Król

The King
2019
7,1 66 tys. ocen
7,1 10 1 65504
7,2 46 krytyków
Król
powrót do forum filmu Król

Sceny w pierwszej części filmu kręcone są w tej samej scenografii, którą widzimy na zwiastunie "Wiedźmina" jako miasteczko Blaviken. Zastanawia mnie czy scenografia została stworzona na potrzeby "Króla" i potem wykorzystana w "Wiedźminie" czy może na odwrót, a może jest całkiem inaczej niż myślę i nie chodzi tu o scenografię ale o autentyczną architekturę. Ktoś coś może wie na ten temat? Jestem zainteresowany bo te klimatyczne uliczki dodają całości ujęć świetnego efektu, coś tak fajnego w podobnych klimatach pamiętam z przed wielu lat kiedy podobne wrażenie zrobiły na mnie scenografie z "Zakochanego Shakespeare'a".

ocenił(a) film na 7
mersan

I katapulta tez wyglądała jak ze zwiastuna Wiedźmina. Obie te produkcje były kręcone na Węgrzech, więc możliwe jest, że wykorzystują tę samą scenografię. Bez sensu byłoby, gdyby Netflix kazał wyrzucić wszystko po nakręceniu jednej produkcji, a potem budował od nowa. Jeśli pasuje, to można użyć drugi raz, nie widzę problemu.

ocenił(a) film na 8
Vespera

oczywiście ja też żadnego problemu nie widzę w takiej oszczędności która pozytywnie może wpłynąć na dwa obrazy. Dzięki za info. ;)