7,3 195 tys. ocen
7,3 10 1 195354
6,6 38 krytyków
Kod nieśmiertelności
powrót do forum filmu Kod nieśmiertelności

7/10

ocenił(a) film na 7

Fajnie się oglądało tylko ze jest bez sensu... przecież ten pociąg wybuchł o siódmej ileśtam rano..więc jakim ch..em mogli ocalić ten pociąg przed wybuchem skoro to już się stało i to była przeszłość tak samo jak śmierć Coltera Stevensa..której jak sam doktor powiedział nie mogą cofnąć bo ten program nie naprawia przeszłości...więc jak mogli zapobiec wybuchowi pociągu który już się odbył?...jeśli mogli to równie dobrze mogliby cofnąć się te 2 m/ce i zapobiec śmierci Stevensa...

(jak ktoś zrozumie o co mi chodzi to czekam na odpowiedź bo może mi coś umknęło..)
:)

ZajebistyNick

Oj umknęło ci i to dużo ;)

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
ZajebistyNick

chodzi o to kolo, że wydarzenia ukazujące sie pod koniec filmu toczą sie w nowej rzeczywistości, która została stworzona przez source code...ta sama w której ctp colter stevens uratował pociag przed wybuchem reit?

majer1221

Nie nazwałbym czyjeś wobraźni czy symulacji odrazu rzeczywistością.

ocenił(a) film na 8
ZajebistyNick

W filmie od samego początku chodziło nie o uratowanie pociągu, tylko o namierzenie zamachowca, który podłożył bombę w tym pociągu. Doktorek wyraźnie powiedział Stevensowi, że pociągu nie uratuje, bo zamach już się wydarzył, ale dzięki powrotom do chwili sprzed wybuchu, ma szanse zdemaskować terroryste i udaremnić ponowny, o wiele groźniejszy zamach.

ocenił(a) film na 7
flex86

I jeszcze jedno: Doktorkowi wcale nie zależało na uratowaniu pasażerów z pociągu, tylko na poklasku i chwale. Chwałe zdobył gdy zapobieżono dalszym zamachom, Gdy uratowano pasażerów - chwala i poklask dla doktorka została jakby odłożona w czasie. W tym filmie nie zgubiono sensu, a oto bardzo łatwo w tego typu produkcjach. Moja ocena : 6,70

ocenił(a) film na 10
ZajebistyNick

http://www.filmweb.pl/film/Kod+nieśmiertelności-2011-418967/discussion/KOD+NIEŚM IERTELNOŚCI+-+WYJAŚNIENIE+!+!+!+),1665259

ZajebistyNick

Tyle razy w filmie była mowa o tym, że pociągu nie uratuje... Przyczyną niezrozumienia prawdopodobnie mogło być obejrzenie samego trailera, obejrzenie filmu bez głosu lub obejrzeniu film z japońskim lektorem bez napisów. Ryzykownie zakładając oczywiście, że nie jesteś opóźniony, nie czytasz z ruchów warg i nie znasz japońskiego.

ocenił(a) film na 8
ZajebistyNick

Właśnie tu chodzi o nową rzeczywistość jaką Colter Stevens sobie stworzył po przez source code

ocenił(a) film na 7
kalewra

no tak, ale pomijacie jeden fakt istotny co psuje calkowicie film, głowny bohater wciela sie w role innego człowieka który jedzie z ta kobieta a ten wojak sie zakochuje. Nie pomysleliscie co sie stalo z tym nauczycielem? Wg mnie wojak tak czy siak był samolubny

ocenił(a) film na 7
adiman

no i kobieta nie byla zakochana w wojaku tylko nauczycielu... wiec wg mnie taki sredni happy end bo pewnie i tak im sie zwiazek nie uda

ocenił(a) film na 10
adiman

Dlaczego odrobina fatalizmu wpisana w happy end ma całkiem psuć film? Dla mnie ta dwuznaczność to raczej zaleta obrazu.

ocenił(a) film na 7
Khaosth

... i to jest chyba sedno tej dyskusji...