5,8 261  ocen
5,8 10 1 261
Kolobos
powrót do forum filmu Kolobos

Film pierwszy raz oglądałem w noc halloween na HBO, roku '99. Zapamiętałem go dlatego ponieważ wydał mi się przerażający. Po 4 latach postanowiłem sprawdzić czy dalej powinienem tak o nim sądzić. Otóż nie do końca. Kolobos momentami wywołuje poważny dreszczyk emocji i jest w stanie poszarpać psychikę widza, ale nie jest przerażający do tego stopnia, żeby nie można było po nim spać. Oglądając go towarzyszyło mi nieprzyjemne, ale to bardzo nieprzyjemne uczucie niepokoju, a kiedy film się skończył zapomniałem o wszystkim. Klimat jest tu bardzo wyraźny i charakterystyczny, napięcie nie opada ani na chwilę. Jest to produkcja niezależna i niskobudżetowa, ale jednak prezentuje się na dobrym poziomie. Jest dużo brutalnych scen, gdzie twórcy nie żałowali nam krwi. Muzyka znakomicie podkręca całą psychodeliczną atmosferę, a do tego jeszcze miejce akcji. Dom pełen mroku i zabójczych pułapek, przepełniony okrutną ciszą. Bardzo podobała mi się fabuła, która żywcem jest wzięta z "Big Brothera". A że oglądałem przez jakiś czas tego typu szmirę, tak więc miło było spojrzeć na coś takiego krwawym okiem. Przypominało mi to trochę połączenie "House" z "Blair Witch Project". Odtwócy głównych ról też mi się podobali. Każdy z nich był inny i znakomicie odstawiał swój teatrzyk. Kolobos uważam za bardzo dobrą produkcję, i mimo iż nie jest tak popularny, polecam go każdemu miłośnikowi horrorów.

ocenił(a) film na 10
k_z_illa

Też go pierwszy raz oglądałam na HBO w 99 r. Byłam w miarę młodziutka i sama w domu i wywołał na mnie takie wrażenie, że zapamiętałam go jako najstraszniejszy horror, jaki w życiu widziałam. No i teraz też chciałam sprawdzić, czy dalej mnie tak przeraża, ale nie umiem go dostać w żadnej wypożyczalni :(((

ocenił(a) film na 7
somi

U mnie dokładnie tak samo (choć nie jestem pewna czy to był 99 rok, ale bardzo prawdopodobne;)). Jedyny horror którego przynajmniej niektóre sceny pozostały mi w pamięci na tak długi lata, szczególnie scena przed lustrem i na łóżku...

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
majsz

ja tez widzialam go w halloween na hbo w roku '99;] do tej pory uwazam ze jest najlepszym horrorem(chociaz na razie widzialam go tylko raz).Malo popularny,a szkoda..

k_z_illa

Film ten posiadam jeszcze na kasecie video (takie śmieszne ustrojstwo z lat 90’). Oczywiście po raz pierwszy oglądany na HBO w 99 roku zrobił na mnie ogromne ważenie. W tamtych latach fascynowały mnie takie klimaty. :) Dziś jednak nie odważę się obejrzeć go jeszcze raz. I to nie dlatego, że był taki straszny :)