PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 287 tys. ocen
7,5 10 1 287392
7,1 67 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Wasz wybór !

ocenił(a) film na 9

Więc chodzi o to ,że piszecie kilka ( ile chcecie ;) ) waszych ulubionych animacji (mogą być też filmy aktorskie ale wolałbym byście skupili się na animacji ) i piszecie co wam się w niej/nich najbardziej podoba
- ulubiona scena ( mogą być kilka ) + opis dlaczego ją lubicie.
-ulubiona piosenka ( może być kilka ale nie wszystkie ) + opis dlaczego ją lubicie.
-ulubiony bohater i dlaczego to właśnie on + opis dlaczego ją/go lubicie.
-co uważacie za zbędne w tym filmie ,+ opis dlaczego.
-co uważacie o grafice w tym filmie ( o ile chodzi o animacje )
-cała wasza opinia na temat filmu

+ pytanie: Anna czy Elza ? i dlaczego ?

Wiem ,że dużo pisania i w ogóle ale chciałbym poznać wasze zdanie ;) a to ,,bonusowe,, pytanie to ,dlatego że chciałbym wiedzieć , którą z nich bardziej lubicie ( proste xd )

ocenił(a) film na 9
kabaretyk

1. Jak wytresować smoka 2:

- Pewna scena związana ze Szczerbatkiem (ponieważ jest tuż po premierze nie chcę spoilerować), podczas tej sceny doświadczyłem niesamowitych emocji i nie spodziewałem się, że film może wywołać takie emocje.

- Cóż jest tylko jedna więc wyboru nie mam, ale jest rewelacyjna i uwielbiam nucić ją sobie pod nosem.

- Szczerbatek ten smok zajmuje moje myśli jest moją ulubioną postacią ze wszystkich filmów rewelacyjnie animowany, uroczy, inteligentny - ideał bohatera. Oraz to, że można go doskonale zrozumieć bez słów.

- Ten film jest tak szybki, że ciężko znaleźć coś zbędnego, bo jeśli wyjmiesz 1 element to zawali się cała układanka.

- Animacja jest genialna świetnie wygląda zwłaszcza w scenach lotu pod tym względem film jest perfekcyjny.

- Moja ulubiona pozycja genialny sequel akcja toczy się bardzo szybko i wzrusza, bawi czy rozczula. Wadą może być słaby czarny charakter, ale to nie jest chyba najważniejsze. Nie chcę zdradzać fabuły, ale jak powiedziałem wyżej żaden film nie wywołał u mnie takich emocji.

2. Kraina Lodu:

- Początek filmu czyli zabawa Anny i Elzy wraz z piosenką ,,Ulepimy dziś bałwana" ? Jedna z najbardziej wzruszających scen zwłaszcza jeśli chodzi o piosenkę, co ciekawe dostrzegłem to dopiero za 5 razem, ale od tej pory zawsze gdy to usłyszę ryczę jak bóbr.

- ,,Pierwszy raz jak sięga pamięć" uwielbiam oglądać radość Anny strasznie mi jej szkoda po początku i zawsze gdy słyszę tą piosenkę to serce mi się cieszy. Co do ,,Mam tę moc" lekko mi się znudziła po przesłuchaniu jej setki razy naprawdę słuchałem tego cały czas.

- Elza głównie dlatego, że im dłużej trwa film tym bardziej współczucie Annie przeobraża się w smutek z powodu cierpienia Elzy ta postać jest taka... prawdziwa przypomina mi normalnych ludzi ( mimo, że ma magiczne moce) ma genialnie wykreowany charakter i głównie za nią Frozen ląduje na 2 miejscu.

- Nie widzę zbędnych scen jak dla mnie trochę za mało pokazania mocy Elzy, ale film został niemal idealnie wyważony.

- Grafika jest piękna przede wszystkim śniegu i postaci co do niej mam jedno pytanie: Czy tylko ja mam wrażenie, że postać Roszpunki z Zaplątanych jest dokładniej wykonana ?

- Film jest piękny znakomita opowieść o prawdziwej miłości i o tym, że skrywanie emocji przed światem, może się źle skończyć. Czego zabrakło do miejsca 1? Według mnie postaci te z HTTYD kocham z Frozen mam tak tylko z Elzą.

