PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 287 tys. ocen
7,5 10 1 287350
7,1 67 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Elsa pojawiła się w ostatniej scenie finału 3 sezonu Once Upon A Time :). Twórcy zapowiadali, że w ostatniej scenie poznamy nowego wroga oraz zostaniemy naprowadzeni na krainę, do której udadzą się bohaterowie. Wychodzi na to że będą to Elsa i Arandelle.

Thumbelina

Pamiętaj, że twórcy serialu są przewrotni. Mogą utożsamić Elsę z Królową Śniegu i wtedy może to być zupełnie inna kraina :)

ocenił(a) film na 7
gunia5

Tak, pamiętam i w sumie na to mam nadzieję :) OUAT przyzwyczaiło nas do zapożyczania imion i wizerunków z Disneya, ale ogólnie historie postaci tworzyli sami. Tak samo mam nadzieję tutaj, że użyją wizerunku i imienia Elsy, ale zainspirują się klasyczną Królową Śniegu :). W końcu zapowiedziano że postać będzie wrogiem, a bądź co bądź w Krainie Lodu Elsa wrogiem nie była.

ocenił(a) film na 10
Thumbelina

I Bogu dzięki...

Thumbelina

Dla mnie ten serial jest dość dziwny - z jednej strony chcę go obejrzeć, ale z drugiej trochę mnie drażni. Dopisywanie historii do disneyowskich filmów, powiązania bohaterów rodem z "Mody na Sukces", kontrowersyjne tematy (Mulan zakochana w Aurorze O.o). Kiedyś obejrzę więcej odcinków, ale wolę animacje :)

ocenił(a) film na 7
ihatemondays

Zaraz, zaraz, Mulan była zakochana w ukochanym Aurory a nie w Aurorze. Nastąpiło to w skutek tego, iż spędzili ze sobą sporo czasu, kiedy Aurora leżała w śpiączce. Radzę oglądać uważniej serial, wtedy unikniesz porównań do "Mody na sukces".

ocenił(a) film na 7
gonzo78

Mulan była zakochana w Aurorze. Nie widziałeś trzeciego sezonu?

ocenił(a) film na 7
Thumbelina

Kochała Filipa, opiekowała się Aurorą bo ten ją o to prosił, ale nie było nigdzie powiedziane wprost, że kocha Aurorę.

A co do sceny z 3 odcinka 3 sezonu, zdania są podzielone, jak dla mnie chciała jej powiedzieć o tym, że kocha Filipa, i zbierała na to odwagę.

Co do wypowiedzi autorki, są to jej przemyślenia. Zresztą jak do tej pory wątek ten nie znalazł odzwierciedlenia w serialu, więc według mnie to dziwne, że go wprowadzać i równie szybko go ucinać. Jak dla mnie to nadinterpretacja, ale każdy ma prawo widzieć to na swój sposób.

ocenił(a) film na 7
gonzo78

Tak samo nie było powiedziane, że kochała Filipa.
Dla mnie, jak zresztą widać i dla większości ludzi, scena z odcinka 3 wyraźnie świadczyła o tym, że osobą której Mulan zamierzała wyznać uczucia jest Aurora. Wcześniej Neal zachęcił ją, żeby udała się do osoby której kocha i powiedziała jej o tym. Mulan poszła do Aurory, powiedziała że nie chce rozmawiać z Filipem tylko z Aurorą. Mówiła to wszystko z uśmiechem, co raczej nie miałoby miejsca gdyby zamierzała jej wyznać, że kocha Filipa.
Zresztą aktorka nie jest jedyną osobą z ekipy, która wypowiedziała się na ten temat. A cały wątek był zrobiony właśnie po to, by usunąć na jakiś czas Mulan z serialu. Aktorka grała w nowym serialu, a Filip z Aurorą mieli zaplanowane kolejne epizody, byłoby więc dziwne gdyby Mulan w nich nie wystąpiła.

gonzo78

Nie oglądałam serialu. Aktorka grająca Mulan ma chyba inne zdanie -> http://uk.eonline.com/news/501450/once-upon-a-time-s-jamie-chung-speaks-out-on-m ulan-s-gay-reveal-her-heart-is-with-aurora Poza tym, o "Modzie na sukces" nie mówiłam w odniesieniu do tego :|

ocenił(a) film na 7
ihatemondays

Mulan rzeczywiście zakochała się w Aurorze, co wyraźnie pokazano w jednym z pierwszych odcinków 3 serii (chyba był to trzeci odcinek).

