PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597073
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Widziałem juz dużo pieknych bajek w tv. Piekna i bestia, pokahontas, toy-story, 101 dalmatynczykow... ale nigdy nie bylo krola lwa. przez 16 lat na zadnym kanale.
Czy ktos wie, o jakims odgórnym zakazie puszczania tej bajki czy zastrzezonymi prawami... ?

ocenił(a) film na 10
88arecki88

Bo idioci, odpowiedzialni za układanie ramówki wola puszczać dzieciom gó@#$ pokroju Hanny Montany,zamiast Króla Lwa.

użytkownik usunięty
czesio999

dokładnie....

ocenił(a) film na 10
czesio999

dobranocki skrócili do 15 minut i na dodatek puszczają jakieś gó***, a normalne bajki (Kaczor Donald przedstawia, Gumisie itp.) lecą o 7 rano w niedzielę... W ogóle nie myślą o dzieciach...

ocenił(a) film na 10
88arecki88

Ja tam się nawet ciesze, że Króla Lwa nie było jeszcze w TV = ]. To taki oryginał i majstersztyk, że szkoda by było puszczać go raz żeby potem oglądać go co roku na święta czy w weekendy... xd

ocenił(a) film na 10
88arecki88

I to jest takie dziwne, ale... milo-dziwne... ;p Bo nie lecialo w tv a tysiące osób zna i widzialo ta bajkę :D

88arecki88

A kto by chciał to oglądać?

ocenił(a) film na 10
bolt958

Oj wierz mi, że na pewno ogrom osób... :)

88arecki88

Może tak to ujmę: jeżeli nie wiadomo o co chodzi...to chodzi o pieniądze.
Z tego co mi wiadomo film nadal zarabia na wydaniach płytowych DVD. Na pewno nie miło to słyszeć, ale Disney po prostu nadal mając z tego zyski nie daje możliwości i swobody w puszczaniu tego filmu przez stacje telewizyjne. Zapewne jeżeli byłoby inaczej już dawno byśmy oglądali go w tv.

Tu mnie jedynie martwi, że puszczany co jakiś czas zyskałby status "Kevina" goszczącego co święta w naszych domach : ) Tak więc może i dobrze, że jest jak jest.
Jak tu Murdock15 ujął, film nadal trzyma status oryginału, jedynego w swoim rodzaju. Chociaż z drugiej strony szkoda mi trochę tych dzieci, które teraz muszą oglądać puszczany im za przeproszeniem chłam bez żadnego przekazu. Nie no czasami trafi się nawet jakiś klasyk Disney'a... ale ogólnie ręce opadają.

Swoją drogą to ja bym chciał go zobaczyć w kinie. Podstawową wersję odświeżoną co najwyżej wizualnie. Niestety nie miałem nigdy okazji zobaczyć go na dużym ekranie, tak więc najbardziej odczuło to moje przepalone przez to co nieco wideo ; ) Zakładam, że sporo podziela moją chęć. Może kiedyś tego doczekam - przydałaby się taka powtórka z rozrywki.

8lackjack

W zeszłym roku w jakiejś zagranicznej stacji puszczali poprawioną cyfrowo wersje w HD

ocenił(a) film na 9
8lackjack

Podobno ma być odświeżon wersja 3D w kinach, więc nic do stracenia. Ja też chętnie na dużym ekranie obejżę. Tylko nie wiem po co w 3D. :/

ocenił(a) film na 10
bartosz_skop

bo teraz wszystko jest w 3D... To może być nawet fajne, ale obawiam się, że mogą spieprzyć... (tak jak to zrobili z Kubusiem Puchatkiem na dobranockę)

użytkownik usunięty
88arecki88

W Niemczech planowane jest przez 2012r. puszczenie całej serii KL w TV właśnie, kto wie może i w Polsce coś takiego będzie mieć miejsce.