PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Może znajdzie sie ktoś kto powie coś ciekawego na temat soundtracka do tego filmu, bo dla mnie to kandydat do soundtracka roku!

ocenił(a) film na 8
seraphin85_2

w sumie to ja Soundtrackami z Królestwa jestem zachwycony najbardziej jezeli chodzi o muzyke z wszystkich filmów tego roku jakich sluchałem muzy dla mnie pretendent do Oscara bez 2 zdań

użytkownik usunięty
seraphin85_2

jak dla mnie kompozycja Harrego gregsona Williamsa jakkolwiek całkiem dobra, nie jest jakąś szczególna rewelacją. Ale 8/10 w sumie mozna przyznać. No i nie wiem czy w tym roku mielismy jakiś lepszy soundtrack. Możliwe że nie.

ocenił(a) film na 10

no ja jeszcze słuchałem soundtracka z opowieści z narnii (rewelacja-też gregson-williams). No ido king konga też niezły.

ocenił(a) film na 8
seraphin85_2

taaa...Gregson Williams ma nominacje do Oscara w kieszeni.Pytanie tylko,czy za "Królestwo niebieskie",czy za "Opowieści z Narnii".

ocenił(a) film na 7
seraphin85_2

Racją jest to, że Gregson-Williams ma w tym roku pewną nominację, ale raczej dostanie ją za muzykę z ,,Opowieści z Narnii". Natomiast soundtrack - muzyka na płycie prezentuję się pięknie jednak nie zapominajcie, że Akademia patrzy też na to jaką rolę odgrywa ona w filmie. A w samym filmie miałem wrażenie, że jej w ogóle tam nie ma. Obraz Ridleya Scotta obnaża wszystkie jej słabości i raczej mocno irytuję. Nominacja za ,,Królestwo..." to będzie bardzo dużo, ale na samego Oscara to bym nie liczył. Pamiętajcie ile jest świetnych płyt, do dziś uznawane za najlepsze w historii, a nie dostały Oscara jak np.: ,,Poszukiwacze zaginionej arki" i ,,Park jurajski" Williamsa, ,,Misja" Morricone, ,,Braveheart" Hornera czy ,,Gladiator" Zimmera. Sama nominacja to uważam będzie bardzo dużo.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
General_Maximus_2

no w sumie może racja. Ale naprawde muzyka Gregsona Williamsa jest bardzo piękna i ciekawa. zresztą już wcześniej pisał dobre soundtracki np do bajek disneya. Podoba mi sie to że jako uczeń Hansa Zimmera ma ewidentnie odrębny styl (nie to co Klaus Badelt-Equilibrium i Piraci z Karaibów- ten pisze fajnie choć identycznie jak Zimmer)

seraphin85_2

Mi się soundtrack z "Królestwa" podobał i to bardzo, z tym że do czasu.. Do czasu kiedy nie usłyszałem muzyki z "Opowieści z Narnii". Od tamtej pory słuchałem tylko Narnii. Słuchałem, bo niestety już nie słucham ;) Musze się bowiem przyznac, że w moje łapska wpadła ścieżka dźwiękowa z "Pasji". I to jest to! Zostałem przez nią wgnieciony w ziemię. Słuchając jej niemal widzi się to co działo się 2000 lat temu w Jerozolimie :/ Mistrzostwo świata. Jak dla mnie pan Williams z muzyką z "Królestwa" i niestety z mojej ukochanej "Narnii" może się schować ;) ;)

ocenił(a) film na 8
Askardil

słuchałem "opowieści..." i z "King Konga" jak dla z tych filmów i oczywiscie z Królestwa zostana nominowane ale powiem szczeze mimo ze naprawde muzyka przypadla mi do gusty z tych 3 filmów to jednak Królestwo Niebieskie powinno zgarnac statuetke no ale pożyjemy zobaczymy:]:]:] dośc ciekawa jest muzyka z Harrego Pottera ale tylko ciekawa nic nadzwyczajnego i raczej nie bedize miala szans z pozostala Trójka

gazdus_2

A ja kocham muzykę z "Pasji" nadal. Jest tak smutna, melancholijna, a jednocześnie... daje nadzieję. Jest po prostu piękna. Tak jak i przesłanie filmu. Muzyki z "King Konga" nie słuchałem jeszcze. Wiesz może gdzie można posłuchać jej?