ocenił(a) film na 10
Thumbelina

1 To nie jest Elsa. Elsa nie składa się z imienia i wizerunku.Tak w sumie nie wiem po jaką cholerę się jej uczepili. Nie mogli sami zaprojektować wyglądu postaci i dać jej na imię np. Kazimiera? Mieliby wtedy własną,oryginalną królową śniegu, a nie podróbę Elsy. Jest to albo absurdalnie wielkie lenistwo, albo zwykły wabik na fanów Frozen.

2 Nie ma aktorki dość pięknej by zagrać Elsę :D

ocenił(a) film na 7
MrNorrell

Twórcy potwierdzili ostatnio, że historia którą opowiedzą nie będzie na podstawie "Królowej Śniegu", ale "Krainy Lodu". Wychodzi więc na to, że nie tylko imię i wizerunek, ale cała historia Elsy będzie taka sama. Potwierdzono też, że będzie Anna.

ocenił(a) film na 10
Thumbelina

No ok, ale nadal ma być wrogiem? Jeśli tak to trochę to naciągane. Bo niby co sprawiłoby, że Elsa staje się zła? No i to jest mój zarzut. Bezsensowne tworzenie z niej negatywnej postaci. Może przesadzam, ale to dlatego, że nie cierpię tego serialu (każdy ma swój gust).

ocenił(a) film na 7
MrNorrell

Mnie osobiście wydaje się, że według tego co mówią twórcy, Elsa nie będzie do końca zła, tylko będzie się chyba chciała zemścić za coś na Rumplu. A skoro reszta postaci to teraz BFF Rumpla, to wyjdzie na to że i oni będą przeciwko niej. Twórcy powiedzieli, że w Elsie uwielbiają to, że ona nie jest naprawdę zła, tylko 'niezrozumiana', więc pewnie i tutaj zrobią coś podobnego. Jeśli mam zgadywać, z winy Rumpla pewnie coś się stało Annie i teraz Elsa się mści.
Ja serial lubię, ale przeraża mnie to jak szybko spada jego poziom z każdym wyemitowanym odcinkiem.

ocenił(a) film na 9
Thumbelina

a kiedy bedzie odcinek z nia ? :P

ocenił(a) film na 7
kabaretyk

Ostatni odcinek 3 sezonu wprowadził Elsę, natomiast jej wątek rozwiną dopiero w 4 sezonie.

ocenił(a) film na 9
EmiliaClarke

a kiedy ten sezon sie zacznie ?

ocenił(a) film na 10
kabaretyk

Spytaj wujka Gugla ;)

ocenił(a) film na 9
Anonim90

haha dzieki xD za rade

ocenił(a) film na 9
Thumbelina

hoho dopiero 22 wrzesnia :c zal

Thumbelina

1. Twórcy nie zamierzają wprowadzać tak wielkiego twistu postaci jak np. wtedy, kiedy Piotruś Pan okazał się vilianem. Oznacza to, że Emma i reszta od początku będą uznawać Else za wroga.

2. Pierwszy odcinek będzie nazywał się "Tale of Two Sisters".
https://twitter.com/AdamHorowitzLA/status/486218850963165184

3. Wątek "Frozen" będzie prowadzony przez połowę sezonu i nie będzie zawierał ukochanego dla Elsy. Twórcy też nie zamierzają wprowadzać postaci Olafa, ani żadnych muzycznych elementów z filmu.

