PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Pewnie ktoś powie, że mówię tak bo czuje do tego filmu sentyment ale wg. mnie nie robi się już takich bajek. Ostatnio odniosłem wrażenie, że dzisiejsze bajki przedstawiają świat trochę jakby przez różowe okulary, żeby nie powiedzieć, że promują bezstresowe wychowanie. Bajki typu Król Lew czy Pokahontas były bardziej życiowe, odnosiły się do ważnych spraw i przedstawiały życie tak, jak ona wygląda naprawdę czyli nieustanna walka dobra ze złem. Film nie tylko jest pełen wartości moralnych, ale także potrafi bawić. Powinno się go puszczać młodszym.

ocenił(a) film na 10
suicide_machine

Fakt, teraz już się nie robi takich filmów animowanych ... Teraz w bajkach wszystko jest takie sztuczne, wykreowane, bez żadnych wartości.

suicide_machine

Masz rację! Bajki, które się pojawiają teraz mają jako główny cel rozśmieszanie! Co akurat nie zawsze wychodzi! Jestem zwolenniczką Króla Lwa! Powinno się robić więcej bajek, z takim przesłaniem! Myślę, że dzieki tej bajce (może to dziwnie zabrzmi) jestem trochę inna niż ludzie z mojego środowiska (rówieśnicy 16 letni) Tylko kilku moich znajomych oglądała tę bajkę!

ocenił(a) film na 10
qzia

Walt Disney Pictures już nie istnieje... jest tylko Disney PIXAR, który ma mało dobrych filmów... Bardzo dobry jest "Wall-e", ale na tym się kończy...

suicide_machine

Z przykrością muszę stwierdzić że masz rację.. Teraz robi się głupie bajki, które nie mają uczyć a ogłupiać i mieszać dzieciom w głowach.. Osobiście czekam aż moja córka jeszcze trochę podrośnie i będę jej mogła puszczać Króla Lwa czy Pokahontas :)

ocenił(a) film na 10
suicide_machine

Król Lew to klasyka, takie powinny być bajki! Moje dzieci wychowam na Królu Lwie :)

ocenił(a) film na 10
Wojnarukf

Magiczny ;)
większość się wychowało na tej bajce, ja byłem w kinie jako dziecko, i nadal pamiętam większość z tej bajki.

ocenił(a) film na 10
suicide_machine

A wiecie o czym właśnie się dowiedziałem, że Król Lew (nie wiadomo kiedy, ale się dowiem) będzie ponowie wyświetlony w kina. Jednak niestety ma być poddany cyfrowemu procesowi obróbki, czyli...................MA BYĆ W 3D!!!!!!

ocenił(a) film na 10
barszym53

to niestety prawda. w ten sam sposób została już przerobiona Piękna i Bestia, która wkrótce wejdzie do kin.