PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Kurcze, ja dobrze widzę czy mają problem z serwerem?
Jak takie g***o znalazło się nad takimi filmami jak
Człowiek z blizną, Szeregowiec Rayan, Pianista, Łowca Jeleni, Amadeusz, Piękny umysł itd. Naprawdę żenada, zaczynam wątpić w tą listę.

awarzych210

Z tych filmów co wymieniłaś tylko Łowca jeleni przebija ten film i to wcale nie tak strasznie mocno. Piękny umysł???? Pianista??? Takie filmy klasyka Disneya zjada na śniadanie ;)

ocenił(a) film na 10
awarzych210

Chyba założyciel tego tematu nie widział nigdy Króla Lwa!!
Bo wypisuje takie żeczy.Posypałabym tu niezłą łaciną ale z szacunku dla fanó KL będę trzymała fason
KRÓL LEW 10/10 i kropka;)

Lara1100

Tak Król Lew jest genialny .Niektóre bajki potrafią dać więcej do zrumienia niż filmy .Szkoda ,że teraz nie robią dzieciom takich bajek .

użytkownik usunięty
awarzych210

Cóz, człowieku, nie musisz uznawać filmów animowanych za coś godnego ciebie ale przyjmij do wiadomości, że ta "bajka" zdobyła "parę" nagród! I naprawdę, w opinii dużej ilości ludzi jest najpiękniejszym filmem animowanym!

ocenił(a) film na 10

To że zdobyła jakiekolwiek nagrody o niczym nie świadczy. O pozycji Króla świadczą tysiące zadowolonych dzieci i dorosłych

użytkownik usunięty
Pregier

Moim zdaniem to ma znaczenie, przynajmniej dla niektórych osób. Ja nie należę do tych co idą da filmy tylko te, które się podobały recenzentom ale są takie osoby i dla nich informacja, że "Król Lew" zdobył nagrody jest ważna :P

ocenił(a) film na 1
awarzych210

Wiesz mamy dużo wspólnego,też sądzę że ten film to gówno i oceniam 1/10

ocenił(a) film na 9
Dodger_Rita

Powtórzę się: tylko dlatego, że jest to film o kotach, czyli wg pani Dodger_Rity o ,,szkodnikach" -.-

ocenił(a) film na 1
kacperpiotrkow2

Nie dlatego,mam swoje powody nie wiem co,ale po prostu bajka,bajka mnie odrzuca.Pff trzeba zrozumieć że każdy ma inny gust.

ocenił(a) film na 9
Dodger_Rita

przecież to jakaś debilka co tu gadać

użytkownik usunięty
awarzych210

zgadzam się w 100% taki film nie powinien miec miejsca nawet w top 200. Jest miedzy innymi co najmniej 10 filmów animowanych lepszych od LK

ocenił(a) film na 10

Widzę, że 'hater' ruszył do akcji ;). Takie pierniczenie typu ' nie powinno być nawet w top 200' przypomina mi nieco tą żałosną walkę o krzyż przed Pałacem Prezydenckim. Ja rozumiem, nie lubić i nie chcieć tego oglądać, ale żeby od razu obniżać mu rotację z tego powodu? Ba, jeszcze ta upierdliwa nagonka i pieprzenie, że są lepsze filmy. Fajnie, że są i niech sobie będą. Większość głosów przeważa i to chyba o czymś świadczy, prawda? I tak btw. gratuluję tematu! Tak jakby nie można było się wszystkich filmów uczepić i chrzanić, że inne są lepsze. Porażka.

użytkownik usunięty
awarzych210

"Szeregowiec Ryan" (tak lubisz ten film, a nawet nie wiesz, jak się pisze tytuł) - ten film to kompletny kicz- do "Króla lwa" się nie umywa.

Dodger_Rita, z całym szacunkiem ale jak można ocenić film na 1/10 skoro nawet się go nie widziało?