4. Akcja wydarzeń z 4 sezonu będzie dziać po wydarzeniach z filmu.

5. Elsa ma podobno nawiązać nić porozumienia z Emmą, z powodu tego, że obie posiadają moc, której nie chcą. Osobiście liczę również na ciekawą relację między Elsą a Reginą ponieważ:
-Obie posiadają potężną magiczną moc.
-Obie dzięki miłości rodzinnej (Elsa do Anny i Regina do Henry'ego) próbują trwać po stronie dobra, mimo że niektórzy uznają je za wrogów
-Obie doznały "wspaniałej" rodzicielskiej miłości. Rodzice Elsy zamknęli ją w pokoju na 13 lat. Matka Regina zabiła jej ukochanego i kazała poślubić mężczyznę, którego nie kochała. Mimo, że robili to z miłości do córek, zniszczyli im tym życie.
-Myślę, że twórcy nie zrezygnowali z postaci Zeleny i przywrócą ją do serialu. Po tym jak Regina pozna więź którą łączy Else i Anne, może chcieć spróbować naprawić swoje relacje z siostrą.
Liczę również na ciekawą "rozmowę" z Rumplem. W końcu to on ją uwięził.

6. Do obsady dołączyła również znana z "Lost" aktorka Elizabeth Mitchell. Istnieją dwie teorie na temat tego kim może być. Pierwsza mówi że może grać matkę Elsy i Anny. Druga, ciekawsza moim zdaniem, mówi że może być oryginalną Królową Śniegu. Tak samo jak twórcy połączyli postać Czerwonego Kapturka i Wilka oraz Rumple i Bestii w jedną osobę, tak mogą rozdzielić Else i Królową Śniegu na dwie różne postacie. To by też wyjaśniało dlaczego nie chcą ujawnić kogo Mitchell będzie grać. Ale to są tylko spekulacje fanów.

7. Spin-off OUAT "Dawno dawno temu w Krainie Czarów" został zakończony. Był on nadawany w trzymiesięcznej przerwie między dwiema częściami 3 sezonu. Twórcy chcą powtórzyć to samo w następnych sezonach. Krąży plotka, że jeden z tych seriali mógłby rozgrywać się w Arendelle i dotyczyć bezpośrednio Frozen.

ocenił(a) film na 7
Salina

Jeżeli chodzi o Mitchell to ja obstawiał, że zagra tą prawdziwą Królową Lodu, i dodatkowo prawdziwą matkę Elzy (to po niej ma moce), a królewska rodzina Anny jakoś ją znalazła i przygarnęła. Pewnie maczał w tym palce Rumpel (jak, nie wiadomo, ale pewnie to będzie oś przedstawionej historii w pierwszych odcinkach sezonu, gdzie się tego dowiemy), w każdym razie efekt końcowy był taki, że Elza ostatecznie znalazła się w tym jego mrocznym pokoju. Tym bardziej, że nie wiadomo jakimi kryteriami się kierował Rumpel, kiedy umieszczał tam ten swój cały zbiór "mrocznych" magicznych przedmiotów (czy osobliwości w nich zamkniętych).

ocenił(a) film na 7
gonzo78

O relacjach Elsy z Rumplem i skąd się wzięła w tym wazonie dowiemy się już w pierwszym odcinku. Prawdopodobnie w jakiś sposób Elsa może zagrozić Rumplowi, skoro umieścił ją tam, gdzie trzyma magię 'zbyt niebezpieczną i nie przewidywalną nawet jak dla niego'.
Ja również obstawiam prawdziwą Królową Śniegu, choć OUAT uwielbia historie o złych rodzicach ;]. George, Rumple, Cora, Pan, Eva...

Thumbelina

Jeśli teoria że Mitchell będzie oryginalną Królową Śniegu jest prawdą Rumple mógłby uwięzić Else przypadkowo, tak naprawdę planując pokonać właśnie ją. Mógłby dostać jakieś wizji, że potężna kobieta z mocą lodu może być zagrożeniem dla jego planów, więc postanowił uwięzić ją. A że pewnie historie o Królowej Lodu z Arendelle (Elsa jest przez twórców OUAT nazywana "Ice Queen", a nie "Snow Queen") są znane pomyślał, że może chodzić o nią.Za teorią, że istnieje jeszcze jedna Królowa Śniegu, trzeba postawić historię siostry Willa z OUAT in Wonderland. W którymś odcinku Walet wspomniał, że miał siostrę, która zginęła przez "magiczny lód" - nie pamiętam za bardzo tej sceny. Mogłoby się okazać, że to Królowa stała za jej śmiercią. Will pojawi się w serialu - matce w 4 sezonie, czyli ta kwestia może być poruszona.
Bardzo za to zastanawia mnie kwestia podróży w czasie. Ale najpierw trzeba się zastanowić, czy Arendelle jest w tym samym świecie co Zaczarowany Las czy w innym. Na 95% to pierwsze, ponieważ Rumple musiałby w jakiś sposób uwięzić Else, a skoro miałby coś by przenosić się między światami mógłby od razu spotkać się z Nealem. A w dodatku Arendelle nie objęłaby klątwa przez co Anna i Kristoff zbliżali by się do pięćdziesiątki. Najpewniej więc to drugie i albo przenieśli się do naszego świata wraz z klątwą Reginy, albo zostali w Kniei jak Aurora i przenieśli się z klątwą Zeleny. Jednakże to, że Anna nie szuka swojej siostry (w końcu gdyby ją szukała reszta również zainteresowałaby się zniknięciem potężnej królowej) może oznaczać, że uważa Else za martwą.

