film

Królowie słodyczy

Kings of Pastry
2009
1h 27m
6,9 27
ocen
6,9 10 1 27
"Un des Meilleur Ouvrier de France" to państwowy turniej mistrzów rzemiosła. Odbywa się w rożnych miastach Francji i związany jest z przyznawaniem niezwykle prestiżowych... Zobacz pełny opis

Ten film nie ma jeszcze zarysu fabuły.
Królowie słodyczy zobacz gdzie obejrzeć online

reżyseria

gatunek

produkcja

premiera

"Un des Meilleur Ouvrier de France" to państwowy turniej mistrzów rzemiosła. Odbywa się w rożnych miastach Francji i związany jest z przyznawaniem niezwykle prestiżowych tytułów mistrzowskich, uznawanych na całym świecie. Jedną z szeregu kategorii jest cukiernictwo. W 2007 roku o zaszczyt noszenia specjalnego kołnierzyka w kolorach"Un des Meilleur Ouvrier de France" to państwowy turniej mistrzów rzemiosła. Odbywa się w rożnych miastach Francji i związany jest z przyznawaniem niezwykle prestiżowych tytułów mistrzowskich, uznawanych na całym świecie. Jedną z szeregu kategorii jest cukiernictwo. W 2007 roku o zaszczyt noszenia specjalnego kołnierzyka w kolorach francuskiej flagi narodowej i tytuł MOF ubiegało się 16 cukierników. Jednak tylko pięciu udało się go uzyskać i to po trzydniowych zmaganiach. Do konkursu, który odbywał się w Lyonie, przystąpił między innymi Jacquy Pfeiffer, francuski mistrz cukiernictwa, od lat pracujący w Stanach Zjednoczonych, założyciel renomowanej Szkoły Cukiernictwa w Chicago. Twórcy filmu podążają tropem zarówno jego, jak i innych uczestników zawodów i szczegółowo ukazują proces przygotowań do turnieju, eksperymentów ze składnikami, żmudnego projektowania skomplikowanych cukierniczych rzeźb, testowania smaków ciast, a potem - sam przebieg zawodów, zakończonych rygorystycznym werdyktem sędziów. Jednak prawdziwym kunsztem, który zarówno w filmie, jak i na samych zawodach, gra rolę równie ważną jak prezentacja artystycznej strony cukiernictwa, jest psychologiczna wytrwałość podczas zmagań. Turniej, z pozoru tylko polegający na prostej prezentacji rzemiosła, okazuje się niezwykle stresującym i męczącym wyzwaniem, wymagającym olbrzymich nakładów siły i determinacji. Rygorystyczna kontrola komisji sędziowskiej, wysoka komplikacja zadań oraz wymuszony pośpiech powodują w konkursowej kuchni mniejsze i większe tragedie, prowadzą do załamań nerwowych i wypadków, w których w kilka sekund traci się efekty całodziennej, misternej pracy. A następne zawody "Meilleur Ouvrier de France" odbędą się niestety dopiero za cztery lata.

Zdjęcia do filmu nakręcono w Lyonie, Paryżu i Alzacji (Francja) oraz Chicago (Illinois, USA).
Od najlepszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych

Jeżeli jesteś zainteresowany/a tematem cukiernictwa ten film jest twoim "must watch" :) Jeśli
nie i tak zachęcam do obejrzenia. Były momenty, podczas których zakręciła mi się łza w oku...

Pobierz aplikację Filmwebu!

Odkryj świat filmu w zasięgu Twojej ręki! Oglądaj, oceniaj i dziel się swoimi ulubionymi produkcjami z przyjaciółmi.
phones