PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=598628}

Kolekcjoner

The Collection
2012
5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 21473
4,1 10 krytyków
Kolekcjoner
powrót do forum filmu Kolekcjoner

Nie nazwałabym tego filmu horrorem. Bardziej przypomina thriller. Właściwie to od dawna nie obejrzałam dobrego horroru, po którym musiałabym schować głowę pod kołdrę i martwić się czy zza szafy nie wyskoczy mi popapraniec z maczetą. Lepiej sprawdzają się w tej roli klasyki takie jak "Piątek trzynastego" z 1980. Pomimo iż nie ma tam szałowych efektów specjalnych to jednak potrafią zbudować klimat samą scenerią leśną, muzyką i dźwiękami.
Wracając do "Kolekcjonera". Od razu skojarzyło mi się z "Piłą" i chyba nie tylko mnie. Porywanie ludzi, więzienie ich, torturowanie... W sumie nie było szału. Nic odkrywczego czy nowego. Aktorzy ewentualnie zjadliwi, choć przeraziła mnie nieco głupota rozdzielania się w Rezydencji Śmierci. Za to brakowało mi grozy i dreszczyka emocji przez co uznałam to po prostu za thriller jak nadmieniłam. Pod kątem horroru nie wychodziłby poza granice 2-3/10, a jako thriller mogłabym mu dać 6-7/10 choć mocno naciągane.

monitta1_5

Moze dlatego, ze masz juz wiecej lat niz 10 :P
Ja tez od dawna nie chowam sie pod koldra, ale kiedys to Freddy wydawal mi sie straszny :D
Wg mnie to wlasnie thriller musi miec groze i dreszczyk emocji, a w horrorze to czasem wystarczy reka noga mozg na scianie ;)

monitta1_5

Slasher, po prostu.