PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=258168}

Komedia romantyczna

Date Movie
2006
5,1 30 tys. ocen
5,1 10 1 30430
2,4 7 krytyków
Komedia romantyczna
powrót do forum filmu Komedia romantyczna

jestem ciekawy jakie filmy dojrzeliście i w jakich momentach. wiem że jest tych filmów trochę i się pogubiłem x]

pozdrawiam.

1.Moj chłopak sie żeni (scena przy probnym obiedzie, gdzie wszyscy spiewaja piosenke, i samo pojawienie sie bylej dziewczyny glownego bohatera)
2.Pretty woman (Grant przebrany za Julie Roberts, w tle piosenka Pretty Woman)
3.Bridget Jones (poczatkowa scena, samo nawiazanie do nazwiska Julii)
4.Poznaj moich rodzicow 2 (czesc tego filmu, jak jada samochodem do rodzicow Granta, sami rodzice Granta)
4.Powiedz tak (organizatorka wesel jako J. Lopez)

tyle, chyba ze cos zapomnialam, a tak pewnie jest :)

paolinka87

a i jeszcze przypomnialo mi sie - filmy z Reese Witherspoon:
1. Legalna blondynka - Julia chce sie dostac na Harvard i robi filmik wideo
2. Dziewczyna z Alabamy - jak wybieraja pierscionek dla Julii w sklepie

no i Wladca piersccieni, scena jak wyzej, i King Kong-koniec filmu.
nie wiem natomiast, jakie to bylo nawiazanie, do ktorego filmu jak Julia i Grant siedza u psychologa...

ogolnie komedia swietna, kocham takie, przesmieszna, ale nie do konca obrzydzajaca.

paolinka87

Julia i Grant siedzą u psychologa, jest to nawiązanie do "Mr i Mrs Smith".
:] pozdrawiam.

"Kill Bill" jeszcze =) walka Julii z Andy =)
tez skojarzyłam taki tekst "jesten tylko dziewczyna, ktora stoi przed chlopakiem i prosi go by ja kochal" (jakos tak)... pamietam te slowa z jakiegos filmu, ale nie moge sobie przypomniec z jakiego... ktos moze wie?
pozdrawiam

Jolinar_s_Memories

to z "nothing hill" chyba... a zbieżnośc nazwisk (JULIA roberts i hugh GRANT) i pochodzenia pewnie też nie przypadkowe...

paolinka87

Nie tylko "Poznaj moich rodzicow", ale rowniez pierwsza czesc tego filmu "Poznaj mojego tate". Ogolnie caly film bazuje glownie na tych 2 filmach, wiec wymienianie pojedynczych scen jest tutaj niepotrzebne :).

paolinka87

starwars
poznaj mojego tate
poznaj moich rodzicow
moje wielkie greckie wesele
pimp my ride
Hitch
Wladca pierscieni
Powiedz tak
Jessica Simpson These Shoes are made for walkin`
Preety woman
Pan i Pani Smith
Britney i Carmen Electra, Michael Jackson
Kill Bill
czego pragna kobiety
Nadchodzi Polly
American Pie wesele
Jak stracic chlopaka w 10 dni
Moj chlopak sie zeni
Sposob na tesciowa
Ze smiercia jej do twarzy
Bridget Jones Diary
King Kong
Napoleon Dinamite
Polowanie na druchny
Legalna blondynka

i pewnie jeszcze wiele innych, nie moge skumac skad ta stara babcia z kotem...
i w windzie...ale oczywiscie nie widzialem wszystich filmow na swiecie...a ten taniec ..jak z apokalypto
wygladala:)
akto wie czemu na motocyklu jechal murzyn?? pozdro!!

