PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Czy ktoś wie, czy w Polsce w trakcie premiery w 1994r. film leciał już zdubbingowany czy z lektorem, a dubbingu dokonano później?

ocenił(a) film na 9
Skeletor

MI sie zdaje ze juz wtedy z dubingiem lecial, jedyny film animowany jaki znam ktory byl z lektorem i nadal jest to Mrowka Zet.

Skeletor

Wyszedł z dubbingiem, przecież rodzice nie zabraliby mnie i młodszej, mającej wtedy bodajże cztery lata, siostry do kina na film z napisami, a filmów z lektorem w kinach na całe szczęście nie puszczają. Pamiętam, że na pewno był z dubbingiem, ale jak bardzo różnił się on od tego, który teraz dostępny jest na DVD, nie wiem. Na sto procent ta wersja na DVD ma nową piosenkę, a narzekacie twierdzą, że na nowo zaaranżowano także wszystkie bądź większość piosenek.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że „Mrówka Z” była w kinie z lektorem – może była z dubbingiem, ale tak jak np. „Asterix podbija Amerykę”, teraz z jakiegoś powodu film dostępny jest wyłącznie z jakimś badziewnym lektorem.

ocenił(a) film na 9
Pottero

Powaznie byla z lektorem to bylo tak dawno temu, zreszta gdyby wtedy byla z dubingiem teraz tez by byla, a jest tylko z lektorem. przynajmniej nie znalazlem w pelni spolsczonej.

użytkownik usunięty
gumis1412

Znowu z mojej pamięci wynika, że był dubbing. Byłem w 1994, oczywiście zbiorowa wycieczka szkolna do kina.