PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Obrona

ocenił(a) film na 8

Nie ukrywam, iż Królestwo Niebieskie obejrzałem kilkakrotnie. Przyznaję się bez bicia, krucjaty są mym konikiem, może więc dlatego tak wielką sympatią darzę ów produkcję. Atoli, uważam że mogę podjąć się obrony tego krytykowanego na tym forum filmu.

Po pierwsze primo, zarzuca się mu tępą fabułę. Jasne, nie jest to historia wysokich lotów, aliści nie sądzę by w tym gatunku była ona najważniejsza. Akcja jest wartka, dynamiczna, gotów jestem nawet przyznać iż momentami biegnie na łeb na szyję :)

Po drugie primo, niektórzy userzy czepiają się faktu, iż kowal pyskuje książętom.... hmmm... ktoś tu nieuważnie ogląda filmy... ów kmiot Balian był dziedzicem Ibelinu :)

Po trzecie primo, kapitalna gra aktorów - perfekcyjny Jeremy Irons, znakomity Neeson i średni (hej, to i tak jeden z lepszych występów tego aktorzyny) Bloom.

Po czwarte primo, kapitalne ujęcia.

Po piąte primo, jedne z lepszych scen batalistycznych jakie w moich życiu dane mi było oglądać.

Na koniec powiem, iż cegiełkę do niepełnego sukcesu dołożyli dystrybutorzy. Wersja reżyserska jest iście królewska, kinowa - tylko bardzo dobra.