PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056092}

Konklawe

Conclave
2024
7,0 59 tys. ocen
7,0 10 1 58693
6,9 86 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

Nie spodziewałem się czegoś specjalnego ale i tak mnie rozczarował. Fabuła oparta o szablony i stereotypy : typu tradycjonalista-furiat-strojniś walczy z liberałem-koniunkturalistą, a pozytywną postacią jest skrajnie hamletyczny purpurat wygłaszający banały. W dodatku brakuje tu prawdziwie rzymskiego klimatu czarnej arystokracji, widać że robi to Amerykanin, a nie Sorrentino. O tym a'la skandalizującym zakończeniu to nawet nie warto wspominać.

ocenił(a) film na 5
szym1994

hamletyczny purpurat wygłasza banały, a kardynałowie, którzy na swoje stanowiska nie doszli bynajmniej dlatego, że się ładnie modlili i którzy nie takie komunały już w życiu słyszeli, łykają to bez popity. Już bym wolała, żeby to Lawrence został papieżem, a te wszystkie demaskacje po drodze były jego grą.

ocenił(a) film na 2
szym1994

O losie słodki...pełna zgoda! Wczoraj obejrzałam i jedynym komentarzem był właśnie paździerz. 

ScarlettO12

Eeee tam - fajna komedia :) Oglądaliśmy ze znajomymi i jak pierwszy raz pojawił się ten "Kardynał z Kabulu" pytają się "ale co? kto? nie rozumiem...". No to sobie zażartowałem: "Oj tam no wiecie - dziewczyna papieża z sanatorium". OK. Na koniec filmu to myślałem, że się udusimy ze śmiechu po spełnieniu się przepowiedni. Dno... 2 godziny wyjęte z życia, a można było pooglądać np. reklamy na polsacie :( - to se ne vrati... Dałbym 0 punktów, ale jednak zdjęcia były fajne. Sporo fajnych ujęć i TYLE. Nawet grupa genialnych aktorów jakby zapomniała swojego warsztatu. Nie uratowali tego paździerza.