PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056092}

Konklawe

Conclave
2024
7,0 61 tys. ocen
7,0 10 1 61039
6,9 86 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

Zaczne może od tego że w kościele nie byłem jakieś 20 lat ale....

ONEJRZAŁEM KONKLAWE I OTO MOJA NAJBARDZIEJ SZCZERA OPINIA
JAKĄ TYLKO JESTEM W STANIE W SPOBIE DOSTRZEC I WYDOBYĆ.

Obejrzałem KONKLAWE i uważam, że film jest wspaniały, pomimo ułomności które mogłyby (przez różne osoby) być rozpatrywane jako plusy czy minusy filmu.

Jeden uzna, że podobało mu się coś ale np. mie podobały mu się zdjęcia , innemu gra aktorska jednej czy drugiej postaci, jeszcze inny napiętnuje film ze względu na skromną ścieżkę dźwiękowa etc.

Uważam film za wspaniały bowiem w tym oto przypadku niesie on za najwyższą jkość, jaką dzieło filmowe może za sobą nieść.

Nie jest to gra, aktorska, reżyseria zdjęcia czy muzyka. To wszystko jest ważne oczyiście, ale jest niczym wobec najważniejszej rzeczy.

Mianowicie przesłania które film za sobą niesie. Mądrości, która jest w nim zawarta, a to właśnie ten element jest dla każdego twórcy najważniejszy. Każdego nie ważne czy pisze książki, tworzy muzykę czy kręci filmy.

Zawsze najważniejsze jest to co twórca chce za pomocą dzieła przekazać innym.

Zazwyczaj bardzo wielu ludzi nastawia Sien na rozrywkę całkowicie ignorując że poza tą całą zasłoną stworzoną z efektów specjalnych, muzyki twórca mniej lub bardziej otwarcie chce przekazać widzom jakąś mysi, idee, coś co jest przyczyną dla której tak dużo poświęca czasu na dopracowaniu innych szczegółów, to właśnie to przesłanie napędza go do tworzenia, bez tego dzieło jest tylko pusta skorupa, odziana modnie w scenografie, kostiumy, zdjęcia itd.

Nawet, chociaż nie śmiem się porównywać to tego wszystkiego, ale wspomnę , tworząc każdy z tych może 20-30 teledysków, pisania tych kilku wierszy w moim życiu robiłem je tylko dlatego, że nie straciłem ani na moment tego co chcę przekazać.

OCZYWIŚCIE ZAZWYCZAJ DAJMY NA TO W FILMIE NIEWIELE OSÓB DO TEGO STOPNIA PRÓBUJE SIĘ WCZUĆ W FILM I POSZUKAĆ POMIĘDZY WSKAZÓWKAMI A MYLNYMI TROPAMI TEGO CO ZA SOBĄ TAKI FILM NIESIE.

Wiele takich filmów pozostaje niedocenionych czy niezauważonych na zawsze. Często przyczyną jest lenistwo widza i brak chęci, aby drążyć.

Wiecur, dlaczego uważam ten film za tak dobry?
Bowiem w 100% pokrywa się z moim poglądem na świat i życie.

Film traktuje o kościele, od kościoła więc krótko zacznę bowiem nie ma on tutaj znaczenia, jest to tylko jedna możliwych scenerii .

CZY WIERZE W BOGA? NIE WIEM, Z KAŻDYM ROKIEM CHYBA MNIEJ, ALE TO RÓWNIEŻ UWAŻAM, ŻE NIE JEST ISTOTNE.

Był sobie stary testament, w którym był opisany Bóg.
Mniejsza o to czy cokolwiek z nadprzyrodzonych rzeczy opisanych w nim zdarzyła się naprawdę, czy jest to tylko zbiór uniwersalnych treści przekazywanych i rozbudowywanych przez pokolenia otoczony mgłą tajemniczości.

Przedstawia on 10 przykazań którymi powinien kierować się człowiek jeżeli chce (niechaj wierzący wybiorą odpowiedz swoją, niewierzący swoją) nie ma znaczenia .

Sprowadza się to do tego że ich potencjalne przestrzeganie świadczyć miało o człowieku, o tym jaki jest , czy jest wartościową jednostka czy też wręcz przeciwnie.

