PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177758
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Królestwo Niebieskie oglądałem już trzy razy i stwierdzam, że dostaliśmy od Scota&spółki fantastyczny film.

1.Czepianie się braku faktów historycznych lub fałszywemu przedstawieniu działalności Templariuszy.
-Nikt nie obiecywał, że będzie to film historyczny!!
Nikt z nas tak naprawdę nie wie jak było naprawdę...
Powiecie-Przeczytaj Książki!!
Ludzi!!Historia zawsze była przekręcana i najprowdopobnie zawsze będzie...

2.O kowalu, który stał się rycerzem...
A co powiecie o Kapralu(Napoleon,)który stał się Generałem??
3.Białe Kamienie
Mimo że kiedyś spędziłem 5lat w Harcerstwie nie mogłem zrozumieć, po co mu te kamienie??
Miło mnie zaskoczył:)
4.Bloom
Jego wrogowie-przeciwnicy nie moga pojąć, że dobrze zagrał
A my neutralni i jego zwolennicy cieszymy się, że wreszcie dobrze zagrał

5.Norton-BaldwinIV

Gdyby Króla zagrał, kto inny wyszedłby pewnie jak np.Piłsudzki zagrany przez Rysia z klanu:)

Ogółem:
Dotalismy najlepszy film(Nie licząć trylogi LOTR)kostiumowy od czasów wielkiego Gladiatora.Prochu twórcy Holywood już nie wymyślą!!Nie dostaniemy Gladiatora2 lub Forresta Gumpa2.

Nie rozumiem was idźcie jeszcze raz na ten film

ps.Napisałem to pod wpływem "Niedobrych Proszków,"więc jeśli kogoś uraziłem proszę o wybaczenie

ocenił(a) film na 2
Acid_5

Obniża loty i to jak! bardzo lubię Scotta, Blade Runneer to mój ulubiony film, a tutaj dostalem takiego kopniaka, ze trudno mi się podniesc. Zawsze bylo tak, że jak film Scotta nie zachwycal np. scenariuszem, byly jeszcze inne aspekty, które decydowaly, ze po wyjściu z kina czlowiek o filmie nie zapominal. Bylem przedwczoraj i już nie pamiętam o czym byl. Oprawa muzyczna - szablon, aktorstwo - ufff kiepsko, zdjęcia - przeciętne, bitwy nie robia wrażenia....slabiutko. Powtarzam się - kupa zawinięta w kolorowy papierak.

ocenił(a) film na 6
Acid_5

Acid zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci twojego wywodu. Z Gladiatorem bylo identycznie , na Scotta spadaly gromy za brak logiki i niespojnosc faktow historycznych, dzisiaj wszyscy wiemy ze jego oponeci sie mylili. Najwieksza pomylka w KN jest muzyka ktora sie kompletnie rozminela z filmem obraz dal potencjal na wspanialy soundtrack. Scott powinien zatrudnic Vangelisa. Sceny batalistyczne o lata swietlne lepsze niz w LOTR. Obrona Jerozolimy nie razi sztucznoscia co mnie wlasnie denerwowalo w w/w. Nic nie mam do Blooma ale charyzmy to on specjalnie nie ma. Zdecydowanie bardziej podobal mi sie ten niemiaszek z blond wlosami co to studiowal w wolnych chwialch prawo :). A muzulmanie to powinni Scottowi postawic pomnik ,przedstawil ich we wlasciwym swietle, jako ludzi wyksztalconych i honorowych, tak bylo w istocie. Zapominacie kto zaszczepil w europejczykach zamilowanie do nauk scislych np. matematyki czy medycyny. Zrobili to arabowie ktorzy stali na troche wyzszym szczeblu rozwoju niz europejczycy. A co do krzyzowcow nie uczyliscie sie historii do cholery. Jak pogoniono ich z ziemi swietej to probowali w calej europie zaprowadzic mieczami nowy porzadek. Zafundowali by nam religijny fanatyzm, nie majacy z religia nic wspolnego. Fakt nie wszyscy tacy byli, bo sporo sie od arabow nauczyli i kultura europejska na tym skorzystala. Krolestwo Niebieskie mimo wielu wad to jednak madry film ktory niesie z soba przeslanie o swiecie zjednoczonym mimo roznic religijnych i kulturowych.

phaedra_2

( Z Gladiatorem bylo identycznie , na Scotta spadaly gromy za brak logiki i niespojnosc faktow historycznych, dzisiaj wszyscy wiemy ze jego oponeci sie mylili)
Generałowie w armii rzymskiej ? Cesarz Kommodus zginął na arenie ?Ale nie mieszajmy tu Gladiatora. Zresztą poezja ma swoje prawa
( A co do krzyzowcow nie uczyliscie sie historii do cholery)
Uczyłem się
( Jak pogoniono ich z ziemi swietej to probowali w calej europie zaprowadzic mieczami nowy porzadek)
Masz na myśli np. wyprawę na katarów we Francji w I poł. XIII wieku ? A wiesz coś bliżej o ich doktrynie ?
( Zafundowali by nam religijny fanatyzm, nie majacy z religia nic wspolnego)
Przejedź się do Iranu (współczesnego !)
( A muzulmanie to powinni Scottowi postawic pomnik ,przedstawil ich we wlasciwym swietle, jako ludzi wyksztalconych i honorowych, tak bylo w istocie)
Co ci wspaniali Arabowie wyczyniali na podbitych ziemiach (w Europie! i nie tylko) można poczytać np. u Oriany Fallaci - zdeklarowanej ateistki.
Rozumiem, że nie pamiętasz z historii np. słynnej bitwy pod Poitiers w roku bodajże 732, która zatrzymała inwazję islamu na Europę.
Turcy to też muzułmanie. Jakim głupcem był Sobieski ! :D
( Zapominacie kto zaszczepil w europejczykach zamilowanie do nauk scislych np. matematyki czy medycyny)
Nie wiedziałem, że Pitagoras był Arabem
( Obrona Jerozolimy nie razi sztucznoscia)
ROTFL ! Wieże oblężnicze tak poustawiane, że jedna padając obalała drugą. To bardzo filmowe, ale który wódz oblężenia tak by je ustawił ??
Wybacz, ale dosyć !

ocenił(a) film na 1
Acid_5

Zadaniem rezysera jest uwiarygodnienie na obrazie nawet najwiekszych bzdur stworzonych przez scenarzyste, zreczne prowadzenie widza przez opowiadana historie i to czego wymaga sie od Wielkich - zadziwienie widza: obrazami, scenami i oderwanie go od rzeczywistosci.
Takim filmem byl "Blade Runner".
"Gladiator" byl dobrym filmem (nic ponad to), ale na pewno nie dzieki rezyserii.
Kolejny "wielki" film - "Black Hawk Down", bronil sie tylko zdjeciami i muzyka, R. Scott dodal od siebie tylko idiotyczny patetyzm...
Na "Krolestwo Niebieskie" nawet szkoda komentarza.
Jak dla mnie to w przypadku R. Scotta od kilku juz lat trudno mowic o jakichkolwiek lotach.
Bardziej cenie jego brata, ktory potrafi robic naprawde dobre filmy, na ktorych widz nie zastanawia sie czy rezyser jest artysta czy idiota, tylko je z przyjemnoscia oglada.