PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Pamiętam jak za każdym razem gdy oglądam to się bałam jak Mufasa umarł ;)) . Ehh. to była bajka a nie jakieś teraz Hannah Montany .

Kinga970

Dokładnie... zobacz co było kiedyś !
Kubuś Puchatek (stara, najlepsza wersja)
Muminki ( ale się bałem buki:) )
Król lew
Tytus Romek i Atomek
Tom i Jerry
Chojrak tchórzliwy pies :)
A jaka muzyka była !!! Przy niektórych utworach z kubusia i króla lwa , nostalgicznie się wzruszam.
A teraz ?!
Jakieś bijące się szczury / koty / chomiki / roboty superbohaterowie - szajs nie z tej ziemi

ocenił(a) film na 10
krzycho123

Prawdą jest, że kiedyś bajki były zupełnie inne. To, co teraz można zobaczyć na kanałach dla dzieci to po prostu robienie papki z mózgu. Jak mniemam, nie jest to bezcelowe, bo głupim społeczeństwem łatwiej się rządzi, a jak ogłupiać, to najlepiej od najmłodszych lat. "Król Lew" to bajka, która wzrusza, wywołuje uśmiech, a niekiedy śmiech (mam tu na myśli głównie Timona i Pumbę), a także posiada pewne przesłanie.
Co do "Muminków", to akurat tej bajki nigdy nie lubiłam. Po prostu działała mi na nerwy, ale to moje absolutnie subiektywne odczucie ;). Do tej listy dodałabym jeszcze "Flinstone'ów".
Najlepsze jest to, że ludzie dziwią się, skąd u coraz młodszych osób tyle agresji: wystarczyłoby, aby rodzice poświęcili swoim dzieciom nieco więcej czasu zamiast włączać im telewizję i chodzić z czystym sumieniem, utwierdzając się w przekonaniu, że zapewnili pociechom świetną rozrywkę.

ocenił(a) film na 10
samaga

Zapomnieliście o Gumisiach i Smerfach! :D Oczywiście chodzi mi o starsze wersje ;)

ocenił(a) film na 10
ech_ach_och

Nie bij, masz rację :D. Przyznaję się, że jest to ogromne niedopatrzenie. Proszę o wybaczenie...ale ja po prostu mam ciężko chodzącą pamięć ;).

Kinga970

zgadzam się to super bajka! :D