Czy melodia ze sceny gdy umiera Mufasa nie została wykorzystana w jakimś innym filmie? Właśnie obejrzałem Króla Lwa ponownie po kilkunastu latach (pamiętam jak w dziedziństwie oglądało się co pare dni:) ) i pomijając fakt, że jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu, zastanawiam się właśnie co do muzyki. Albo słyszałem gdzieś ostatnio tę melodię, albo to poprostu wspomnienie z młodości zapisane gdzieś w podświadomości ;)
Nie jestem pewna, ale chyba nie. Bynajmniej ja o tym nigdy nie słyszałam. Btw jeden z moich ulubionych utworów filmowych ;)
ja pamiętam, ze na scenie śmierci Mufasy ryczałam jak bóbr gdy byłam mała. i nadal tak jest;)
ale chyba tej scieżki nie wykorzystano gdzieś jeszcze..
Wiesz,ja mam wrażenie,że kilkanaście sekund tego utworu zostało wplecione w soundtrack "Gladiatora". Ale nie jestem do końca pewien,może takie tylko skojarzenia :-)
Chciałabym Wam oznajmić (może zauważyliście), że kompozytor który skomponował muzykę do "Króla Lwa" i "Gladiatora" jest jeden i ten sam - Hans Zimmer. Obie ścieżki dźwiękowe są nagrodzone. Wiadome jest też chyba,że są podobne jednak nie mają żadnych, takich samych motywów muzycznych :) Zapewniam, że w "Gladiatorze" nic nie jest wplecione z tej bajki :) Pozdrawiam serdecznie :)