Król Olch

Der Unhold
1996
7,3 3,8 tys. ocen
7,3 10 1 3783
7,0 2 krytyków
Król Olch
powrót do forum filmu Król Olch

Film rewelacyjny. Fakt, że niektóre sceny są bardzo drastyczne, np. polowanie (swoją drogą: ciekawe jak nakręcili te sceny nie raniąc zwierząt?). Ale zakończenie powala... Kiedy skończył się film byłam trochę zawiedziona, ale po chwili dotarło do mnie, że takie zakończenie daje wiele możliwości odbiorcy... Mimo, że cały film bardzo mi się podobał to głównie ze względu na zakończenie oceniam go 9/10.

ocenił(a) film na 9
m4dzia

też sie zastanawiałem nad tym polowaniem... kapitalny film!

ocenił(a) film na 9
m4dzia

A u mnie podobnie - ocena za film byłaby 8, ale zakończenie winduje ją na 9:))). Zakończenie wspaniałe, oprócz znaczenia najbardziej oczywistego, że i chłopiec i Abel nawzajem ratują sobie życie, dodatkowo nadaje sens i jest elementem scalającym dla historii życia Abla. Piękną mądrość przekazuje przypowieść o św. Krzysztofie - receptą na szczęście jest pielęgnowanie w sobie dziecka. Chronienie go, a przez to zapewnianie sobie samemu ochronę przed zgorzknieniem i złem. Abel to takie duże dziecko, najlepiej czuje się w towarzystwie dzieci, mężczyźni go akceptują nie wyczuwając w nim przeciwnika lecz dziecko, świat, który opowiada widzowi przypomina po części baśń. Jak dzieci z zamku chłonie atrakcyjną ideologię z otwartymi z zachwytu ustami, oddaje się jej w całości pełen wiary w jej prawość i dobro. Nie potrafi właściwie ocenić swoich czynów, jak i prawidłowo odczytać emocji i zachowań innych ludzi - odbierając im dzieci, myśli, że czyni dobro, i jest przekonany, że ludzie mu ufają, szanują go, i z własnej, nieprzymuszonej woli oddają własne dzieci. Pod koniec filmu jednak Abel dojrzewa, dorosły w nim budzi się i przejmuje stery. Końcowa scena jest ukoronowaniem całego procesu dojrzewania. Poza tym, jest poetycka i piękna! :)Podoba mi się również polskie tłumaczenie tytułu, zwykle jest ono tragiczne, ale w tym wypadku bardzo trafione.

ocenił(a) film na 8
m4dzia

Tak zakończenie jest niesamowite, zrozumiałam je w sumie dopiero po kilku godzinach, ale chyba o to chodziło. I co do zakończenia, moi drodzy miałabym prośbę, muszę zinterpretować słowa Abla " Każdy z nas nosi na ramionach dzieciątko" i nie za bardzo weim jak zacząć, nie chcę tak od razu wchodzić w interpretacje biblijną, ale przede wszystkim coś o człowieczeństwie. Jakie są wasze przemyślenia zwiazane z tymi słowami? Liczę na pomoc pozdrwawiam

ocenił(a) film na 7
m4dzia

spóźniona odpowiedź /lepiej późno,niż wcale/ : polowanie było autentyczne i zwierzęta ginęły naprawdę. Odbyło się to w Polsce, w Łańsku i było elementem cyklicznie odbywającego się odstrzału. Przykry widok, zwłaszcza, że podczas zdjęć zwłoki leżały na ziemi długie godziny.

ocenił(a) film na 9
Pierre_Doll

Nieźle, ale chyba dubli za dużo kręcić nie mogli w takim systemie.

m4dzia

"Uczeń Szatana" (a spodziewałem się czegoś takiego) zrobił na mnie o wiele większe wrażenie. Zbyt niejednoznaczne i momentami za bardzo balansujące na granicy kontrowersji i bliżej nieokreślonej obrzydliwości

ocenił(a) film na 9
Maverick_8

Dla mnie paradoksem było, że McKellen zagrał swoją rolę 100% hetero, a Malkovich zagrał ślisko na granicy. To pozowanie dzieciaka na samochodzie i gadki, że 'lubię dzieci, chcę je chronić przed dorosłymi...'
Niby nic, ale jakoś dziwnie się to ogląda.

ocenił(a) film na 9
TangoAndWaltz

'Uczeń szatana' zwalił mnie z nóg i jako tekst Kinga, i jako film. Siedzi mi gwoździem w głowie.

ocenił(a) film na 9
TangoAndWaltz

[mimo tego, że mała ewidentnie wrabia bohatera]

m4dzia

Te zwierzęta zostały naprawdę zastrzelone, dlatego zresztą zrezygnował ze współpracy pewien polski treser zwierząt, nie chciał brać udziału w zabijaniu zwierząt.

ocenił(a) film na 5
antyliberpal

Trzeba czytać napisy końcowe. Jest w nich mowa o wykorzystywaniu materiałów źródłowych z tzw. "sanitary killings". Podobno przy scenie polowania żadne zwierze nie zostało zastrzelone.