Jeszcze jest: Moje wielkie greckie wesele, Hitch, Jak stracić chłopaka w 10 dni i do tego nawiązania do różnych programów tv np. Pimp my ride, Kawaler do wzięcia lub do teledysku Jessicy Simpson jak myje samochód.

przem

jak myje samochód to parodia reklamy burger king'a z paris hilton, nawet strój jest ten sam...

b_fly_2

a swoją drogą to z pewnością jedna z najdurniejszych reklam jakie kiedykolwiek powstały. dziwię się że nie parodiują jej częściej bo jest na prawdę żenująca...

b_fly_2

ta scena to parodia "O czym marzą faceci" z Liv Tyler, praktycznie to samo.

a Ja znalazłam więcej sparodiowanych filmów ;)

1) Dziennik Bridget Jones
2)Jak stracić chłopaka w 10 dni
3)Pan i Pani Smith
4)Pretty Woman
5)Kill Bill
6)Moje wielkie greckie wesele
7)Poznaj moich rodziców
8)Polowanie na druhny
9)Mój chłopak sie żeni
10)Czego pragna kobiety
11)Notting Hill
12)Powiedz tak
13) Hitch
14) Dziewczyna z Alabamy
15)Płytki facet
16)King Kong
wspomniane tylko
17)Śniadanie u Tifffanego
18)Bezsennośc w Seatlle
19)Masz wiadomość

A wie ktoś moze o co chodzi z tym wątkiem staruszki i kotów? Z jakiego to filmu ?
Albo ten motyw z radiem na ulicy ?Byłabym wdzięczna za informacje :)

Monibuni

Proszę jakbyście mogli mi powiedzieć, kto śpiewa i jaki jest tytuł tej piosenki, którą wszyscy śpiewają przy stole, na tym spotkaniu "rodzinnym"... Bardzo prosze o odpowiedź...:D

jeszcze ,,poznaj mojego tate"pozdrawiam!

puma

Monisia- WOW! wylapalas to wszystko? wiekszosc z tych filmow widzialam, ale az tak dobrze nie wyhaczylam wszystkich sparodiowanych filmow! gratuluje! :)

Moim zdaniem filmik ogólnie był fajny i bardzo zabawny dla tych którzy oglądali komedie romantyczne z nimi powiazane, jeżeli ktoś ich nie widział będzie mówił że ten film jest do bani bo nie odnajdzie powiązań do niektórych sytuacji (podobnie jest w przypadku wszystkich części strasznego filmu ) Ogólnie bardzo sie "uhahałam" na tym filmie :)
c.d
20) Władca pierścieni
21)Legalna Blondynka
22)Poznaj mojego tatę

Wyśmiane osoby

Jennifer Lopez
Beyonce Knowles
Britney Spears
Carmen Electra

(Kotek powinien dostać oscara za to co wyprawiał na kibelku :))
A scena z włosami jak grali w kosza hehe (bleeeeeee) :)

A ten motyw z radiem na ulicy to nie jest czasem z "Randka z Lucy"?(help)
pozdrowionka dla wszystkich fanów komedii romantycznych ;)

Monibuni

jeszcze przewijał się Michael Jakson nęcący nieletnich...

Wyczytałem, że scena z kotem jest wzięta z "Głupi i głupszy" i w sumie to chyba racja.

przem

Ten motyw "kibelka" przewijał się chyba nawet w kilku filmach , jezeli dobrze pamietam to była jakas częśc american pie i chyba strasznego filmu oraz eurotrip ? oczywiście pionierem był "Głupi i głupszy"

Ten kot z komedii romantycznej kojarzy mi się z tym nawiedzonym czarnym kotem ze starsznego filmu (bodajże II częsci) hehe jakoś żle sa przedstawiane te zwierzątka, oczywiście the best of jest kot ze shreka w momencie robienia słodkich oczek ;) pozdrowionka

Monibuni

film jest słaby i płytki ale miejscami da sie pośmiać:) zauważyłam że sparodiowali Pamiętnik księżniczki(kiedy Julia przy pierwszym pocałunku z Grantem podnosi nogę i on też ;)) wydaje mi sie że jeszcze były Igraszki losu(pod koniec filmu Julia i Grant szukają sie nawzajem on jedzie winda ona schodami)

ewcia_jacobss

jako że to parodia komedii romatycznych to kot jest z poznaj moich rodziców, scena na kiblu z nadchodzi polly a tez scena jak ojcowie graja w koszykówkę z tymi włosami bleeee.... też jest z nadchodzi polly

