PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4418}

Kompania karna

Cadence
1990
6,7 2,1 tys. ocen
6,7 10 1 2131
Kompania karna
powrót do forum filmu Kompania karna

Skoro to byli amerykańscy żołnierze i czekali na wysłanie ich na wojnę w Wietnamie to dlaczego przebywali na terenie RFN? Inna rzecz jakiej nie rozumiem to czemu zakończenie było takiej beznadziejne? Sierżant nie ukarany, Bean jedzie do Wietnamu a murzyni są na niego źli, że tak zeznawał przed sądem wojskowym. Mimo to film warty uwagi. Myślę, że ci co lubią takie filmy jak "Skazani na Shawshank", "Zielona mila" czy " Szeregowiec Ryan" to "Cadence" także powinien mu się spodobać (podobny styl filmów, tak uważam).
Z aktorów to oczywiście wyróżniali się Charlie i Martin Sheen oraz Laurence Fishburne (uważam, że to jedna z lepszych ról tego aktora a na pewno lepsza od występu w "Matrixie").
Moja ocena 7/10.

Axel

Ja nie rozumiem, czemu "musiał" się przyznać, że sierżant coś tam powiedział, czy krzyknął, szczególnie, że to było słowo "pomocy".

ocenił(a) film na 5
kori_ryba

A wiesz co to są sumienie?

ocenił(a) film na 7
Axel

Wojska amerykańskie stacjonowały w RFN tak samo jak wojska radzieckie w NRD.
Dla przykładu - 17 lat wcześniej, kiedy Stalin postanowił zablokować Berlin, wojska amerykańskie dostarczały zaopatrzenia do Trizonii, przez co radziecki plan zagłodzenia miasta się nie powiódł.

Axel

To po prostu była okupacja po II wojnie światowej. Nie chciano dopuścić by Niemcy 3. raz wywołali wojnę światową. NRD było pod wpływem komunistycznym i tam były wojska radzieckie, a amerykańskie w RFN.