PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

10/10.

ocenił(a) film na 10

Bez najmniejszego wahania daję piękną dziesiąteczkę.
Cieszę się, że przyszło mi wychować się na tak pięknych bajkach. Myślę, że jeszcze wiele razy do nich powrócę (dwie części "Króla Lwa" obejrzałam w poprzednim roku; jak zawsze rozkleiłam się przy śmierci Mufasy), bo do muzyki powracam średnio raz na dwa dni. :)
KL to obowiązkowa pozycja dla każdego, i mam nadzieję, że Disney wróci kiedyś do swoich korzeni, a gnioty typu "Hannah Montana" odejdą w niepamięć...

ocenił(a) film na 10
Cleaa

Popieram, uważam że to jedna z najlepszych bajek :)

Cleaa

Znowu mówię: OBEJRZYJCIE ZAPLĄTANYCH A NIE "KIEDYŚ TO BYŁY BAJKI" ,"DISNEY NIE WÓRCI" DO JASNEJ CHOLERY.

użytkownik usunięty
bartekbasista

daj sobie już spokój z tymi Zaplątanymi. Poczekajmy, a nie reklamujesz tę bajkę jakby to nie wiadomo co było - pewnie jednorazowy "wyskok" Disneya nim znów zbombarduje nas Hanną Montaną... Ochłoń. Pewnie Króla Lwa oceniłeś na góra 5/10..

To zobacz. Król Lew jest dla mnie ARCYDZIEŁEM. Wstawiłem bez wahania piękną DZIESIĄTECZKĘ. Wcale nie reklamuje tego filmu (a tak w ogóle to dla mnie to JEST COŚ NIE TO CO DLA CIEBIE JWS). Po prostu wkurzają mnie ludzie, którzy nie wiedzą jak jest teraz a gadają i krytykują. A jakbyś się trochę orientowała to wiedziałabyś, że hanna montana to nie prawdziwy Disney, tylko durny serial dla nastolatków i nie masz prawa nawet myślec, że jego twórcą jest Disney. Nasza kochana wytwórnia wróciła i to na pewno na dłuższy czas, sądząc po nadchodzących projektach. Co jest następne?- Puchatek, co potem?- Król Elfów. Z takich filmów właśnie słynie Disney. A Ty jak chcesz możesz sobie oglądac JWS i inne dziadowskie filmy DreamWorksa.Dream? Moim dreamem jest do, żeby przestali robic animacje, bo niszczą klasykę.

użytkownik usunięty
bartekbasista

OK, tylko powiedz mi co to jest to JWS, bo nie jestem trochę w temacie :P

JWS to Jak wytresowac smoka. A do Cleaa: Roszpunka (tytuł Zaplątani trochę drażni) nie jest filmem z przesłaniem i muzyką, bajeczną animacją ze świetnymi bohaterami i scenami zapadającymi w pamięc?

ocenił(a) film na 10
bartekbasista

Hannah Montana nie jest produkcji Disneya ? A czyjej ? :-)
Cóż, jak dla mnie stary Disney wróci dopiero wtedy, kiedy pojawią się dobre, zwyczajne animacje typu "Król Lew", "Pocahontas", "Zakochany Kundel"... obrazy z przesłaniem, piękną muzyką; czyniące z dzieciństwa naprawdę dobry okres.

użytkownik usunięty
Cleaa

na to nie licz, ze kiedys takie "zwyczajne animacje" jak to nazywasz powroca, bo teraz jest moda na nowa grafike, nowe efekty, a o 3d,hd nie wspomne. pierwszym elementem ktory dzis wplywa na ocene animacji jest wyglad swiata przedstawionego i postaci. dzisiaj w modzie sa te nowe osiagniecia animacji wiec nie licz na takie "przestarzale" animacje. przyklad: nowe wydanie kubusia puchatka w jakims hd czy tam 3d. zobacz sama.

co do bartekbasista: JWS był pierwszą ciekawszą animacją jaką obejrzałem od dłuższego czasu obok zaplątanych stąd taka a nie inna ocena. z animacji lubię jeszcze epokę lodowcową, shreka cz.1 i tyle. :)

JWS też bardzo mi się podobał, dla mnie to najlepsza animacja od DreamWorks (jedyna która może się równac z Disneyem i Pixarem. Źle napisałem to zdanie. Chodziło mi o to, że mi Zaplątani podobali się tak jek tobie JWS, a w sumie to nawet więcej bo oceniłem na 10. Ty oceniłaś Zaplątanych na 8, a ja JWS na 8. Zaplątanych trzymam wyżej, bo były tam świetne piosenki i ta muzyka do mnie trafia bardziej .Taki klimat nadaje temu filmowi. Posłuchaj chociaż tego:
http://www.youtube.com/watch?v=i2_M9a2r7os&feature=related
i tego:
http://www.youtube.com/watch?v=h73nhXW-V1Y
i wsłuchaj się w tą muzykę:
http://www.youtube.com/watch?v=dzfnY4sDevY
po niemiecku ale chodzi o muzykę

I zgadzam się z tobą, że nie będziemy mieli już tak animowanych filmów. Szkoda. Ale jak te inne będą dobre.