PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=776316}

Król Lew

The Lion King
2019
7,3 90 tys. ocen
7,3 10 1 89931
5,5 41 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Fakt strona wizualna jest w zasadzie ok gdyby nie to, że to bajka. Poprzedni król był kolorowy, bajeczny. Ten jest wręcz brudny i szary. Najgorszą stroną jest polski dubbing. W stosunku do oryginału to słabizna. Dodatkowo oczywiście musiało się znaleźć wtrącenie do obecnej sytuacji politycznej. W bajce!? Nie wiem co aktorzy mają w głowach ale jest to po prostu żałosne.

ocenił(a) film na 8
VascoDaGamma

Dlaczego to ma być "bajka"?
Dlaczego większość używa ciągle zwrotu "bajka", jak o dobranocce w odniesieniu do pełnometrażowej animacji?
Film animowany miał inną konwencję, mógł się bawić formą i kolorystyką, czego film live action nie może zrobić, bo to by się kłóciło z przyjętą konwencją, która musi być spójna wizualnie.

lelen_lis

Pewnie to wynika z niewiedzy. Bajka dla ludzi to to samo, co animacja i kreskówka.

ocenił(a) film na 6
VascoDaGamma

Byłem na wersji angielskiej z napisami i tutaj również aktorzy podkładający głos nie popisali się. Simba jest wręcz fatalny, drętwy, jakby wzięli randomowego gościa z ulicy do suchego odczytania dialogów. Do polskiej wesji z '94 nawet nie będę porównywał poszczególnych postaci. Chyba najbardziej do gustu przypadł mi Pumba i Sarabi.

ocenił(a) film na 8
fikumigacz

Też byłem na wersji oryginalnej i wszyscy aktorzy spisali się dobrze w swoich rolach, a pamirtajmy że to są obecnie inni bohaterowie, niż ich odpowiedniki z animacji. Nowe głosy dobrano do nowego wyglądu i charakteru bohaterów, sporo zyskali Zazu, Hieny, Sarabi, Timon i Pumba.