PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

10/10

ocenił(a) film na 10

Według mnie jest to bezkonkurencyjnie arcydzieło. I nawet teraz, po latach (mam juz 18 lat) patrząc na urywki czy zdjęcia czuje to co ten film powinien przekazywać. Obok mądrości, zabawy, niesamowitej przygody i lekcjii życia ogromne ciepło w sercu na myśl, że istnieją jeszcze (mimo że już takich nie tworzą) wlasnie takie produkcje.

ocenił(a) film na 10
karolinaa_xD

Popieram. Dobrrze, że kiedyś istniały takie mądre bajki, a nie jakieś głupie typu 'Pokemon'. Sama jeszcze oglądam 'Króla Lwa' i ciągle wzruszam się podczas sceny śmierci Mustafy. Ulubiona ze wszystkich bajek ;**

ocenił(a) film na 10
Olushia333

Po prostu w różnych dziedzinach czasem ktoś stworzy coś co jest ponadczasowe, są takie niektóre filmy, bajki, piosenki itd
Król Lew jest już bajką legendarną, byłem na niej w kinie mając lat 5, oglądałem ją mając 8, 12, 17 i ostatnio też ją oglądałem i zapewne jeszcze wielokrotnie do niej wrócę. Szkoda tylko że teraz tworzy się zwykłe gówna a dzieciaki na kanałach bajkowych nie mają czego oglądać, ja pewnie z tego już trochę wyrosłem ale czasem napewno bym sobie chętnie obejrzał "Świat według Ludwiczka" "Flistonów" czy "Godzilla"

ocenił(a) film na 9
3bit

10/10
Potwierdzam, klasyk i nikt już nie wyprodukuje czegoś takiego. Obejrzałem go właśnie po raz drugi, a pierwszy raz widziałem go w 1994 kiedy miałem hmm... z 7 lat. Łza w oku kręci się gdy człowiek obejrzy sobie taki film. Nic dodać nic ująć.

ocenił(a) film na 10
karolinaa_xD

Powinna być wyższa ocena, spokojnie ponad 9 a nawet więcej. Nigdy nie wyprodukowano lepszej bajki i patrząc na to co teraz tworzy walt disney, nigdy lepsza już nie powstanie. Bajka z humorem na odpowiedznim poziomie, świetnymi dialogami i z pięknym przesłaniem. Mogłabym w nieskończonośc pisać pozytywnie na temat tego cuda. Właśnie obejrzałam bajke po raz kolejny i ja zwykle płakałam w niektórych momentach. Nie wiem jak to możliwe że tak animacja działa na emocje. Moja ocena to 11/10

ocenił(a) film na 10
karolinaa_xD

Ty masz 18 lat ja mam 24 i czuje to samo co Ty a gdy słyszę piosenkę która rozpoczyna film to nadal mnie ciary przechodzą.

ocenił(a) film na 8
ZajawkaKipiGesta

Jam mam już prawie 25 i czuję dokładnie to samo. Początek filmu i ta piosenka to kopalnia emocji!
Najlepszy film animowany spod znaku Disneya. 9/10