Konklawe

Conclave
2024
7,0 66 tys. ocen
7,0 10 1 65503
6,9 74 krytyków
Konklawe
powrót do forum filmu Konklawe

Zacznijmy od tego, że nie mam pojęcia czy ocena, którą postawiłam jest prawidłowa, ponieważ ten film nie trzymał poziomu przez cały czas trwania. Aczkolwiek stwierdziłam, że postawienie oceny niżej niż 7 byłoby skrzywdzeniem.

Zacznijmy od finału, który można było przewidzieć od początku. W sumie wiele wydarzeń można było przewidzieć w tym filmie. Powód dla którego wspominano o klinice zgadłam w sekundzie, w którym pojawił się ten wątek. A dlaczego to sama nie wiem, może ktoś kto zobaczył już ten film również od razu się domyślił.

Następna rzecz dotyczy wątku polskiego. Plus za to, że dali polskiego aktora, którego w sumie nie musieli obsadzić, bo nie było sekwencji w języku polskim. Tak przy okazji wspomnę, że przez charakteryzację zupełnie nie rozpoznałam Jacka Komana. Na minus, przedstawili stereotypowego Polaka alkoholika o imieniu Janusz. Tylko się zaśmiałam. Przynajmniej pomimo krótkiego czasu na ekranie odegrał ważną rolę.

Kolejną kwestią jest dla mnie szefowa (?) sióstr zakonnych. W pewnym momencie przypominała mi naszą ukochaną gospodynię z Rancza. Ale to tylko taka ciekawostka przed tym co najważniejsze.

Stwierdzenie, że nie ma lepszej polityki niż ta watykańska może nie być przesadzona w ocenie zachowań bohaterów tego filmu. Gdy myślę o politykach watykańskich to właśnie taki obraz przychodzi mi do głowy. Gierki, knucie, brak jakiejkolwiek moralności i podłe zachowania mocnych kandydatów na głowę Kościoła Katolickiego. Film idealnie wręcz przedstawia ludzką naturę i małostkowość, gdy chodzi o władzę. W sumie słusznie stwierdzono, że każdy z obecnych na konklawe miał w głębi duszy wybrane to imię, bo mimo, że zarzekali się jakoby to nie była rola dla nich, nie myślą o tym, to w sytuacji, w której staje się to możliwe zaczynają im się świecić oczy.

Myślę, że to przedstawienie ludzkiej natury wśród hierarchów kościoła nie jest niczym odkrywczym, ale człowiek czuje jakąś tam satysfakcję. Przynamniej ja ją czuję. Aczkolwiek myślę, że też dla wielu będzie to po prostu rozczarowanie i takim nie polecam oglądać tego filmu.