Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć z całą pewnością na to pytanie? Jedne źródła podają, że były to wsie Niwkowo i Bronowo w okolicach Łomży, a według innych cała wioska powstała od podstaw w Kampinoskim Parku Narodowym.
Miejscowość Famułki Królewskie, nie powstała od podstaw, raczej w schyłku wioski. W końcu lat 70-tych zapadła decyzja o wykupie gruntów i zalesieniu terenu wioski przez Kampinoski Park Narodowy. Gdy kręcono film proces wykupu był w toku. Dziś zostało nie więcej niż dziesięć zamieszkanych domów. Wioska miała około sześciu kilometrów długości. Sam pochodzę z tej wioski.
To nawet nie wiedziałem, ale bardzo ciekawe jest to co mówisz. Baza Filmpolski pl. podaje jako plenery miejscowości Bronowo i Niwkowo nad Narwią w gm. Wizna w okolicach Łomży. Może część zdjęć była zrealizowana w tych lokacjach a część w Famułkach, albo to jakiś błąd z tymi koło Łomży.
Mogę pokazać dąb który jest na początku filmu. Obok wioski przepływa rzeczka (kanał) Łasica. U ujścia łasicy do Bzury jest jaz (tama), gdy jest maksymalnie uniesiona Łasica podnosi się tak że miejscami nie mieści się w korycie i wylewa. Ujęcia z wysolą wodą były kręcone na drodze w sąsiedniej wsi Władysławów (wioska już nie istnieje)
Rozumiem i doceniam, ale na razie niestety nie mam okazji by skorzystać. Bardzo ciekawe to wszystko co mówisz i nawet ktoś dodał tę informację w badzie filmpolski.pl. Jednak Wizna i Niwkowo nadal widnieją jako lokacje, więc może część zdjęć zrealizowano tam a część w Famułkach.