"po prostu bajka,bajka mnie odrzuca" no tak może Ciebie odrzuca ale jak widać ma mnóstwo fanów,

którzy są nią zachwyceni, a to że ciebie odrzuca nie znaczy że od razu ma być niziutko w rankingu.

zresztą ten ranking jest i tak ogromną pomyłką więc jak można się nim przejmować ;p

użytkownik usunięty
.Invicta.

Uwielbiam filmy Disneya. Ale takze uwazam,ze Krol lew jest za wysoko.

Co z : Krolewna Sniezka i siedmiu krasnoludkow,spiaca krolewna,mala syrenka,kopciuszek,piekna i bestia? he? Sa duzo nizej od krola lwa,ktory nie jest taki wspanialy.

to już jest kwestia gustu. uwielbiam bajki takie jak Królewna Śnieżka, Kopciuszek i te które wymieniłaś, ale
uważam że to właśnie Król Lew jest z nich najlepszą bajką. pzdr.

użytkownik usunięty
.Invicta.

Dla mnie nie. Jest co najwyzej na ocene 7 . ; )

dla mnie tak, jest co najmniej na ocene 10 . ; )

użytkownik usunięty
.Invicta.

co najmniej? :D

użytkownik usunięty
awarzych210

trochę ogaru, ludzie. nie podoba się, to nie krytykować.

ocenił(a) film na 10

królewny śnieżki, zakochane kundle i inne... piękne bajki i naprawdę uwielbiałam je oglądać ale jednak to Król Lew jest moim ulubionym. zawsze na nim płakałam i do tej pory uważam ze jest bardzo "emocjonalny".
a pamiętacie jak się zbierało karteczki czy wklady do segregatorów właśnie z postaciami z tej bajki? przecież to był szał :)
nie wiem jak można porównywać bajke z filmami poważnymi jak np "Piękny umysł" to tak jakby decydować czy łądniejsze jest zdjęcie czy obraz.....

użytkownik usunięty
Deddlith

haha. :F ja mialam karteczki z ksiezniczkami Disneya. I nadal je mam,choc juz nie zbieram.; ).

Ja uwielbiam Krolewne Sniezke i Mala syrenke najbardziej. ;> ....

ocenił(a) film na 10

Królewne śnieżke uwielbialam jak bylam baaardzo mała. jeszcze wtedy video nie było więc dostalam książke Disneyowską :) w sumie wszystkie te bajki miały w sobie to "coś".
chociaż pierwszą syrenke ogladałam w zerówce w kinie i była taka smutna że później juz nie chcialam oglądac (ona tam umarła).
ale i tak Król Lew byl taki najbardziej zapadający w pamięć. taki... kultowy :D

kurcze szkoda ze ja swoje karteczki wywaliłam - by była pamiątka :)

ocenił(a) film na 10
awarzych210

Ech... to tylko troll...

ocenił(a) film na 10
SkyGuy1212

Moim zdaniem bajka jest na jak najbardziej zaslużonej pozycji! Bajka mojego dzieciństwa i mimo, że kilka miesięcy temu ogladalam ponownie po kilku latach przerwy (aktualnie 22 lata ;p) plakalam jak male dziecko! Piękna, wzruszająca i jeżeli ktoś ocenia na 1 to moim zdaniem jest bez serca!

awarzych210

awarzych210, filmy które wymieniłeś są bardzo dobre ale moim zdaniem ŻADEN z nich nie może się równać z Królem Lwem. Polecam ten film najpierw obejżeć, a nie pisać z góry, że jest beznadziejny. To samo do wszystkich innych, którzy wystawili 1/10.

