PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056092}

Konklawe

Conclave
2024
7,0 59 tys. ocen
7,0 10 1 59181
6,9 86 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

po tym jak przyczyniło się do zamordowania Syna Bożego, nadal było narodem wybranym przez Boga?

ocenił(a) film na 8
znawcawszystkiego

Wypada pamiętać, że z tego plemienia pochodził rzeczony Syn Boży i jego uczniowie.

ocenił(a) film na 8
znawcawszystkiego

Tak, bajeczka dalej była przekazywana, aż uwierzyły w nią miliony

znawcawszystkiego

Żydzi nigdy nie byli narodem wybranym. Dlatego właśnie Jezus określił ich mianem plemienia żmijowego. Nie bez powodu zresztą.

Warto również dodać dla ignorantów, że Jezus nie był żydem.

Pozdrawiam

H33L

A Maryja wg ciebie kim była? I wszyscy Apostołowie?

ocenił(a) film na 6
LUDWIG13

Czekam na odpowiedzi bom ciekaw, może to była mowa o Ukraincach? A może o elektoracie pisu? Może o kibicach Realu Madryt czy fanach Bednarka?

ekwi

Rozumiem, że nie chodzi o moją odpowiedź, Bo moje pytanie były w zasadzie retoryczne... ;)

ocenił(a) film na 8
LUDWIG13

No, to oczywista oczywistość że Matka Boska była Polką. Z Częstochowy.

TAtomicus

A Jezus wyszedł z Łodzi !!

TAtomicus

Natomiast mało kto wie, ze Józef był z Radomia! :D

LUDWIG13

Poczytaj skąd wywodzili się żydzi.

Warto również uściślić o jakiego rodzaju żydach mowa. Wyznawcach judaizmu czy etnicznych?

Pojęcie żyda strasznie się rozmyło z wiadomego powodu.

ocenił(a) film na 8
H33L

Wg Ewangelii Jezus był z pochodzenia, zamieszkania i wyznania żydem/Żydem. Musisz się z tym pogodzić.

TAtomicus

Jezus etnicznie był Izraelitą, nie żydem. Dwa, Jezus nie wyznawał żydowskiej religii co nagminnie pokazywał swoimi czynami.

ocenił(a) film na 8
H33L

Izraelita… Acha. I został zabity przez Izraelitów? Jak to: nie wyznawał religii żydowskiej? Został obrzezany, kazał przestrzegać prawa żydowskiego, chodził sobie do synagogi, a nawet do świątyni, gdzie modlił się i dyskutował z innymi żydami? Może jednak puknij się w głowę?

TAtomicus

Zdefiniuj żyda.

H33L

Ale Żyda czy żyda? Bo Żyd to narodowość, a żyd to wyznanie... A co do stosunku Jezusa do judaizmu, to najlepiej sam to zdefiniował: "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić" [Mt 5,17-37].

H33L

No nie mów, że jesteś wyznawcą tej durnej, stworzonej przez carską Ochranę teorii o chazarskim pochodzeniu europejskich Żydów, czyli Aszkenazyjczyków? Bo jeśli tak, to krótko wyjaśniam - Chazarowie byli ludem turkijskim - więc urodę mieli taką, jak np. Uzbecy czy Kazachowie. Czy jakikolwiek Żyd wschodnioeuropejski miał taki dalekowschodni wygląd??? Jasne że nie! Jedynym ludem turkijskim, który „zeuropeizował” swój wygląd są Turcy - a to ze względu na potężną domieszkę genów ludów podbitych. Już pomijam fakt, że badania mDNA już dawno potwierdziły wspólnotę genów Aszkenazyjczyków, Sefardyjczyków i Mizrachijczyków. Po szczegóły odsyłam do literatury naukowej...

ocenił(a) film na 8
H33L

Jezus nie był żydem/Żydem? Ty chyba nie za bardzo uważałeś na lekcjach religii.

TAtomicus

Mainstreamowe bajki możesz odłożyć na półkę. Mnie interesują fakty.

ocenił(a) film na 8
H33L

No to masz problem, bo współczesna nauka niewiele tych faktów ustaliła nt Jezusa.

TAtomicus

A jednak. Zwłaszcza w kwestii rodu z którego pochodził.

ocenił(a) film na 6
TAtomicus

Przecież H33L to znany na Filmwebie antysemita propagujący antynaukowe brednie na temat - jak ich określa - "żymian". Wybitny teoretyk spiskowy, "samodzielnie myślący" wierzący w najbardziej bzdurne fejki.

Lukasz_Gugulski

Jak zwykle tchórzu nie masz odwagi odpisać bezpośrednio ;)

Jak tam czwarta i piąta dawka "nałkowcu"? xD

ocenił(a) film na 6
H33L

Przecież wiesz, że z Tobą rozmawiam już tylko o pogodzie.

H33L

Mozesz rozwinac?? Troche mnie tym zaskoczyłes

Mslaw_Mslaw

Nie potrafi tego rozwinąć, nie poda źródeł/faktów. On to po prostu wie.

Krakusek77

No coz - WIARA !!

H33L

Kuzwa przeczytajcie Nowy Testament, bo 4zygac się chce xD

znawcawszystkiego

Nie. Tym bardziej, że obecni wyznawcy religii judaistycznej nie są tymi samymi żydami co współcześni Jezusowi.

Paulina_Milka

Tak samo, jak współcześni chrześcijanie nie są tymi samymi chrześcijanami, co współcześni Piotra i Pawła. Religie ewoluują... Judaizm też na samym początku nie był monoteistyczny, tylko monolatryczny - czego ślad pozostał w pierwszym przykazaniu - "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" (w znaczeniu: Izraelici nie negują istnienia innych bogów, ale czcić mogą tylko swojego Jahwe i tylko do niego mogą się modlić ). Za czasów Jezusa judaizm był na etapie tzw. świątynnym, a obecnie jest na etapie rabinicznym. Oczywiście mówiąc o głównym nurcie, bo odłamów judaizmu jest wiele (tak, jak i chrześcijaństwa).

znawcawszystkiego

Spelniło tylko wole Boga, czyli złozebie ofiary najwyższej ktora zgladzila grzechy calego swiata na wiecznosc

ocenił(a) film na 8
keradkaine

A czy z tego gładzenia grzechów coś wynika?

ocenił(a) film na 6
znawcawszystkiego

Wlasnie posresfni dlatego_

ocenił(a) film na 6
znawcawszystkiego

Wlasnie dlatego-Syn Boga to dla wyznawcy judaizmu bluznierstwo,bo Bog jest jeden jedyny i nie moze miec fizycznego syna!A Jezusa ukrzyzowali Rzymianie!Ale ze wzgledu ja to,ze religia poszła w tamten region to sie przemilcza i obciąża zydow!

tade

akcja Biblii rownie dobrze moglaby miec akcje w Tajlandii, ale jakos tak wyszlo, ze w Izraelu, jakas przypadkowa ksiazka i historia demonizuje ludzi i na jej podstawie sa tworzone jakies chore podzialy. Glupie to.