Yvonne_6

"Nadchodzi Polly" nie oglądalam,ale w "Poznaj mojego tatę" Robert De Niro mial takiego kota,ktory sie zalatwiał w łazience (chyba nawet spuszczał po sobie wodę-ale nie jestem tego pewna).Pozdrawiam ;P

ja sie jeszcze dopatrzyłam filmu "Czego pragna kobiety" jak ta laska słyszy myśli wszystkich w sklepie :)

Ja bym jeszcze do teog dodała Missa agent(moment w warsztacie). Pozatym...akżdy ma swoje skojarzenia tego filmu z innym więc jest ich pewnie znacznie więcej;)

nikt nie zauwazyl ze bylo to a night at roxbury?? bylo kilka nawiazan w tym momencie pamietam "you had me at hello" i to z radiem na ulicy mozna by podciagnac ...

Miki_

a gwiezdne wojny??
a ZE ŚMIERCIĄ JEJ DO TWARZY?? z b.willisem, goldie hawn i meryl streep jak Julia zrzuca ze schodów Andy biegnąc na dach...
Jeszcze cos wypatrzyłam...

a ta scena przy stole kiedy wszyscy spiewają, to z Renta ;] chyba nikt tego nie wymienil.

Siostra Julii jest tak jakby... hmy, może nie parodią, ale może "reklamą" japońskiego Harajuku.Takie miałam skojerzenie...

julia14forme

Proszę jakbyście mogli mi powiedzieć, kto śpiewa i jaki jest tytuł tej piosenki, którą wszyscy śpiewają przy stole, na tym spotkaniu "rodzinnym"... Bardzo prosze o odpowiedź...:D

I jeszcze "Sposób na Teściową" jak Julii wyobraża się, że wyrywa Andy silikony :P

Goku

No i oczywiście moment przemiany to Juli to Miss Agent

mycha213

Wydaje się, że jeszcze Forrest Gump, jak Grant oczekuje na dachu na Julię, ten zarost...

Motyw z radiem na ulicy to z "Say Anything" z John'em Cusack'iem.

http://youtube.com/watch?v=M_J-lxK8uCY

A to jak Grant kręci sutki przy kolacji to czego to parodia??

Kitenga

Mi sie ta scena (nie same sutki :) ) kojarzyla z pierwsza scena "American Pie: Wesele" kiedy to Michele i Jim byli na romantycznej kolacji :)

Ogolnie z niewymienionych tutaj filmow to zauzywalem jeszcze "Noc w Roxbury".

thoro

I oczywiscie parodia "Pimp my ride".

Btw. nie ma tu mozliwosci edycji postow ?

thoro

ja bym sie odniosl jeszzce do filmyu Prime- chodzi mi o motyw jak rodzice Julli przyjezdaja do rodzicow Granta ( matka grana przypomina mi Meryl Streep w wyzej wymienionym filmie )

joyq

To jest parodia sceny z filmu "Poznaj moich rodzicow"

thoro

a Charlie i fabryka czekolady? :)) przeciez tez byl parodiowany :)

nie wiem czy ktos wpomniał o filmie 'polowanie na druhny'?
na weselu, przeszedł ten koleś i powiedział cos w stylu 'za pozno zeby sie wprosic na wesele Walicórskiego'

na weselu, przeszedł ten koleś i powiedział cos w stylu 'za pozno zeby sie wprosic na wesele Walicórskiego'

natalila48

Szybcy i wściekli: Tokyo Drift :) (scena jak mama Stiflera podjeżdża saniami:PPP)

"Kiedy Harry poznał Sally" - scena w restauracji jak Grant ma orgazm to parodia sceny "orgazmu" Meg Ryan ;)