PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056092}

Konklawe

Conclave
2024
7,0 61 tys. ocen
7,0 10 1 61039
6,9 86 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

Bardzo zachowawczy, co nie znaczy, że zły.
Dla kogoś, kto nie czytał książki (ja jeszcze nie czytałem, kumpel przeczytał) finał do bólu przewidywalny.

Co ciekawe, jak dla mnie, to nie Fiennes, którego wolę zdecydowanie z ról takich jak chociażby Menu, czy Tucci tu grają główne skrzypce.

Lithgow I Rossellini wysuwają się na prowadzenie.

Oglądając Konklawe, usilnie mi się wyłaniało 8 kobiet Ozona. Nie do końca potrafię powiedzieć dlaczego. Być może pewnego rodzaju napięcie - kto? U Ozona było kto zabił? Tu mamy natomiast, kto zostanie wybrany na Papieża?

Warto wspomnieć o polskim akcencie, który pojawia się na ekranie - Jacku Komanie.
Niemniej jednak jego postać nic nie wnosi do filmu, jak i jego gra aktorska niestety też.

8/10

ocenił(a) film na 8
beachboy_86

Final przewidywalny? Oglądaliśmy ten sam film?

ocenił(a) film na 6
PatryczeeK

Bardzo przewidywalny.

ocenił(a) film na 8
PatryczeeK

Tak, przewidywalny dla mnie osobiście. Niemniej jednak cieszę, sie, ze dla Ciebie nie był i miałeś fajny fun :)

ocenił(a) film na 8
beachboy_86

To, że wygra kto wygrał było przewidywalne, ale to co wyszło dodatkowo - ja byłem w szoku.

ocenił(a) film na 4
PatryczeeK

Ja byłbym raczej w szoku, gdyby film celujący w Oscary oparł się jednak pokusie zahaczenia o te tematy.

beachboy_86

przecież to jest film Fiennesa, cała reszta jest tłem, może poza Rosselini, co do skojarzeń mnie przypomniało się Dziesięciu Murzynków Christie, a co do finału, nie czytałem książki, typowałem Fiennesa, ale się pomyliłem, więc nie wiem czy taki przewidywalny.. ale film zdecydowanie wart obejrzenia

ocenił(a) film na 8
marckoza

Fajnie, że sprawił Ci frajdę. I tak wart obejrzenia dlatego dałem 8*