PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Pomimo lat...

ocenił(a) film na 10

Pomimo iż liczę sobie już 16 lat, nadal bardzo się wzruszam gdy ojciec Simby ginie pod kopytami antylop... :'C
Takich bajek już nie ma.Teraz dzieci oglądają Ben 10, Hannę Montanę i inne badziewie.
10/10

ocenił(a) film na 7
Kladi214

Ja mam 19 i zdecydowałam się, wobec takich świetnych recenzji i opinii (zwłaszcza osób nieco starszych), po raz pierwszy zobaczyć ten film i strasznie się zawiodłam, nie mogłam już wytrzymać do końca. A ta słynna scena śmierci ojca Simby w ogóle mnie nie ruszyła (a dodam, że nie jestem fanką strzelanek i krwi na ścianach, a na filmach zdarza mi się płakać i to dość często).. No cóż, ja widocznie wyrosłam z takich bajek (może widziałam takich już za dużo). W dodatku strasznie mnie męczył styl musicalowy (no, ale tu przyznaję, że nie lubię tego gatunku, z dwoma, może trzema wyjątkami).
A tak w ogóle to chyba nie były antylopy ;) Z biologii nigdy dobra nie byłam, ale antylopy na mój gust są mniejsze i "szczuplejsze", i nawet w bajce nie dałyby rady uśmiercić dorosłego (potężnego) lwa ;)

ocenił(a) film na 10
McDreamy_2

Nie wiem, ja po prostu do tego filmu podchodzę z wielkim sentymentem ;) I może dlatego, bo to moje dzieciństwo. No nie wiem czy to Antylopy czy inne kopytne stwory,ale nie ważne - zabiły i już ! ;) Ale wydaje mi się,że to był taki inny rodzaj antylop.Connocośtam ;)

ocenił(a) film na 10
Kladi214

To były antylopy gnu;)
W każdym razie przy scenie śmierci Mufasy zawsze płakałam, ale tak jak kladi oglądałam ten film w dzieciństwie.
Być może dlatego nie wywołuje on w Tobie żadnych szczególnych emocji.

ocenił(a) film na 10
McDreamy_2

Oj dały by, dały. Zwłaszcza w takiej ilości, ale nie dziwie Ci się. W twoim wieku oglądać to po raz pierwszy? Schrzaniony pomysł w dodatku, że oglądałaś to z własnej decyzji. Przed telewizorem czy kompem, oczekując 'ananasów'. Człowieka w tym wieku raczej nie wzruszy taka opowieść, bo nie ma w nim już tego dziecięcego ducha z przed wielu lat. Niestety.

ocenił(a) film na 10
McDreamy_2

Nom niestety to fakt, że z wiekiem filmy odbiera się inaczej. Ja osobiście uważam, że każdy, kto nie obejrzał "Króla lwa" w dzieciństwie, został skrzywdzony przez los i nie przeżył czegoś bardzo ważnego (mam w szczególności na myśli właśnie tą scenę śmierci Mufasy). Bo to niestety jest nie do nadrobienia. Ja wczoraj obejrzałam sobie tę produkcję po dość długiej przerwie i choć łezka mi się w oku zakręciła w tym momencie co trzeba, to muszę z bólem przyznać, że nie oglądałam już tego filmu z taką przyjemnością jak kiedyś. Muzykę niezmiennie uważam za arcydzieło, ale musicalowy styl rzeczywiście może dorosłego widza męczyć. To po prostu jest film dla dzieci i tylko dla dzieci. Choć sentyment pozostaje jeszcze przez długie lata :)

Kladi214

Śmierć Mufasy to najsmutniejsza scena bajki z mojego dzieciństwa. Ojj jak dawno jej nie oglądałam. Może znajdę czas na odświeżenie płyty ;). Popieram autora tematu. Teraz takich bajek jest mało. Ale cóż... Walt Disney robi swoje :P.

Martini_22

Moja pierwsza kinowa bajka. Mnie też zawsze rusza scena śmierci Mufasy. Ode mnie zasłużone 9/10 :) To będzie bajka Disney'a, którą w pierwszej kolejności zaproponuję moim przyszłym dzieciom ;)

e_w_a_

Bardzo wzruszający i zapierający dech w piersiach moment. Pamiętam jak się wzruszyłem oglądając scenę, w której ginie Mufasa. Miałem wtedy niewiele lat. Z resztą nie tylko ja tak się wzruszyłem, w kinie było słychać szlochy, z różnych stron.Daję 10/10, bo to jest naprawdę fajna bajka, wręcz przełomowa wśród bajek disney`a, za równo przez fabułę i pomysł, jak i przez oprawę wizualną i dźwiękową.

ocenił(a) film na 10
Ciciu30

NIESAMOWITA ... TYLKO TYLE MOGĘ POWIEDZIEĆ.