2. Król Lew (ex aequo)

- Śmierć Mufasy ta muzyka te prawdziwe emocje po utracie kogoś bliskiego (tato chodźmy do domu) najbardziej prawdziwy film jaki widziałem

- Krąg życia ta piosenka przekazuje nam mądrość, której większość ludzi nie jest świadoma nie mam wątpliwości, że to jedna z najbardziej wartościowych piosenek w historii.

- Simba chyba podobnie jak jakieś 80% ludzi historia opowiada o nim więc chyba innego wyboru nie mogło być.

- Po raz kolejny nie widzę zbędnych scen tym razem jednak nie potrzebuję niczego więcej film wyważony perfekcyjnie.

- Animacja jest piękna nie wyobrażam sobie Króla Lwa zrobionego w grafice komputerowej.

- Takie arcydzieła są bardzo rzadkie film o życiu o przeszłości o tym by pamiętać kim jesteśmy, po prostu historia wrzechczasów, której zabrakło trochę lepszych bohaterów podobnie jak we Frozen.

3. Jak wytresować smoka:

- Pierwsze dotknięcie Szczerbatka i Czkawki po raz kolejny genialna muzyka i morze łez oto największy fajtłapa z wioski wikingów zaprzyjaźnia się z ich największym lękiem, a ten podarowuje mu uśmiech tak on wielki i potężny smok daję temu nędznikowi uśmiech.

- Nie ma piosenek.

- Pisałem pod JWS 2.

- 4 raz nie wiem nie ma tu zbędnych scen.

- Animacja jest na bardzo dobrym poziomie i absolutnie nie narzekam.

- Film jest genialny, ale do miejsca 2 zabrakło mu takiego trochę lepszego przedstawienia przyjaźni Czkawki i Szczerbatka (HTTYD 2 robi to rewelacyjnie)

Gdybym mógł oceniać z ułamkami wyglądało by to tak :

- HTTYD 2: 10
- Frozen: 9.7
- Lion King: 9.7
- JWS: 9.5

ocenił(a) film na 9
WielkiMou

Chyba muszę obejrzeć HTTYD 2 , bo wszyscy mają o nim dobre zdanie

ocenił(a) film na 5
kabaretyk

Zajebisty topic, trochę zalatuję gimbazą, ale dalej zajebisty. :D

Ghost in the Shell:

ulubiona scena - cała finałowa sekwencja to majstersztyk, pozostawia mnóstwo pytań, a odpowiedzi nie mamy podanych na tacy, po prawdę musimy sięgnąć sami - jak w życiu (nie będę opisywał historii bo to niepotrzebne spoilery)

-ulubiona piosenka - https://www.youtube.com/watch?v=q0z08OpmEPc so awesome!

-ulubiony bohater - Motoko Kusanagi - liczne nawiązania do Łowcy Androidów jak najbardziej na miejscu, czy androida można traktować na równi z człowiekiem? Czym tak naprawdę jest człowieczeństwo i co czyni nas samych ludźmi?

-co uważacie o grafice w tym filmie - świetna kreska, ani trochę się nie zestarzała, co zważywszy na datę produkcji (1995) musi budzić uznanie.

-cała wasza opinia na temat filmu - na pewno jedna z najważniejszych animacji w historii kinematografii, tak dojrzałe podejście do tematyki sci-fi w jakby nie było "głupiej hińskiej bajce" to coś niespotykanego, samo anime jest wymieniane jako jedno ze źródeł inspiracji braci (jeszcze :P) Wachowskich przy tworzeniu Matriksa. Jedna z produkcji, którą każdy szanujący się kinoman po prostu musi zobaczyć!

