7,7 33 tys. ocen
7,7 10 1 32729
7,7 14 krytyków
Konopielka
powrót do forum filmu Konopielka

Nie przepadam za polskimi filmami bo kojarzą mi się tylko z wulgaryzmami dlatego nie chętnie je oglądam. Przypadkiem ten zobaczyłam i jest fajną polską komedią bez tych całych przekleństw a uśmiać się można :)

ocenił(a) film na 8
margolcia24

No to "fajnie".

anathema7

Skąd tyle sarkazmu w tym '' fajnie '' ?

ocenił(a) film na 9
margolcia24

Obejrzyj od czasu do czasu coś z lat 1920-1990 to zmienisz zdanie : ].

spiwi

Może racja :)

margolcia24

Łobejrzyj ino jeszcze raz :D ,a czy to prawda ze gwara z filmu jest nadal uzywana na Podlasiu ??

Pasterz21

Nie wiem, nie jestem z Podlasia, ale pewnie tak ;)
Łobejrzyj xd

ocenił(a) film na 8
Pasterz21

Jest używana, ale raczej sporadycznie, w dużym stopniu zniwelowała ją nauka jez polskiego w szkołach a także to że gwara jest uznawana dzisiaj za ,,przypałową'' i wywołuje śmiech. W filmie jest jej także mało, z drugiej strony gdyby był z dialogami po podlasku albo rusińsku ciężko było by go zrozumieć, nawet dla mnie choć jestem z podlasia :)

ocenił(a) film na 9
Pasterz21

1) tę "gwarę" wymyślił Redliński, a w filmie wymowa jest stylizowana na jakieś wschodnie regiony
2) skąd pewność, że akcja dzieje się na Podlasiu? Taplary to fikcyjna miejscowość i nigdzie w filmie nie ma mowy o tym, gdzie to jest.

ocenił(a) film na 9
margolcia24

to jest komedio-dramat nie komedia.

margolcia24

Polskie filmy z wulgaryzmami?? W amerykańskich często ktoś rzuca shit-em lub mother-f*cker-em tylko nasi debilni lektorzy tego nie tłumaczą.

Hagan

I dobrze że nie tłumaczą a w Polskich to ciągle coś gadają.. niektórzy tego nie lubią ;)

ocenił(a) film na 10
margolcia24

Jest dużo więcej polskich wartościowych komedii bez sztucznego chamstwa i wulgaryzmów. Nieśmiertelni Sami Swoi, CK Dezerterzy czy Kingsajz. Trzeba jednak szukać w starym kinie.

ocenił(a) film na 10
margolcia24

Jak to nie ma wulgaryzmow? Łobejrzyj jeszcze raz dokładnie. Ksiązke polecam . Jest szersza opowiesc .

ocenił(a) film na 10
margolcia24

"A co taki świętojebliwy jesteś przyjdź na moje podwórko to Ci lepszą puszczę wiązankę" :-)