PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849}

Kolekcjoner kości

The Bone Collector
1999
7,5 192 tys. ocen
7,5 10 1 192083
5,6 41 krytyków
Kolekcjoner kości
powrót do forum filmu Kolekcjoner kości

Nie polecam filmu tym, którzy przeczytali powieść, na której podstawie powstał ten tytuł ("Kolekcjoner Kości", Jeffery Deaver). Ilość błędów (albo raczej scenariusz nie zgadzający się z powieścią - sorry, ale babka zamieniona w faceta??) może zrazić i odebrać całą przyjemnośc z oglądania. Ja, jako fanka twórczości Deavera, widziałam w tym filmie same niedociągnięcia.

Natomiast Ci, którzy książki nie czytali mogą spróbować obejrzeć ten film. Świetna rola Jolie i Washingtona.

ocenił(a) film na 5
Raptorka

Nie spełnia...
Książki jeszcze nie czytałam, na filmie niegdyś byłam. Mogło być świetnie- niestety: wyszło całkiem odwrotnie. I śliczny oraz zdolny Denzel nie jest w stanie uratować obrazu, albowiem film powiela schematy i niczym nie zaskakuje. A mógł być wspaniały klimat i mam nadzieję że książka taki posiada. W każdym razie uważam że nie spełnia oczekiwań.

ocenił(a) film na 5
Arrakin

hmmm....
To naprawdę mógłby być niezły film, ale brakuje w nim nawet uczucia zagrożenia, osaczenia (co w tym akurat obrazie jest jak najbardziej na miejscu) i zamiast porządnego filmu mamy gniot. To po prostu obraza dla mistrza pióra Jeffery'ego Deavera - ja w każdym razie nie wyobrażam sobie, żeby był dumny z takowej ekranizacji jego najlepszej książki. I, jak widać, świetna obsada nie zawsze potrafi obronić film na rynku - chociaż nadal uiważam, że gdyby nie Angelina i Denzel to bym dosłownie usnęła na tym filmie. Mimo to - niesmak pozostaje. I beznadziejny film na kontach tych wspaniałych aktorów.

PS. Co do książki - polecam gorąco. Dosyć kosztowna inwestycja (ok. 30-40 zł), ale powieść jest świetna.

ocenił(a) film na 5
Raptorka

Pożyczyłam:)
Dzięki, właśnie zamówiłam Kolekcjonera w Jagiellonce, jutro odbiorę i mam nadzieję że mnie wciągnie, albowiem teoretycznie nie mam czasu na czytanie takich powieści:( Pozdrawiam;>>

ocenił(a) film na 5
Arrakin

teoretycznie? :)
A któż ma na to czas? Nauka nauka i nauka :P :P (to chyba chcieliby usłyszeć moi nauczyciele ;)). Nie, ale tak serio, polecam gorąco powieść... Wciągnie Cię na pewno, bo jest napisana zupełnie innym językiem niż wszystkie dotychczas znane (przynajmniej mi) horrory i thrillery... Trochę przypomina klimatem książki S. Kinga... Super, naprawdę :)

ocenił(a) film na 5
Raptorka

Nie to:>
Tylko niestety nie wykorzystano wszelkich możliwości. Chciałam by ów obraz był przerażający, sugestywny, a tu często wkracza typowy dramat. Oczywiście dostajemy też porcję wzruszających wyznań. Bardzo to ludzkie, jednak od filmów "ludzkich" wolę sztukę i pewną doskonałość- jaką np. gwarantuje Milczenie owiec. Więc zmarnowano w Grze o przeżycie możliwości. Dobry, ale mógł być znacznie lepszy, bo taka obietnicę daje rozmowa w domu, dzień przed polowaniem.

Raptorka

Przeczytaj również Tańczącego Trumniarza, też genialna ksiażka tego samego autora, a co do samego filmu, ja podeszłem do niego nie jako ekzanicaj lecz jako osobny film i mi sie podobał :D

ocenił(a) film na 8
Raven_13

ja czytałam książkę ze 2 lata temu i film obejrzę i tak. zobaczę, czy masz rację:)

ocenił(a) film na 10
Raptorka

Czytałam książke, po tym jak obejrzałam film, też mnie wryło, wogule książka miała sens, dokladnie o cos chodzilo, a w filmie jakby zabrakło, tego głownego przełomu, ktoiry byl w ksiazce. No i w ksiazce Lincolm z Amelia mieli romans a w filmie o tym nie wspomnieli, tego NIE WYBACZE!
Ale ogolnie film, jest naprawde dobry;]

YeeTy

Jak to w Kolekcjonerze Kości mieli romans? A to od kiedy? Romans mają dokładnie od końcowej sceny Tańczącego Trumniarza.
A co do filmu, to gdybym nie znała pierwowzoru, na pewno bardziej by mi się podobał. Niestety, nienawidzę, jak ktoś tak niemiłosiernie zmienia fakty w adaptacjach książek, które uwielbiam.