PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Piękne kino...

ocenił(a) film na 10

Ostatnio postanowiłem raz wtóry oglądnąć Króla Lwa. Od razu przypomniały mi się stare dzieje (może nie aż tak stare :) ) kiedy brzdącem będąc oglądałem to w kółko, wiadomo - dzieciakowi każda bajka odpowiada. Ale ilu "dawnym dzieciakom" podoba się do dziś? Co najmniej jednemu. Są momenty i komiczne (hieny!) i tragiczne (śmierć Mufasy) które działają na mnie nawet teraz. Ale dopiero teraz doceniłem kunszt tej produkcji. Nic dodać, nic ująć - Arcydzieło.

Żadna z dzisiejszych bajek nie jest w stanie konkurować z Królem Lwem, przez spłycenie wymagań dzisiejszych widzów :( (Po części drugiej niestety widać, że film zeszedł na boczny tor...)

Soundtrack zajmuje honorowe miejsce na mojej playliście :) (polecam również anglojęzyczną wersję)

Pozdrawiam fanów pierwszej części Króla Lwa :)

lorior

Mi też, jako "dawnemu dziecku" się podoba;). Nawet w dzisiejszych czasach wracam czasem do bajek mojego dzieciństwa. Kiedyś, bajki Disneya miały to "coś". Dziś? Dziś są tandetne serialiki np "hannah montana" czy coś. Cieszę się, że urodziłam się w tamtych latach, a nie 10 lat później...

ocenił(a) film na 10
Kitsune41

"Cieszę się, że urodziłam się w tamtych latach, a nie 10 lat później..."

Dokładnie tego brakło w mojej wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 10
lorior

Zgadzam się z tobą w 110%.Takich filmów już nie robią.
Ech pamiętam jak potrafiłem to oglądać po 4 razy dziennie.