ocenił(a) film na 7
Salina

Tak, wiem że Elsa to Królowa Lodu, ale postać Mitchell byłaby Królową Śniegu, jak z baśni Andersena.
Mam nadzieję, że cała sprawa z zamknięciem Elsy w urnie nie będzie pomyłką, zwyczajnie ponieważ zrobiłoby to postać Elsy jeszcze bardziej interesującą. Poza tym, mieszkańcy Storybrooke mają wziąć Elsę za wroga, i tutaj najpewniej mogłoby właśnie dojść do pomylenia Elsy z postacią graną przez Mitchell. Z drugiej strony, zostało potwierdzone, że to Elsa zamrozi Storybrooke.
Inne krainy były przypuszczalnie zamrożone w czasie, gdy Zaklęty Las objęła klątwa. Dlatego np. Anastasia z Krainy Czarów się nie zestarzała, mimo że nie była objęta klątwą.
Arendelle jest zapewne połączone z Zaklętym Lasem, tak jak Agrabah. Mam jednak nadzieję, że zrobią z tego inny świat, byłoby ciekawiej :)

Thumbelina

Ale gdyby Arendelle było innym światem to w jaki sposób Rumple uwięziłby Elsę. Musiałby przenieść się do Arendelle za pomocą fasolek, a skoro je miał to mógły od razu przenieść się do naszego świata w poszukiwaniu syna. Chyba, że to ktoś inny uwięził Else, a szkatuła została po prostu podarowana Rumplowi.

ocenił(a) film na 10
Salina

Jestem w stanie obejrzeć ten serial od sezonu w którym jest Frozen i wszystko ogarnąć?

W którym sezonie będzie Frozen, bo już zapomniałem :P 3 czy 4?

Anonim90

W sezonie 4.
Serial polecam obejrzeć. O ile na początku może rzeczywiście wydawać się przeciętny, o tyle potem akcja się rozkręca. I mimo wszystko jest to serial zarówno dla młodszych jak i starszych, czyli nie jest, aż tak bardzo infantylny jak się może wydawać. Jeśli lubisz animacje Disneya może ci się spodobać. Sama obejrzałam go z tego względu i o ile zdaje sobie sprawę, że nie jest to arcydzielo, naprawdę lubię ten serial i postacie.
Ale jeśli najprawdę nie dasz rady, możesz przeczytać opisy odcinków na angielskiej wiki.

ocenił(a) film na 10
Salina

Okej, dzięki.

ocenił(a) film na 7
Anonim90

Jak coś to myślę, że w najbliższym czasie opublikuję streszczenie wszystkiego co najważniejsze, bo zdecydowanie nie jest potrzebna wiedza ze wszystkiego co wydarzyło się we wszystkich trzech sezonach.

ocenił(a) film na 10
Thumbelina

Będę wdzięczny :)

ocenił(a) film na 7
Salina

Nie tylko fasolki prowadzą do innych światów, a całkiem możliwe że jest sposób żeby dostać się do Arendelle, z którego nie można skorzystać żeby dostać się gdzieś indziej. Pamiętaj, że Rumple mógł przenieść się do Krainy Czarów, ale np. do Oz już nie.
Mimo wszystko Arendelle jest zapewne częścią Zaklętego Lasu, bo z najnowszych spoilerów wynika, że Anna ma mieć wspólne sceny z Charmingiem i jego matką we wspomnieniach.