Król jest niezły - 6/10
Niezły - myślę że tym słowem idealnie można opisać ten film. Nieźle zrealizowany, ładnie nakręcona scena batalistyczna (choć logiki w niej momentami brakowało), podobało mi się oświetlenie (zwłaszcza w ostatniej scenie pomiędzy Henrykiem i Williamem)
Fabuła też jest niezła, to typowa historia o młodym królu i stojącymi przed nim wyzwaniami (konflikt zbrojny z innym państwem, zdrady, intrygi dworskie itp.), ale opowiedziana w taki sposób, że nie nudzi.
Aktorsko znowu nie jest źle, większość osób gra przyzwoicie (na wyróżnienie zasługują Edgerton, który tworzy najlepszą kreacje w filmie oraz Pattinson, który mimo małego czasu ekranowego spisuje się świetnie w roli delfina-sadysty)
Mimo wszystko do filmu dobrego trochę jednak brakuje, irytuje przede wszystkim duży patos widoczny zwłaszcza w typowo amerykańskiej przemowie przed główną bitwą i niektórych rozmowach pomiędzy postaciami, poza tym nie pasuje mi za bardzo mentalność bohaterów, nie czuć że są to ludzie żyjący na początku XV w. oraz brak logiki w niektórych scenach np.
(SPOILERY)
- przyszła żona Henryka mówi mu, że nie umie angielskiego po czym normalnie z nim rozmawia bez zająknięcia
- nikt nie spytał wcześniej Williama w jaki sposób spotkał/schwytał „zamachowca”, a gdy król wreszcie to robi zdrajca miota się jak dziecko we mgle i nie ma przygotowanej wersji wydarzeń jakby w ogóle zaskoczyło go to pytanie, które moim zdaniem powinno paść od razu po spotkaniu z więźniem
- francuzi nie używają łuków w czasie gdy zbliżają się do nich rycerze pod dowództwem Sir Johna oraz nie wysyłają nikogo na zwiad by zobaczył czy część armii przypadkiem nie kryje się w lasach obok
Itp.
(KONIEC SPOILERÓW)
Z takich mniejszych plusów należy wymienić to, że mimo iż jest to oryginalna produkcja Netflixa to nie uświadczymy takich ciekawych kwiatków jak czarni czy Azjaci w rolach piętnastowiecznej arystokracji oraz rycerstwa angielskiego i francuskiego. Nie ma też wątku LGBTitp pomiędzy Henrykiem, a Sir Johnem i choćby samo to sprawia, że jest to jedna z lepszych produkcji tej platformy ;)
Generalnie jest to film z gatunku tych które nie zapadają szczególnie w pamięć i nie wraca się do nich po latach, ale jeśli się nudzicie i lubicie klimat średniowiecza to możecie po niego sięgnąć, powinien przypaść do gustu i dostarczyć dobrej rozrywki.