PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177778
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Film bardzo dobry, ale sporo mu brakuje do Gladiatora. Sami twórcy filmu przy promocji Królestwa Niebieskiego tyle razy przypomiali nam, że to film Ridleya Scotta - reżysera Gladiatora że porównanie nasuwa się samo. Przy takiej obsadzie gwiazdorskiej, reżyseże i bardzo wysokich środkach przeznaczonych na film można było się spodziewać czegoś lepszego...ale to i tak kino na światowym poziomie.

ocenił(a) film na 8
Humphrey_Bogart

Zgadzam się. Film całkiem, całkiem ale jednak czegoś mi tu brakowało...Liczyłam nawet na jakąś dramatyczną scenę albo coś w tym rodzaju...A tu nic!

Humphrey_Bogart

Ech, ja bym starał się uniknąć porównywania tych dwóch filmów. Są zupełnie inne.. :)

ocenił(a) film na 7
annihiluzz

święta racja... .... . .. . . .. . . . .. ..

ocenił(a) film na 10
Humphrey_Bogart

porownywac gladiatora do krolestwa niebieskiego heh dno zajebisci znawcy gladiator sie nie umywa q**** moze jeszcze 300 porownacie i moze tez czegos mu brakuje!!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
kres06

Ja liczyłem na film o krucjatach, ale sie rozczarowałem...

ocenił(a) film na 9
Humphrey_Bogart

Mnie się "Królestwo..." znacznie bardziej podobało od "Gladiatora" którego uważam za wpadkę Scotta.

EineHexe

Panno Wiedźmo i znowu jesteśmy troszke innego zdania :P

Gladiator mimo kilku niedociągnięć jest naprawde dobrym filmem, natomiast Królestwo Niebieskie to również historia wyssana z palca,ale z troszke gorszym skutkiem. Ale film nie jest taki zły;] Napewno lepszy od 3.. ;]

użytkownik usunięty
barnaba

To nie jest historia wyssana z palca. Scenarzysta pozamieniał tylko klka faktów gdyż uznał, że jego wersja doda historii dramaturgii. Niestety przedobrzył

W tym filmie nie ma nic historycznego? Nic!!! Wygląd strojów, ludzi, budynków, wygląd walki, fabuła, postacie (no niech wam bedzie, Saladyn i pare innych jest historycznych, jednak bardzo źle ukazanych), i co tu dużo pisac, film to jedna wielka szmira!!!

ocenił(a) film na 9
barnaba

Gladiator mnie znudził serdecznie, natomiast Królestwo Niebieskie całkiem porwało. Z dziką radością powitałam przemianę Orlando Blooma ze słodkiego chłopczyka w posępnego, małomównego, patrzącego spode łba faceta. Zupełnie powalił mnie na kolana Jeremy Irons w charakterze, jak ktoś to ładnie określił, "steranego twardziela", wspaniała kreacja, choć dla Jeremy'ego nietypowa, ale po tym występie wiem czemu go uwielbiam ;) Dalej świetna Eva Green, znakomity występ Eda Nortona jako trędowatego króla, mój ulubiony Irlandczyk z Ballymena, czyli Liam Neeson-jak zawsze palce lizać, bardzo csokasowaty Csokas ;), świetnie mu wychodzą takie butne, zadzierzyste charaktery, a jeszcze mignął przez chwilę na ekranie Michael Sheen jako wredny ksiądz, miło było zobaczyć, no i jeszcze Ghassan Massoud-rewelacyjny Saladdin i na deser Alexander Siddig w roli Imada-ładne oczęta, uroczy uśmiech i dobre aktorstwo. O, i to jest to co lubię u Scotta, soczysty drugi plan. A w Gladiatorze tego zabrakło, niezły Joaquin Phoenix, Derek Jacobi świetny jak zawsze... i więcej nic.

użytkownik usunięty
Humphrey_Bogart

ale SOUNDTRACK jast śWITENY! NIEZAPRZECZALNIE! polecam obejrzeć rozszeżoną wersję filmu, nabiera troszeczkę "głębi"-znaczy sie , ze nie jest tak płytka jak kinówka:P

użytkownik usunięty

Ja zaprzecze, soundtrack moze i jest fajny, ale nic specjalnego.... ogólnie cały film to szmira