PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Czy melodia ze sceny gdy umiera Mufasa nie została wykorzystana w jakimś innym filmie? Właśnie obejrzałem Króla Lwa ponownie po kilkunastu latach (pamiętam jak w dziedziństwie oglądało się co pare dni:) ) i pomijając fakt, że jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu, zastanawiam się właśnie co do muzyki. Albo słyszałem gdzieś ostatnio tę melodię, albo to poprostu wspomnienie z młodości zapisane gdzieś w podświadomości ;)

Damian_

Nie jestem pewna, ale chyba nie. Bynajmniej ja o tym nigdy nie słyszałam. Btw jeden z moich ulubionych utworów filmowych ;)

ocenił(a) film na 10
Terpsy

ja pamiętam, ze na scenie śmierci Mufasy ryczałam jak bóbr gdy byłam mała. i nadal tak jest;)
ale chyba tej scieżki nie wykorzystano gdzieś jeszcze..

ocenił(a) film na 10
Damian_

Wiesz,ja mam wrażenie,że kilkanaście sekund tego utworu zostało wplecione w soundtrack "Gladiatora". Ale nie jestem do końca pewien,może takie tylko skojarzenia :-)

ocenił(a) film na 10
elendil_7

a ja sobie aż dziś gladiatora obejrze i sprawdze czy masz racje

Kardem

Chciałabym Wam oznajmić (może zauważyliście), że kompozytor który skomponował muzykę do "Króla Lwa" i "Gladiatora" jest jeden i ten sam - Hans Zimmer. Obie ścieżki dźwiękowe są nagrodzone. Wiadome jest też chyba,że są podobne jednak nie mają żadnych, takich samych motywów muzycznych :) Zapewniam, że w "Gladiatorze" nic nie jest wplecione z tej bajki :) Pozdrawiam serdecznie :)