PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Popieram wasze wypowiedzi, że tamte bajki to były arcydzieła!
Ja również(jak już powiedzialam)wychowałam się na produkcjach Pana
Walta Disneya.Przeważnie najbardziej lubiłam te o zwierzątkach.Pewnie,
dlatego, że lubię piękno przyrody i interesuję się podrożami oraz lekką
dawką przygód.

Mój ranking bajek tego tematu wygląda następująco:

1.Bambi(wzruszający,piękny!).
2.101 dalmatyńczyków(wspanialy i akcji!).
3.Aryskotraci(o milości i lojalności!).

Jednak postaci w nowych bajkach, nie mogą narazie być precyzyjne.Powodem
jast jeszce nianajnowoczesniejzsy sprzęt.

ocenił(a) film na 9
Felinka

mi się jeszcze bardzo podobał kiedyś Alladyn ; D Ahh ta jego piękna Jasmina XD

trenid

Nie najnowszy sprzęt, yyy dobra? To znaczy wiesz, na filmy idzie z reguły bardzo nowoczesny sprzęt, BARDZO. Jeżeli chodziło Ci o to, że ten sprzęt nie jest jeszcze precyzyjny, to tak można można mówić do końca świata o wszystkim.

MR_ciachciach

Pewnie już wkrótce na rynek wejdzie jeszcze nowszy sprzęt.Te bajki,co
teraz powstały były dopasowane do ówczesnego sprzętu.Oczywiście,że komputery i inne elektroniczne "cudeńka" są coraz lepsze.Jednak to co
teraz powstało to było tymczasowe, lecz też ładne i pouczające anime.Z
klasyką i jeszcz nowszym sprzętem,nie można tego mieszać.Świat idzie z
postępem i tak właśnie będzie.Nie możemy ciągle być w średniowieczu,prawda?

Felinka

Jasne,że wiem o co tobie chodziło w zdaniu "tak można mówić o wszystkim",bo to prawda.Zgadzam się,ponieważ zauważ,jak ktoś kupuje
nową kanapę lub telewizor.lodówkę itd.to za kilka lat, a nawet i czasami
szybciej mówi,że jest przestażała albo mówi o zakupieniu nowszej.Tak teraz jest i nie potrzeba bać się zmian.Dawne czasy jak najbardziej
wspominać.Co jakiś czas wraca moda w stylu retro i nie tylko
w strojach.Być może tak samo będzie między czasami z telewizją.
A co ty o tym sądzisz?Coś do innych,którzy zechcą się tutaj wypowiedzieć: podajcie swoje ulubione bajki Walta Disneya-mogą być też
kaczory i myszki!Proszę również o wasze ulubione(powtarzam)pełnometrażowe
klasyczne bajki.Podajcie też kilka nowych bajek,które lubicie.Jeśli
macie wątpliwości co do przemocy i dialogów w nowych bajkach,to
przeczytajcie w liście tematów moją odpowiedż na post założyciela tematu
"ciepła bajeczka 7/10".Pozdrawiam was serdecznie Felinka.

użytkownik usunięty
Felinka

Animacja moim zdaniem, jest wtedy piękna, kiedy jest animacją z sensem, przesłaniem. Dzisiaj Disney jest komercyjną wytwórnią filmową, która próbuje coraz więcej zarobić. Powstają tam komerchy jak: HSM, Camp Rock. Teraz Disney nie stawia na rozwinięcie duszy dziecka w dobrym kierunku. Dziś Disney stawia na DISNEY CHANNEL - stację dla różowych nastolatek. Najbardziej dziwi mnie to, że w nawet niezłych produkcjach we współpracy Disneya z Pixarem, Disney Channel musi wepchnąć swoje 3 grosze. Wiemy, że zaśpiewała do Pioruna słynna idolka nastolatek - Miley Cyrus. Według mnie, ona powinna siedzieć w Disney Channel, a nie wchodzić jeszcze w Disneya. Nie ma szans, Disney już nie istnieje. Zniknął po 2004 roku. Te wszystkie słodziutkie filmiki go nam zabrały. Nic nie pozostanie ze wspomień wspaniałego Disneya, bo Hannah Montana i Efrony opanowały świat. A coraz to nowsze produkcje filmowe, opierają się na adaptacji filmowej tych disney channelowskich gniotach. Nie znajdziesz nic, co będzie ci przypominało Disneya z dzieciństwa. Nawet słynne piosenki Disneya nie mają już takiej głębi w sobie. Dajmy przykład starych, pięknych piosenek Disneya:

- "Beauty And The Beast"
- "Some day my Prince will Come"
- "You'll Be In My Heart"
- "Part Of That World"
- "Can You Feel The Love Tonight?"
- "Colors of The Wind"
...
Czy dziesiejsze piosenki Disneya to jest to samo co wcześniej? Jak mogą nam się podobać dzisiejsze produkcje tej wytwórni? Trzeba go najpierw porówanać. Ja już to zrobiłam. I jestem na 200% przekonana, że Disney współcześnie nie dorasta do pięt wczorajszemu Disneyowi. Dzisiaj tak ogólnie Disney nie ma sensu. Dla mnie, Disney się skończył, już 5 lat temu...

ocenił(a) film na 9

Masz absolutną rację. Jednak nie dotyczy to tylko bajek Disneya. Według mnie całe kino zachodzi na psy. Dziś większość filmów robi się tylko dla pieniędzy i w zdecydowanej większości to sam chłam. Przykład - tegoroczne Oscary, jak można dać 8 Oscarów Slumdockowi.