AŻ 10 PRZYKAZAŃ TRZEBA BYŁO ABY TEN WZÓR OSOBOWY OKREŚLIĆ.
HEH

Potem pojawił się nNowy Testament – podobnie jak w przypadku starego nie wiadomo czy cokolwiek z opisanych tam nadprzyrodzonych rzeczy to prawda czy tylko bajki mające nadać powagi analogicznemu zbiorowi uniwersalnych prawd, które ubrane w historyjki, ewangelie mają wskazywać ludziom drogę do tego jak należy żyć.

Nie istotne czy są one wytworem wyższej siły , czy wielowiekowym zbiorem mądrości przekazanych przez pokolenia.

Ale i one są tak naprawdę niczym.
Tak naprawdę nic nie rzeczą i są niejako wierszykami wobec zaledwie kilku zdań.

TE ZDANIA PRAKTYCZNIE POWODUJĄ ŻE CAŁA TREŚĆ OBYDWU TESTAMENTÓW JEST CAŁKOWICIE NIEPOTRZEBNA , UTRZYMYWANA PRZEZ KOŚCIÓŁ JAKO ELEMENT CAŁOŚCI WIARY.

W ENKLAWIE świetnie pokazano,( jeżeli się człowiek otworzy) dokładnie to samo, :

ŻE NIKT I NIC NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA, ANI RASA, ANI PŁEĆ, ANI POGLĄDY, ANI BOGACTWO CZY TEŻ ŻYCIE W BIEDZIE – NIC Z TEGO NIE JEST ISTOTNE WOBEC TEGO JEDNEGO NAJWAŻNIEJSZEGO PRZESŁANIA ŻYCIA, KTÓRE GDYBY WSZYSCY MIELI WYRYTE W SERCU NIE BYŁOBY WOJEN, ZAWIŚCI, KŁAMSTW, ZDRAD, NIENAWISCI I TAK DALEJ

Całe życie coś mi wewnątrz podpowiada aby tylko tym się kierować i głęboko wierze, właściwie jest to jedyna rzecz której się nigdy nie wyprę i zawsze będę głosił, niezależnie czy istnieją, istnieli bogowie, reinkarnacje , różne inne formy próbujące wyjaśnić sens naszego życia.

BO WYSTARCZY KIEROWAĆ SIĘ TYLKO TYM NIEWIELKIM FRAMENTEM ZAWARTYM NA TYSIĄCACH STRON ABY BYĆ Z SIEBIE DUMNY I JEST TO JEDYNA MOIM ZDANIEM TREŚĆ KTÓRĄ NALEŻY GŁOSIĆ INNYM
NAWET KOSZTEM WŁASNEGO ŻYCIA

Najważniejsze przykazanie, krótka treść, która przyćmiewa wszystko inne

O ile wstęp w księdze jest uważam kwestią interpretacji i nie ma pewności jak bardzo został on przez lata modyfikowany tak cała reszta i tego jestem wewnątrz serca absolutnie pewien i to samo pokazuje film jest na 100& prawdziwa.

NIEWAŻNE KIM JESTEŚ, SKĄD, WIERZYSZ CZY NIE, - A TREŚĆ JEST TAKA PROSTA DO REALIZACJI, CZĘSTO SIĘ ZE MNIE ŚMIEJĄ GDY USKUTECZNIAM JĄ NA CO DZIEŃ, NAZYWAJĄ DZIECINNYM, NAIWNYM, GŁUPIM A JA ROBIĘ TO ŚWIADOMIE BO WIEM ŻE ROBIĘ DOBRZE – TAK SAMO JAK W KONKLAWE BISKUPI RZYMU NA KOŃCU ZROZUMIELI CO JEST NAJWAŻNIEJSZE I JAK SIĘ ZACHOWAĆ ABY ZROBIĆ DOBRZE (WŁĄCZNIE Z OSTATNIA SCENĄ)

„Nauczycielu, które przykazanie jest największe? „

Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego.
A więc wszystko, co byście chcieli, aby wam ludzie czynili, to i wy im czyńcie;

Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie”

Nic nie jest ważniejsze dla prawdziwej dla istoty człowieczeństwa, iż ta jedna rzecz.
Nie ma nic ważniejszego w naszym życiu.
W samym sercu autentycznego bycia jest miłość. Bez miłości jesteśmy niczym.

Mowa oczywiście o miłości do bliźniego czy mniej katolicko, jeżeli wolisz…
miłości do drugiego człowieka – każdego człowieka, którego spotykasz na swojej drodze życiowej

To przykazanie jest przytłaczające i oszałamiające
bowiem niejako każe nam wyzbyć się całkowicie próżnego i egoistycznego podejścia do życia.