P.S.
Cenzura wycięła mi wulgaryzmy, co za chamstwo. :/

kabaretyk

Kraina Lodu
1.Zamarzanie Fiordu - świetnie zrobiona, muzyka towarzysząca zamarzaniu mimo że trwa z 10 sec ale jest epicka / Scena w trakcie piosenki ' Mam tę moc ' tu nie trzeba nic omawiać / Bankiet - Podoba mi się ze względu na konwersację sióstr po latach mimo iż nie skończyła się zbyt pozytywnie.
2.Mam tę moc / Let it go - epickość w czystej postaci oraz Frozen Heart - świetnie pasuję/oddaje klimat filmu. Niedoceniona jak dla mnie.
3.Elsa- Przedstawia osobę dbającą o rodzinę silną, spokojną do czasu gdy ktoś nie przegnie. Ogólnie sama postać Elsa ma podobny styl bycia/charakter w skrócie można powiedzieć iż utożsamiam się z ta bohaterką. A no i moc władania lodem i śniegiem of course :D.
4.Trolle - Nie pasują mi to klimatu jaki oddali twórcy. Myślę że użyto ich w celu przedstawienie istniejącej magii w Arendelle. Po za tym nie przypadła mi piosenka w ich wykonaniu. O wiele bardziej przypadła by mi do gustu wersja która przedstawia Trolla tylko jako stworzenia które zapowiedziały przepowiednie jak by to miało miejsce w pierwotnej wersji filmu. Zdecydowanie wolałbym więcej Elsy i Anna z np. dzieciństwa w filmie.
5.Stoi na bardzo wysokim poziomie. [ Zobaczyć grę w takiej formie :O ]
6.Zabierając się za ten film nie spodziewałem się takiego świetnego efektu jaki na mnie wywarł. W końcu nie wiele filmu skłoniło mnie do ponownego obejrzenia go [ 8 razy :P ] / sprawdzenia innych wersji językowych. Ogółem to zasłużone 10/10.
Co do pytania bonusowego to punkt 3 :P Chociaż Anne też da się lubić ;)
Btw nie ogarniam czemu reszta osób tu robi takie długie odstępy między wypowiedziami :v

ocenił(a) film na 9
FrozenFanPL

Dzięki za wypowiedź i za ,,zaznaczenie,, wypowiedzi co do bonusowego pytania bonusowego bo nikt tego nie zrobił :P ( ale to nic , czepiam się xd ) i też nie przepadam za piosenką ,,Nietentego,, :P

,,Btw nie ogarniam czemu reszta osób tu robi takie długie odstępy między wypowiedziami :v,, Bo tak łatwiej się połapać :p hehe

kabaretyk

Ja się łapię ale chyba masz rację. Welp , będę pamiętał na przyszłość :D

ocenił(a) film na 10
FrozenFanPL

Komentarz pisany na szybko? :)

ocenił(a) film na 9
FrozenFanPL

hehe okok ;)

ocenił(a) film na 5
FrozenFanPL

Akapity ułatwiają czytanie i można ładnie podzielić post na poszczególne kwestie, zamiast ściany tekstu.

ocenił(a) film na 8
kabaretyk

Taki mały top animacji:

1. "Kraina Lodu"
Ulubiona scena - "Pierwszy raz jak sięga pamięć (repryza)" - jedna z najbardziej dramatycznych i emocjonalnych scen, zawsze mam gęsią skórkę.

Ulubiona piosenka - "Mam tę moc" - świetna piosenka, na bardzo wysokim poziomie, świetnie wykonana i zwizualizowana.

Ulubiona postać - Elsa i Hans (nie że razem :D) najciekawsze i najfajniej zbudowane postaci z fajnie przygotowaną przeszłością.

Zbędne w filmie - może zabrzmi smutno, ale niektóre elementy związane z Olafem - jest to świetna postać, jako symbol miłości rodzinnej, ale niektóre teksty - szczególnie w polskim dubbingu - psują klimat filmu (nie mówie, że nie są śmieszne i bardzo cenię obu panów (Gada i Mozila) oraz uwielbiam niektóre ze scen - poznanie Olafa, scena w pałacu Elsy czy ta przy kominku - ale czasem jest poprostu niepotrzebny).

Grafika: Perełka wśród animacji: śnieg, lód, postaci oraz widoczki :D i cała reszta

Moją opinię ilustruje ocena - prawie idealny.

2. "Jak wytresować smoka 2"
Ulubione sceny:
- Pogrzeb - scena z łukami - niesamowicie poruszająca - pierwszy raz w życiu płakałem na filmie
- Przebudzenie Szczerbatka - patrz wyżej
- Taniec Valki i Stoika - pozytywnie i wesoło

Ulubiona piosenka:
- Jedyna chyba w filmie: śpiewana przez Stoika i Valkę

Ulubiony bohater:
- Valka - bardzo pozytywna, świetnie zbudowana postać bez której film bardzo by ucierpiał.

