5,5 98  ocen
5,5 10 1 98
Konkurîto
powrót do forum filmu Konkurîto

Film jest oparty na jednej z książek opisującej prawdziwy horror przez który przeszła 17 letnia dziewczyna - została porwana, gwałcona i torturowana przez 44 dni, w domu jednego z 4 oprawców w jej wieku.
Sam film nie jest jakąś porządną i wysokobudżetową produkcją, jaką na pewno zaserwowałby nam Hollywood, toteż od strony technicznej nie jest najlepiej, jednak z tego co mieli producenci, to "wyciosali" całkiem niezły kawałek filmu.
Aktorzy nie byli może mistrzami, ale nie było tragicznie. Muzyki prawie wcale, ale jak już się pojawiła to dopełniała obrazu tragedii. Jak mówiłem, film nie grzeszy warsztatem, toteż zdjęcia nie powalają, ale było kilka niezłych ujęć.

Ja nie wiedziałem, ze historia ukazana w tym filmie jest oparta na prawdziwych wydarzeniach, jednak i bez tego widząc do czego byli zdolni ci młodociani mordercy, pięści same się zaciskały. Naprawdę żal było tej dziewczyny. Dla kogoś, kto choć trochę szanuje drugiego człowieka, a kobiety w życiu by nie uderzył, takie sceny naprawdę wzbudzają współczucie. W ogóle aż dziw bierze, że można takie rzeczy zrobić drugiemu człowiekowi, ba! dziewczynie!
Nie wszystko zostało pokazane na filmie, bądź wyglądało troszkę inaczej,dlatego ciekawym polecam angielską stronę Wikipedii, obszerniej relacjonuje to co się wydarzyło, aniżeli polska wersja. Możliwe że są lepsze strony na ten temat, jednak nie wgłębiałem się.
http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Junko_Furuta

matix87

Ps. jeden tekst był naprawdę mocny:
You try to run, we'll put you in a block of concrete and dump at the bottom of the fuc*ing ocean.

matix87

"Ja nie wiedziałem, ze historia ukazana w tym filmie jest oparta na prawdziwych wydarzeniach, jednak i bez tego widząc do czego byli zdolni ci młodociani mordercy, pięści same się zaciskały. Naprawdę żal było tej dziewczyny. Dla kogoś, kto choć trochę szanuje drugiego człowieka, a kobiety w życiu by nie uderzył, takie sceny naprawdę wzbudzają współczucie. W ogóle aż dziw bierze, że można takie rzeczy zrobić drugiemu człowiekowi, ba! dziewczynie! "

O takie wrażenia mi chodziło. (nawiązując do forum "nadzy i rozszarpani")
To jest przerażająco, że ludzie robią takie rzeczy. I ludziom i zwierzętom. I z czego to się bierze? Jaki jest na to sposób? Ehh...

ocenił(a) film na 7
m_ca

Takie bulwersujące i okrutne sprawy kryminalne jak np. gehenna Sylvii Likens czy Junko Furuty przerażają, ale niestety miały, mają i będą miały miejsce. W przypadku ponad 40 dni tortur Furuty kary pozbawienia wolności, jakie otrzymali oprawcy 17-letniej uczennicy były śmiesznie niskie.