PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056092}

Konklawe

Conclave
2024
7,0 61 tys. ocen
7,0 10 1 60959
6,9 86 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

Pokazane skandale ludzi Kościoła, ale film nie uderza w Boga jako takiego. Może dla kogoś to cenna informacja, bo bałam się, że jako katoliczkę mnie „zaboli” – a dostałam „tylko” skandale i grzeszność części hierarchów Kościoła, z których istnienia wszyscy zdajemy sobie sprawę. Były one przy tym zrównoważone uczciwym podejściem.

ocenił(a) film na 7
Ascara

No to chyba pominęłaś bluźnierczy satanizm na końcu :D

ocenił(a) film na 8
NieMamSwojegoZdania

ale gdzie ty w zasadzie masz tam ten "bluźnierczy satanizm"??

ocenił(a) film na 7
IronEgg

Dokładnie od chwili pojawienia się tego dziwnego chłopa, i okazuje się bluźnierczym satanizmem w momencie kiedy film próbuje przekonać, że to ok, że ten kłamliwy babochłop na papieża.

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 7
kamcio3

Aaa, sorry. Zapomniałem dodać, że -spoiler-

ocenił(a) film na 8
NieMamSwojegoZdania

Nie mi chodziło o to że zastanawiałem się czy twój komentarz to troll czy ty serio tak myslisz

ocenił(a) film na 7
kamcio3

Uff, nie zespoilowałem.
Przyznam, że zdarza mi się czasem trollować, ale piszę całkiem na poważnie.
Babochłop udaje mężczyznę zamiast zrzec się stanowiska, oszukuje wszystkich i w rezultacie zostaje papieżem, mimo że prawo kościelne jednoznacznie określa, że tylko mężczyzna może - i trudno żeby o tym nie wiedział. Prawo kościelne w tym przypadku = prawo boskie, bo pochodzi od boga który przekazał to papieżom = babochłop wystąpił przeciw bogu.
Dokonał mega grzechu - świętokradczej uzurpacji - a następnie wygłosił mowę usprawiedliwiając swoje czyny bogiem.
O ile kojarzę, to jak skłamiesz przy spowiedzi nie idziesz do nieba, a babochłop zrobił to razy milion.
A jeszcze lepsze, że film zamiast to jednoznacznie potępić, modeluje - postacią głównego bohatera - zgodę na akceptacje - no ale właściwie czego? - grzechów, bluźnierstwa, świętokradztwa, oszustwa sakramentalnego, profanacji urzędu papieża i długo by wymieniać.
Nie jestem katolikiem. Dziewczyna wzięła mnie do kina. Nie czaję po prostu jak można powiedzieć, że bezpieczny dla katolików.

ocenił(a) film na 8
NieMamSwojegoZdania

Problem jest tutaj taki że film potępia po prostu obecny obraz kościoła i stara sie w taki delikatnie romantyczny sposób ukazać w jaką stronę mógłby pójść, dlaczego romantyczny ? Już tłumaczę, w chwili obecnej kościół wgl nie jest tolerancyjny jeśli chodzi o związki LGBT osoby transpłciowe i tak dalej oczywiście do tego tematu można mieć różne zdanie ile ludzi tyle opinii, ale w kościele który promuje miłość Boga nie powinno się opierać to na tolerancji i akceptacji ? Film w finale idzie na całość i pokazuję ze przejawem takiej akceptacjii było by obsadzenie na czele kościoła osobe transpłciową, wiadome do czegoś takiego w kościele obecnie daleeeka droga ale tak jak mówie w religii której głównie chodzi o miłowanie się nawzajem i akcpetowanie to wydaję sie naturalną decyzją, na drodze takiego czynu stoii jak sie rozpisałeś mnóstwo prawnych ograniczeń ale to tylko pokazuje jak ten kościół który miał służyć ludzią i był darem od Boga dla nas stał sie po prostu kolejną polityczną instytucją. Więc tak dla mnie twórcą chodziło o ukazanie obrazu koscioła jaki mogłby być ale jest jak jest

ocenił(a) film na 6
Ascara

Nie sądzę, że hermafrodytyzm jest transpłciowością, więc o co bijecie pianę jakimiś szatanami i bluźnierstwami. gdyby ten kardynał pojechał na wycięcie macicy to wtedy mielibyście tam transpłciowość. żadnego grzechu tu nie widzę, bo dostał od papieża pozwolenie i zachował swoje obojniactwo jak pan bog go stworzył. że się to katolikom w pale nie miesci to się dziwie, w koncu wierzycie że dziewica urodziła dzidziusia to reszta kocopołów nie powinna wam wadzic.

ocenił(a) film na 9
ebola_day

To chyba nie do mnie, bo ja o tym zupełnie nie pisałam. :) A akurat jestem lekarzem, więc uwierz, że posiadania przez kogoś z fizjonomią mężczyzny żeńskich narządów rodnych z transpłciowością nie pomylę. Twój przytyk do „kocopołów” nie był na miejscu, no ale to już Twoja broszka, nie moja.

ocenił(a) film na 7
Ascara

Ja się w zupełnisci zgadzam z tą opinia. Zakończenie nie jest ani satanistyczne ani bluźniercze. Pokazuje, że nie ma kryształowych ludzi, nie ma świętych w Watykanie, każdy biskup, kardynał jest tylko człowiekiem i każdy ma ułomności, nie zawsze widoczne dla innych.