Kurcze, ja dobrze widzę czy mają problem z serwerem?
Jak takie g***o znalazło się nad takimi filmami jak
Człowiek z blizną, Szeregowiec Rayan, Pianista, Łowca Jeleni, Amadeusz, Piękny umysł itd. Naprawdę żenada, zaczynam wątpić w tą listę.
Z tych filmów co wymieniłaś tylko Łowca jeleni przebija ten film i to wcale nie tak strasznie mocno. Piękny umysł???? Pianista??? Takie filmy klasyka Disneya zjada na śniadanie ;)
Chyba założyciel tego tematu nie widział nigdy Króla Lwa!!
Bo wypisuje takie żeczy.Posypałabym tu niezłą łaciną ale z szacunku dla fanó KL będę trzymała fason
KRÓL LEW 10/10 i kropka;)
Tak Król Lew jest genialny .Niektóre bajki potrafią dać więcej do zrumienia niż filmy .Szkoda ,że teraz nie robią dzieciom takich bajek .
Cóz, człowieku, nie musisz uznawać filmów animowanych za coś godnego ciebie ale przyjmij do wiadomości, że ta "bajka" zdobyła "parę" nagród! I naprawdę, w opinii dużej ilości ludzi jest najpiękniejszym filmem animowanym!
To że zdobyła jakiekolwiek nagrody o niczym nie świadczy. O pozycji Króla świadczą tysiące zadowolonych dzieci i dorosłych
Moim zdaniem to ma znaczenie, przynajmniej dla niektórych osób. Ja nie należę do tych co idą da filmy tylko te, które się podobały recenzentom ale są takie osoby i dla nich informacja, że "Król Lew" zdobył nagrody jest ważna :P
Powtórzę się: tylko dlatego, że jest to film o kotach, czyli wg pani Dodger_Rity o ,,szkodnikach" -.-
Nie dlatego,mam swoje powody nie wiem co,ale po prostu bajka,bajka mnie odrzuca.Pff trzeba zrozumieć że każdy ma inny gust.
zgadzam się w 100% taki film nie powinien miec miejsca nawet w top 200. Jest miedzy innymi co najmniej 10 filmów animowanych lepszych od LK
Widzę, że 'hater' ruszył do akcji ;). Takie pierniczenie typu ' nie powinno być nawet w top 200' przypomina mi nieco tą żałosną walkę o krzyż przed Pałacem Prezydenckim. Ja rozumiem, nie lubić i nie chcieć tego oglądać, ale żeby od razu obniżać mu rotację z tego powodu? Ba, jeszcze ta upierdliwa nagonka i pieprzenie, że są lepsze filmy. Fajnie, że są i niech sobie będą. Większość głosów przeważa i to chyba o czymś świadczy, prawda? I tak btw. gratuluję tematu! Tak jakby nie można było się wszystkich filmów uczepić i chrzanić, że inne są lepsze. Porażka.
"Szeregowiec Ryan" (tak lubisz ten film, a nawet nie wiesz, jak się pisze tytuł) - ten film to kompletny kicz- do "Króla lwa" się nie umywa.
Dodger_Rita, z całym szacunkiem ale jak można ocenić film na 1/10 skoro nawet się go nie widziało?
"po prostu bajka,bajka mnie odrzuca" no tak może Ciebie odrzuca ale jak widać ma mnóstwo fanów,
którzy są nią zachwyceni, a to że ciebie odrzuca nie znaczy że od razu ma być niziutko w rankingu.
zresztą ten ranking jest i tak ogromną pomyłką więc jak można się nim przejmować ;p
Uwielbiam filmy Disneya. Ale takze uwazam,ze Krol lew jest za wysoko.
Co z : Krolewna Sniezka i siedmiu krasnoludkow,spiaca krolewna,mala syrenka,kopciuszek,piekna i bestia? he? Sa duzo nizej od krola lwa,ktory nie jest taki wspanialy.
to już jest kwestia gustu. uwielbiam bajki takie jak Królewna Śnieżka, Kopciuszek i te które wymieniłaś, ale
uważam że to właśnie Król Lew jest z nich najlepszą bajką. pzdr.
królewny śnieżki, zakochane kundle i inne... piękne bajki i naprawdę uwielbiałam je oglądać ale jednak to Król Lew jest moim ulubionym. zawsze na nim płakałam i do tej pory uważam ze jest bardzo "emocjonalny".
a pamiętacie jak się zbierało karteczki czy wklady do segregatorów właśnie z postaciami z tej bajki? przecież to był szał :)
nie wiem jak można porównywać bajke z filmami poważnymi jak np "Piękny umysł" to tak jakby decydować czy łądniejsze jest zdjęcie czy obraz.....
haha. :F ja mialam karteczki z ksiezniczkami Disneya. I nadal je mam,choc juz nie zbieram.; ).
Ja uwielbiam Krolewne Sniezke i Mala syrenke najbardziej. ;> ....