DarkHunter

Może nie do końca potwierdzam, ale Król Lew jak najbardziej zasługuje aby być traktowany na równi z wieloma rewelacyjnymi dziełami, a i w moim przypadku jak najbardziej jako arcydzieło kinematografii.
Zresztą nie mogę zrozumieć: 1/10 - jak w ogóle można wystawiać taką ocenę. Na prawdę żałosna jest ta przepaść pomiędzy oceną co niektórych osób: jak się podoba to 10/10... a jak nie, chociażby trochę to 1/10 musi być - broń Boże wyżej.
Panie awarzych210 czy ty nie dostrzegasz jaki ten film niesie przekaz? ile emocji potrafi dostarczyć widzowi? czy naprawdę nie słyszysz tej niesamowitej ścieżki dźwiękowej? Jedyna doceniona i nagrodzona praca Hansa Zimmera, który wygrał w tej kwestii z takimi perełkami jak chociażby: "Forrest Gump", "Wywiad z Wampirem" czy "Skazani na Shawshank"!
Majstersztyk panie Zimmer, jest to jedno z pańskich dzieł, które już pomijając iż rewelacyjnie oddaje charakter i klimat filmu, to słuchając daje mi radość z życia i budzi wspomnienia - tak więc dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję...
http://www.youtube.com/watch?v=nhMUvhIAPtY

awarzych210

człowieku są różne gatunki filmów więc nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka;/Nie można ocenić bajki według tych samych kryteriów co film wojenny "bystrzaku";/
A "Król lew" jest najpiękniejszą BAJKĄ w historii kinematografii która nigdy nie straci swojego uroku i magii...

ocenił(a) film na 10
awarzych210

argumenty, k...wa

poszukiwacz_mk

no one są powalające haha

użytkownik usunięty
poszukiwacz_mk

Argumenty? Nagrody przyznane mówią chyba same za siebie - 2 Oscary (za rok 1994) za najlepszą muzykę i piosenkę filmową, 3 nominacje do nagrody Grammy, 3 Złote Globy, 2 nominacje do nagrody BAFTA i inne, tu masz pełną listę:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lion_King#Awards_and_nominations

ocenił(a) film na 10

akurat nie o takie argumenty mi chodziło, ale gdybym miał wypowiedzieć swoje zdanie co do tego filmu, niewątpliwie bym ich użył.

ocenił(a) film na 10
poszukiwacz_mk

Przecież to jest najlepsza bajka Disneya i najlepsza bajka na świecie. I na dodatek po niektórych komentarzach twierdzę , że niektórzy nie lubią tego , ale moim zdaniem to powinno być znacznie wyżej w rankingu Top film.

ocenił(a) film na 10
Sorrent

to nie jest najlepsza bajka na świecie. to jest najlepszy film animowany na świecie. i czyżbyś sugerował, że ja tego nie lubię? jeśli tak to w jakim kontekście moje wypowiedzi odczytałeś, człowieku? autor tego tematu napisał: "jak takie gówno znalazło się nad takimi filmami jak
Człowiek z blizną, Szeregowiec Rayan, Pianista, Łowca Jeleni, Amadeusz, Piękny umysł itd. Naprawdę żenada, zaczynam wątpić w tą listę."
a ja napisałem "argument, k..wa". ludzie, zrozumcie wreszcie, o co mi chodziło.

użytkownik usunięty
poszukiwacz_mk

no to mam nadzieje, żeśmy choć trochę się dogadali :)

ocenił(a) film na 10

jak ktoś neguje wybitność Króla Lwa powinien podać argumenty. Inaczej jest dla mnie zerem. Dlatego nie pisz mi argumentów, które mogłyby poprzeć Króla Lwa. Jeżeli chcesz ja chętnie pogadam o wspaniałości tego filmu. Bo dla mnie jest on najważniejszym dziełem. Ale nie w tym kontekście prosiłem o argumenty. Nie takich odpowiedzi się spodziewałem.

ocenił(a) film na 10
poszukiwacz_mk

Czy ja mówię o tobie? Nie bierz wszystkiego do siebie!

ocenił(a) film na 10
Sorrent

no dobrze, dobrze, pomyślałem, tak jak pomyślałem, bo napisałeś to pod moim postem. odczytałem to jako odpowiedź na niego. cóż, nieporozumienia się zdarzają. bez urazy.

ocenił(a) film na 10
awarzych210

O gustach się nie dyskutuje :) więc nie nazywaj Króla Lwa gł**nem bo to najlepszy film mojego dzieciństwa i ranisz moje uczucia kulturalne ;