Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 178360
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Jak dla mnie film ogólnie całkiem fajny ale... no właśnie, jest kilka 'ale'. Ja to widziałem tak, zwykły kowal coś umiejący machać mieczem ni stąd ni z stamtąd pokolei zabija zastępy rycerzy, wygrywa wszystkie pojedynki 1 vs 1 jest poprostu kozak. Później mogąc ocalić wszystkich od wojny z muzułmanami wali hita i nie chce się ożenić z przyszłą królową i skazać na śmierć jej obecnego męża wraz z jego rycerzami w ilości sztuk 50 na śmierć w wyniku czego ginie praktycznie cała Jerozolima a co najlepsze nikt nawet nie wspomina i nie ma żalu do niego za to, że temu nie zapobiegł. Normalnie by go rozpruli za to a tu wspaniały Belian staje na czele pozostałej przy życiu ludności Jerozolimy i jednym pasowaniem na rycerza robi z nich super wojowników a sam ewoluuje w wybitnego stratega i przywódcę dzielnie stawiając opór i odpierając kolejne ataki muzułmanów.
Kulminacją wszystkiego jest król Rysiek we własnej osobie proszący Beliana żeby mu towarzyszył w wyprawie o wyzwolenie Jerozlimy. W sumie Rysiek na tą wyprawę powinien zabrać armię kowali - sukces gwarantowany.