Królewne śnieżke uwielbialam jak bylam baaardzo mała. jeszcze wtedy video nie było więc dostalam książke Disneyowską :) w sumie wszystkie te bajki miały w sobie to "coś".
chociaż pierwszą syrenke ogladałam w zerówce w kinie i była taka smutna że później juz nie chcialam oglądac (ona tam umarła).
ale i tak Król Lew byl taki najbardziej zapadający w pamięć. taki... kultowy :D
kurcze szkoda ze ja swoje karteczki wywaliłam - by była pamiątka :)
Moim zdaniem bajka jest na jak najbardziej zaslużonej pozycji! Bajka mojego dzieciństwa i mimo, że kilka miesięcy temu ogladalam ponownie po kilku latach przerwy (aktualnie 22 lata ;p) plakalam jak male dziecko! Piękna, wzruszająca i jeżeli ktoś ocenia na 1 to moim zdaniem jest bez serca!
awarzych210, filmy które wymieniłeś są bardzo dobre ale moim zdaniem ŻADEN z nich nie może się równać z Królem Lwem. Polecam ten film najpierw obejżeć, a nie pisać z góry, że jest beznadziejny. To samo do wszystkich innych, którzy wystawili 1/10.
Może nie do końca potwierdzam, ale Król Lew jak najbardziej zasługuje aby być traktowany na równi z wieloma rewelacyjnymi dziełami, a i w moim przypadku jak najbardziej jako arcydzieło kinematografii.
Zresztą nie mogę zrozumieć: 1/10 - jak w ogóle można wystawiać taką ocenę. Na prawdę żałosna jest ta przepaść pomiędzy oceną co niektórych osób: jak się podoba to 10/10... a jak nie, chociażby trochę to 1/10 musi być - broń Boże wyżej.
Panie awarzych210 czy ty nie dostrzegasz jaki ten film niesie przekaz? ile emocji potrafi dostarczyć widzowi? czy naprawdę nie słyszysz tej niesamowitej ścieżki dźwiękowej? Jedyna doceniona i nagrodzona praca Hansa Zimmera, który wygrał w tej kwestii z takimi perełkami jak chociażby: "Forrest Gump", "Wywiad z Wampirem" czy "Skazani na Shawshank"!
Majstersztyk panie Zimmer, jest to jedno z pańskich dzieł, które już pomijając iż rewelacyjnie oddaje charakter i klimat filmu, to słuchając daje mi radość z życia i budzi wspomnienia - tak więc dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję...
http://www.youtube.com/watch?v=nhMUvhIAPtY
człowieku są różne gatunki filmów więc nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka;/Nie można ocenić bajki według tych samych kryteriów co film wojenny "bystrzaku";/
A "Król lew" jest najpiękniejszą BAJKĄ w historii kinematografii która nigdy nie straci swojego uroku i magii...
Argumenty? Nagrody przyznane mówią chyba same za siebie - 2 Oscary (za rok 1994) za najlepszą muzykę i piosenkę filmową, 3 nominacje do nagrody Grammy, 3 Złote Globy, 2 nominacje do nagrody BAFTA i inne, tu masz pełną listę:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lion_King#Awards_and_nominations
akurat nie o takie argumenty mi chodziło, ale gdybym miał wypowiedzieć swoje zdanie co do tego filmu, niewątpliwie bym ich użył.
Przecież to jest najlepsza bajka Disneya i najlepsza bajka na świecie. I na dodatek po niektórych komentarzach twierdzę , że niektórzy nie lubią tego , ale moim zdaniem to powinno być znacznie wyżej w rankingu Top film.
to nie jest najlepsza bajka na świecie. to jest najlepszy film animowany na świecie. i czyżbyś sugerował, że ja tego nie lubię? jeśli tak to w jakim kontekście moje wypowiedzi odczytałeś, człowieku? autor tego tematu napisał: "jak takie gówno znalazło się nad takimi filmami jak
Człowiek z blizną, Szeregowiec Rayan, Pianista, Łowca Jeleni, Amadeusz, Piękny umysł itd. Naprawdę żenada, zaczynam wątpić w tą listę."
a ja napisałem "argument, k..wa". ludzie, zrozumcie wreszcie, o co mi chodziło.
jak ktoś neguje wybitność Króla Lwa powinien podać argumenty. Inaczej jest dla mnie zerem. Dlatego nie pisz mi argumentów, które mogłyby poprzeć Króla Lwa. Jeżeli chcesz ja chętnie pogadam o wspaniałości tego filmu. Bo dla mnie jest on najważniejszym dziełem. Ale nie w tym kontekście prosiłem o argumenty. Nie takich odpowiedzi się spodziewałem.
no dobrze, dobrze, pomyślałem, tak jak pomyślałem, bo napisałeś to pod moim postem. odczytałem to jako odpowiedź na niego. cóż, nieporozumienia się zdarzają. bez urazy.