PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Muzyka z Króla Lwa 1 i 2 - po prostu MEGA!
Już dawno dzieckiem nie jestem, ale lubię obejrzeć bajki Disneya (te starsze, przed 2000 rokiem). Jednakże utwory z Króla Lwa zrobily na mnie największe wrażenie. Bardzo emocjonalnie podchodzę do muzyki - jeśli jakiś utwór jest naprawdę mocny potrafię się niesamowicie wzruszyć. Zdarzylo mi się to oglądając Króla Lwa, zarówno 1 i 2. Niektóre z tekstów utworów mają w sobie coś glębokiego, pięknego.

Napiszcie jeśli znacie jeszcze jakieś bajki w których utwory robią mocne wrażenie. Chętnie obejrzę i poslucham :)

Black_Mermaid

Fakt, muzyka z Króla Lwa powalająca :) nie wiem czy słyszałaś oryginalną (angielską) wersję soundtracku, bo powiem Ci, że piosenka Be Prepared śpiewana przez Skazę (Jeremy'ego Irons'a) brzmi moim zdaniem genialnie(posłuchaj na Youtube), momentami nawet lekko przerażająco - i chyba dobrze, bo to w końcu czarny charakter śpiewa o przejęciu władzy ;)
a to muszą być bajki? bo osobiście uwielbiam muzykę filmową i parę tytułów mogłabym Ci podać ;) a co do bajek... hm...

- Książę Egiptu - również Hans Zimmer (tam gdzie, że tak to ujmę jest tekst, to mam na myśli oczywiście oryginalne utwory - z angielskimi piosenkarzami);
- Opowieści z Narni (oczywiście to bardziej film niż bajka, nie mniej jednak muzyka powalająca) - muzyka Harry'ego Gregsona-Williamsa;
- Władca Pierścieni - wiem, że to również film, ale muzyka Howarda Shore'a to po prostu mistrzostwo i arcydzieło!! :)
- Dinozaur - James Newton Howard;
- Mulan - ale tu bardziej myślę o piosenkach (też tych oryginalnych), bardzo mi się podoba I'll Make a Man Out of You;
- Mój Brat niedźwiedź - piosenki po angielsku prostu mistrzostwo! :)
- może jeszcze Tarzan ;)

hmm... chwilowo nic więcej mi do głowy nie przychodzi, no jeszcze jest Shrek, ale moim zdaniem to zupełnie inny rodzaj piosenek, a muzyka też niezła ;)