Zbędne:
"Swędzipacha" - ten głupi żart jakoś mnie nie rozśmieszył.

Grafka:
Fenomenalna - z wyjątkiem nienaturalnych modeli postaci ludzkich.

Opinia: Świetny film przygodowy z epicką fabułą, fajnym ST i bardzo dobrą grafiką - jedyne co leży to dubbing niektórych postaci.

3. "Jak wytresować smoka"
Ulubiona scena: Sekwencja scen, w których Czkawka uczy się o smokach w praktyce i wykorzystuje to w czasie zajęć na arenie.

Ulubiona piosenka: ----

Ulubiony bochater: Jeżeli mi wolno to Szeczbatek, jestem wielbicielem kotów, a to jak świetnie Nocna Furia jest zrobiona tylko mnie do niego przekonuje.

Zbędne: Nic konkretnego.

Grafika: Nie urywa nom, ale jest ładna.

4. "Niezwykła przygoda Kubusia Puchatka" - sentymentalnie
Ulubiona scena:
- "Przygoda - wspaniała to rzecz" - tajemnicza, fajnie przygotowana scena, która gdy byłem dzieckiem przyprawiała mnie o dreszcze.
- "Scena w Oku Czaszki" - obraz prawdziwej przyjaźni i przezwyciężania trudności oraz wiary w siebie.

Ulubiona piosenka:
- Przygoda, wspaniała to rzecz" - j.w.

Ulubiony bohater:
Kubuś! - nie wiem dlaczego, zostało mi z dzieciństwa.

Co jest zbędne? Ciężko mi się doszukać czegoś takiego w filmie do którego mam ogromny sentyment.

Grafika: Ciężko oceniać, ale lokacje są ładne, klimatyczne, dobrze podkreślają to co się dzieje na ekranie - amimacja też jest bardzo dobra.

Ciężko mi pisać opinię ogólną, bo to film mojego dzieciństwa (powtarzam się) ale jest to świetna animacja, mało znana, ale moja ukochana.

Chciałbym opisać więcej filmów, ale już mi się nie chce. Powiem tylko że w moim top na 5 m-scu są: Madagaskar, Zaplątani i Merida.

Uff...

ocenił(a) film na 9
tomaszgr97

Dzięki za wypowiedź :D lubie czytać takie ładne estetyczne wypowiedzi

ocenił(a) film na 8
kabaretyk

Estetyczne? To nie sarkazm :P mi się zdawało że jest strasznie chaotycznie

ocenił(a) film na 9
tomaszgr97

nie :P jak to zabrzmiało jak sarkazm to sory , fajnie się czyta bo pomimo tego, że jest dużo tekstu jest jakoś rozmieszczony i łatwiej i fajniej się czyta ;)

ocenił(a) film na 8
kabaretyk

To miło mi, wcale nie brzmiało jak sarkazm :)

kabaretyk

Trzy ulubione animacje, którym postawiłam 10/10 z sercem:

a) Kraina Lodu (2013):

Ulubione sceny:
- scena, w której Elsa płacze nad posągiem Anny (EPIC)
- scena, w której Anna próbuje przekonać Elsę, aby wróciła do domu
- pod ciupagami
- scena z Puszkiem
- pierwsze spotkanie Olafa

Ulubione piosenki:
- For the First time in Forever reprise (pierwszy raz jak sięga pamięć repryza)
- Let it go (Mam tę moc)
- For the First time in Forever (pierwszy raz jak sięga pamięć)

Ulubione motywy z ścieżki dźwiękowej:
- Sorcery (wspaniały dynamizm, aż czuć te lęki Elsy)
- Whiteout
- Royal Pursuit

Ulubiony bohater:
Elsa/Anna - nie potrafię powiedzieć, którą lubię bardziej, na pewno Elsa jest piękniejsza dostojniejsza i ma super moc, ale Anna znowuż wydaje mi się bardziej opiekuńcza i bardziej naiwna, przez co jest mi jej żal. Obie też miały niełatwe życie, pełne samotności i obie nawzajem siebie uratowały. ;D

Co uważam za zbędne w filmie?
Gdzieniegdzie tłumaczenie mogło być lepsze i piosenka, którą śpiewali trolle mogła być krótsza, nie wiem dlaczego, wybaczcie mi, ale nie lubię tej piosenki.

