PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Przepraszam , ale nigdy wcześniej ani później tak nie płakałam na filmie animowanym .... Pamiętam jak dziś miałam 12 lat , gdy byłam na tym filmie , dosłownie ryczałam jak bóbr - zresztą płakali nawet..dorośli..
Dziś wracając do tego filmu , nie mam wątpliwości , że ten film animowany pozostanie absolutnie czymś nie do ujęcia w recenzji , czymś absolutnie nie do pobicia . W tej krótkiej scenie - morderstwa Mufasy i jego powrotu ( ujęcia w chmurach ) , jego rozmowy z synem , nie da się opisać ... I kto mi powie , że to nie jedna z najlepszych scen , gdzie paradoksalnie choć o lwach mowa , nie widać tak wyraźnie , tak mocno związku ojca z synem , związku rodzica z dzieckiem ?
Możecie wieszać na mnie psy , ale to kultowy film .. arcydzieło !
Do dziś żałuję Mufasy ..

ocenił(a) film na 10
ALDIR

P.s płaczę za każdym razem , gdy powracam do tego filmu ..

ocenił(a) film na 10
ALDIR

jeżeli o mnie chodzi, to w chwili śmierci Mufasy myślałem że to nie może być prawda... i choć wszytsko zakończyło się happyendem, to jednak sądzę że nie dokońca... w życiu zdarzają się takie sytacje, które ranią, a te rany nigdy się do końca nie zagoją... tak jak w przypadku Simby, który stracił ojca... nie przepraszaj za to że płakałaś na "Królu Lwie". Jest to dowód na to że jesteś osobą wrażliwą, a poza tym każdy na którym "Król Lew" zrobił takie wrażanie jest moim zdaniem jednym z nielicznych, prawdziwych ludzi, kltórzy potrafią w sobie wskrzesać uczucia.

Serdecznie pozdrawiam.

PS: "Jesteśmy częścią kręgu życia"