Jest też w nowym testamencie krótkie stwierdzenie Jezusa, ŻE NA PRZYKAZANIU MIŁOŚCI OPARTE JEST CAŁY WSZYSTKO CO BYŁO JEST I BĘDZIE ANI STARY TESTAMENT ANI RESZTA NOWEGO ANI INNE PISMA INNYCH RELIGII, PROROCY, MITY, LEGENDY - NICZEGO NIE MOŻNA STAWIAĆ NA RÓWNI Z MIŁOŚCIĄ, BOWIEM NIE ISTNIEJE NIC CO MOGŁOBY SIĘ Z MIŁOŚCIĄ RÓWNAĆ

Oczywiście pod pojęciem miłości nie chodzi o np. związek dwóch osób etc.

Tylko o podejście, do życia które można tym zdefiniować obejmuje ono zarówno dobroć dla innych, zrozumienie, pomoc, obejmuje wszystkie stare przykazania od nie kradnij, nie zabijaj, nie cudzołóż, obejmuje kłamstwo, nienawiść, złość i setki innych zachowań będących dosłowną antytezą miłości

kluczowa dla całego filmu nie jest scena transpłciowości
KLUCZOWE JEST PRZEMÓWIENIE BISKUPA NIKOMU WCZEŚNIEJ NIEZNANEGO BISKUPA Z MEKSYKU.

Który monologiem w którym wyjaśnia idee kościoła jaką być powinna, tego co jest najważniejsze robi takie wrażenie na reszcie że zostaje papieem

W jego wypowiedzi oczywiście nie prost zawarte jest wszystko. nie ma znaczenia czy księżami by były kobiety, transpłciowość, gierki polityczne to wszystko jest g. ważne - on mówi co jest naprawdę ważne

PISZĄĆ WPROST JEŻELI WOLISZ - TAK W 100 ^ POPIERAM KAŻDĄ ZMIANĘ W KOŚCIELE BYLE NIE PODWAŻAŁA NAJWAŻNIEJSZEJ JEGO ROLI CZYLI PODKREŚLANIA JEDYNEJ PRAWDY KTÓRĄ MA ZAPISANĄ W SWOICH KSIĘGACH

A CZY BĘDZIE TO ROBIŁ CZARNOSKÓRY, ŻÓŁTY, BIAŁY PRZEDSTAWICIEL, CZY BĘDZIE TO MĘŻCZYZNA CZY KOBIETA, CZY BĘDZIE MOGŁA MIEĆ DZIECI CZY NIE, CZY BĘDZIE MOGŁA MIEĆ MAŁOŻKA/ŻONE , CZY BĘDZIE CZUŁA SIĘBARDZIEJ KOBIETĄ CZY MĘŻCZYZNĄ TO WSZYSTKO SĄ TYLKO MAŁO ZNACZĄCE KWESTIE, KTÓRE W NICZYM NIE PRZESZKADZAJAJĄ W GŁOSZENIU PRAWDY

BOWIEM WYGŁASZANA SZCZERZE I BEZ PRZEKŁAMYWAŃ PRAWDA JEST TYLKO JEDNA I ONA SAMA SIĘ OBRONI,
A WÓWCZAS OBRONI PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ TAKŻE OSOBĘ JĄ GŁOSZĄCĄ NAWET JEŻELI NASTĄPI TO PO ŚMIERCI OSOBY GŁOSZĄCEJ

A CO ZA TYM IDZIE ZAWSZE ZWYCIĘŻY
AK JAK ZWYCIĘŻYŁ MEKSYKAŃSKI BISKUP

ocenił(a) film na 7
Bartekh28

Chyba Cię Jezus opętał. Ten film to po prostu satanizm. A swoją drogą weź leki bo taki post to mam wrażenie trochę niezdrowe

Bartekh28

Ale bełkot naiwnego chłopczyka.

ocenił(a) film na 8
greedo23

Wypowiedział się Król życia co to nikomu się nie kłania. Nie martw się prędzej czy później będziesz w głębi siebie żałował tych słów. Ale to już nie moja rzecz. Żyj sobie

Bartekh28

Ten post dosłownie brzmi jakby napisało go AI. Brak jakichkolwiek konkretów, tylko całe akapity lania wody o jednym i tym samym. Koniec końców nie dałem rady dotrzeć do przesłania tego filmu XD