ocenił(a) film na 10
seraphin85_2

Witam
Może ktoś wie jakiego wykonawcy jest kawałek, którego nie ma na soundtracku, w chwili kiedy umiera król?

ocenił(a) film na 10
teutonic_knight

jeśli tego kawałka ze śmiercią króla nie ma na soundtracku to poszukaj płyte: "kingdom of heaven complete score". Jeśli coś takiego istnieje to tam to będzie.

ocenił(a) film na 10
seraphin85_2

Witam
Może ktoś wie jakiego wykonawcy jest kawałek, którego nie ma na soundtracku, w chwili kiedy umiera król?

ocenił(a) film na 1
teutonic_knight

Jesli ktos chce przeczytac cos ciekawego na temat tego soundtracka to zapraszam na strone:) http://www.filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=78 [www.filmmusic.pl/index. ...]

teutonic_knight

Irlandzkiego kompozytora Patricka Cassidy - tytuł: Vide Cor Meum.

tutaj można sobie kawałka posłuchać:

http://www.amazon.com/gp/product/B0000584XX/qid=1138467095/sr=8-1/ref=pd_bbs_1/1 04-2291918-2368760?n=507846&s=music&v=glance [www.amazon.com/gp/produ ...]

ocenił(a) film na 10
msgamgee

Ja rowiniez mam pytanko:)) szukam utworu, ktory leci na samym poczatku...od Liter tytulowych az do momentu przyjazdu krzyzowcow.
z gory dzieki:)

gaheris_2

http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0000253XJ/qid%3D1133475801/sr%3D1-1/ref%3 Dsr%5F1%5F0%5F1/303-9093709-1259403 [www.amazon.de/exec/obid ...]

(utwór nr 5 "Chansoneta farai vencut")

ocenił(a) film na 8
msgamgee

no i dupa nawet nominacji brak za muzyke...

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

wiele osób, kierujących sie ogólną popularnością danej muzyki , wogóle tego nie posłucha bo nie dostało żadnej nominacji, ale tym samym dużo ci ludzie stracą. Błogosławieni którzy szukają!

ocenił(a) film na 9
seraphin85

Ten skurwysyn Williams dostał 2 nominacje (wszystkie jego parytatury brzmią jak Star Wars)...:P

ocenił(a) film na 9
incom

Oczywiści jeśli chodzi o Johna Williamsa :P :P :P

ocenił(a) film na 10
incom

Ch**j mu w d***e, jego muzyczka do zemsty szitow to jeden z najbardziej szitowatych soundtrackow of the year :P

ocenił(a) film na 10
Negative

no może negativie aż tak szitowaty nie był, ale w tym roku gregson williams pobił Johna Williamsa swoimi obiema ścieżkami dźw. No ale oskary nie są dobrym wyznacznikim jakości filmowych elementów.

ocenił(a) film na 10
seraphin85

Bo oskary co widać szczegolnie w tym roku to narzędzia lewackiej propagandy :) Jeśli w filmie nie ma geja, albo odbrązawiania komunisty, no to sorry winetou, nie dla ciebie splendor i sława.

ocenił(a) film na 10
Negative

te no patrz, nie podejrzewałem Cie po wypowiedziach z forum Underworld 2 że w ten sposób kombinujesz. Ale musze sie z tobą zgodzić . Napewno myślałeś teraz o Broobeck M. więc powiem tyle że są krytycy którzy widzą to że sukces tego filmu zawdzięczamy wiadomo jakim środowiskom. Nie jesteśmy sami. Ale Good Night and good luck oglądałem i bardzo mi sie podobał. Odpisz jeśliś łaskaw.

seraphin85_2

Ścieżka dźwiękowa?! SUUUPER!!! Mogłabym słuchać bez kńca!

ocenił(a) film na 7
Arjuna

Co to za melodia leci w zwiastunie nr. 5 ?
Film już dawno oglodalem...ciągle jednak nie moge dojść co to za muzyka z tego zwiastunu 5 - ego. Prosze podać wykonawce lub tytół. Jej nie ma na soundtracku do królestwa? Pomocy, ona jest świetna!