Zna ktoś może podobne filmy do Kolekcjonera? Chodzi mi głównie o wątek jakiejś kryminalnej zagadki, z którą zmaga się główny bohater. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wymienione propozycje.
Pozdr.
kolekcjoner kości
se7en
Zodiac
oraz po części Watchmen (wątek Roschracha)
jak sobie coś przypomnę, to napiszę.
Polecam Imie Rozy, Piknik pod Wiszaca Skala (jesli lubisz filmy oniryczne), z klasyki oczywiscie Twin Peaks (serial) i Milczenie Owiec,, Raport Mniejszosci. Przyjemnego ogladania!
CHINATOWN
i z zapomnianych Split Second ;]
i wiele odcinków x-files trzymie taki klimat kolekcjonerski
tylko tam masz jeszcze monstra i ufoki obok psycholi
Kiedyś oglądałem z Bronsonem, "10 minut po północy" czy "przed północą" po angielsku chyba"Ten to Midnight" czy coś podobny tytuł, wydaje mi się, że trochę był o tym temacie, muszę jeszcze raz oglądnąć, bo dokładnie nie pamiętam.
A coś z innych formatów to polecam serial Dexter. Tam każdy sezon to rozpracowywanie innego seryjnego mordercy
Blitz, Purpurowe rzeki 1 i 2, Millenium:Dziewczyna z tatuażem, Obserwator, Złodziej życia, Suspect zero, Ręka Boga, Śmiertelna wyliczanka
Złodziej życia jw. oczywiscie.
Kod Da Vinci tez ma zagadke, tylko troche w innym formacie tak samo jak Wyspa Tajemnic.
może Prawo Zemsty, Prawnik z Lincolna albo Niewidzialny (chociaż troche inny klimat)
ze starszych Nagi Instynkt