PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624525}

Koneser

La migliore offerta
2013
7,9 154 tys. ocen
7,9 10 1 153734
7,0 46 krytyków
Koneser
powrót do forum filmu Koneser

...SPOILERY !!! SPOJLERY !!! ....film jest znakomity, choć to nie taki Tornatore do jakiego zdążyłem się przyzwyczaić - uczuciowy,
sentymentalny, "dający po emocjach", choć i tych w filmie nie zabraknie, mistrzostwem są
zwłaszcza końcowe sceny. Film ze swą intrygą i zwrotem o 180 stopni (choć przyznaję że
rozwiązania domyśliłem się na długo przed finalem) bardziej przypomina mi niektóre filmy
Finchera, jak choćby Grę, czy Fight club...

ocenił(a) film na 6
RogerVerbalKint

To prawda. Wydaje się, że na ten film należy bardziej postrzegać w kategorii kunsztu artystycznego, aniżeli rozrywki. Tak też się broni. Pomyłką jest również przypisanie filmowi gatunku "kryminał/melodramat".

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

Ale przecież Tornatore już tworzył filmy w podobnym duchu - patrz Czysta formalność albo z podobnym, niepokojącym klimatem - Nieznajoma.
Tornatore to nie tylko Cinema Paradiso :)

Swoją drogą, mam wrażenie, że w tym filmie nie chodziło o zaskoczenie widza. Myślę, że celowo wszystko zostało pokazane tak, abyśmy od początku domyślali się i czuli, że wszystko to jedno wielkie fałszerstwo. Potem stopniowo odkrywane są karty, każde ujęcie i każda scena ma w tym swój udział. Niektóre dialogi wręcz trącą celową sztucznością, ale jednocześnie pokazują nam drogę do rozwiązania zagadki. Inaczej niż u Finchera, wszystko rozgrywa się powoli, a widz delektuje się każdą kolejną sceną.