PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

bajki

ocenił(a) film na 10

teraz jak producenci robią bajki to zwracają uwage na język np. teksty
typu ziom ,luz.Postacie mają jakieś powykrzywiane ryje jak w bajce
Przygody Timmego gdzie animacja jest tragiczna.Raczej takich bajek jak
król lew nie będzie więcej jak już zostały powydawane wydania specjalne
to nie będzie smutne...Nawet w wieczorynce puszczją jakieś pierdoły moja
siostra nie chce tego ogłądać a ma 4 lata.

ocenił(a) film na 10
jestemtwoimojcem

no niestety, tak teraz właśnie jest...

bajki z Disney'a miały duszę, prawdziwe przesłanie i to są właśnie produkcje które będę puszczać swoim dzieciom jak się ich dorobię...

zgadzam się, że dzisiejsze bajki nastawione są na cięty dowcip, ripostę, 'ziomalskie teksty' no i już nie mają kompletnie tego niepowtarzalnego klimatu, który cechował produkcje animowane NIE-komputerowo....

w sumie mając 19 lat stwierdzam, że filmy w przeciągu mojego dotychczasowego życia tworzone były jakby pod ludzi w mniej więcej moim wieku... w sensie w dzieciństwie dostawaliśmy piękne, mądre bajki, które naprawdę wychowywały, przekazywały moralne treści, zgodnie z którymi później można było żyć... natomiast teraz filmy są takie akurat, żeby wybrać się z ekipą znajomych, popodziwać animację i pośmiać się z błyskotliwych ripost, yo yo...tylko co mają oglądać dzieciaki w XXI w...

w sumie mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, a właściwie refleksję, że teraz któregokolwiek nauczyciela z czasów szkolnych nie spotkam, każdy mówi, że 'młodzież jest coraz gorsza'... może to wynika z tego, że zamiast oglądać Disney'a kiedy był po temu czas, aby móc nauczyć się podstaw funkcjonowania w społeczeństwie, jakiś zasad moralnych i uszeregować sobie (nawet podświadomie) jakąś hierarchię wartości co jest w życiu ważne, rąbali w Quake'a albo kombinowali jak zabić swojego Sima?

ocenił(a) film na 10
Asik1989

Rozumiem was, ale dajcie szansę takim tytułom Pixara jak 'Wall-e' czy 'Ratatuj'. Piękna sprawa.