Grafika jak wspomniał Aninim90 jest fenomenalna. I do tego te płatki śniegu. ;D

Film jest wspaniały, najlepsza animacja w tym wieku i myślę, że zostanie kultowym filmem (jak Król lew)

b) .Jak Wytresować Smoka (2010)

Ulubione sceny:
- scena, w której Szczerbatek rysuje, a Czkawka stara się nie nadepnąć (EPIC)
- scena, w której Szczerbatek ratuje Czkawkę przed smokiem
- sceny, w których Czkawka obrywa od Astrid ;)
- sceny, w których Czkawce dobrze idzie w szkole i Astrid jest zazdrosna

To nie musical, wiec nie podam piosenek tylko motywy z ścieżki dźwiękowej:
- Test drive (EPIC)
- Romantic Flight
- Forbidden friendship

Ulubiony bohater:
Szczerbatek - taki uroczy, kto by nie chciał mieć takiego smoka. ;D

Mogli pokazać więcej scen, w których Czkawka i Szczerbatek, no nie wiem razem się bawią, latają, polują... a mniej scen, w których ojciec Czkawki mówi jaki to on jest słaby, bo trochę za dużo użyli znanych schetatów np. ciamajda kiedyś będzie bohaterem. Ale to czepialstwo z mojej strony.

Grafika skupiona na krajobrazach, które są jak prawdziwe, są wspaniałe, tylko trochę twarze ludzkie mogły być lepsze. ;)

i teraz moja ulubiona animacja, której większość z was nie będzie kojarzyć:
c) Dzwonnik z Notre Dame (1996)
Ulubione sceny:
- Hellfire
- scena, w której Frollo chce spalić Esmeraldę na stosie
- scena, w której Esmeralda czyta Quasiemu z ręki
- sceny, w których Quasimodo i Febus się kłócą

Ulubione piosenki:
- Hellfire (Z dna piekieł)
- The Bells of Notre Dame (Dzwony Notre Dame)
- God Help the Outcasts (Modlitwa Esmeraldy)

- Sanctuary!
- Paris Burning
- And He Shall Smite the Wicked

Ulubiony bohater:
Esmeralda - dziewczyna "z jajami", przepiękna cyganka, która potrafiła pięknie tańczyć, walczyła o swoje i oczarowała swym charakterem aż trójkę mężczyzn.

Gargulce są chyba jedynym zgrzytem w tym filmie. No i piosenka "Niezwykły gość", która nie pasuje do całego soundtracku, jest zbyt optymistyczna i dziecinna.

Technicznie animacja rysunkowa, jest przepiękna, ciemne kolory i do tego wspaniale pokazana katedra.

To tyle ;)

ocenił(a) film na 10
cloe4

cleo4 +1

Anonim90

Pozdrawiam ;D
Cały ten komentarz pisałam dwa dni. ;)

ocenił(a) film na 9
cloe4

Dzięki :D

kabaretyk

Spoko ;D
Fajny z ciebie gość. ;)

ocenił(a) film na 9
cloe4

oooo ;3 dzięki , miło mi ty też jesteś fajna ( miło mi ,że pisałaś tak długo ten komentarz ) hehe :D

kabaretyk

- ulubiona scena
Elsa tworzy z mocy swoją sukienkę i pałać
Scena była bardzo magiczna i Elsa w końcu była sobą :)
-ulubiona piosenka Mam tę moc
Piosenka z pięknymi słowami i z melodia która wpada w ucho :)
-ulubiony bohater Elsa
dlaczego ?? za jej styl mody/bycia ,za jej możliwości
-co uważacie za zbędne w tym filmie
brak
-co uważacie o grafice w tym filmie
piękna grafika jest najpiękniejsza jaką widziałem w animacjach
cała wasza opinia na temat filmu
piękna animacja z pięknymi postaciami i morałami długo zostaję w pamięci
Elsa zdecydowanie uważam ją za bardziej ciekawszą postacią od Anna
ponieważ jej zachowanie i trudności w życiu sprawiają że widzowi Elsa jest bardziej interesującą postacią :)

ocenił(a) film na 9
wort801

dzięki za twoją opinię :D pozdrawiam

kabaretyk

Nie ma za co :)

kabaretyk

No dobra, ja też mogę spróbować.
Wybieram "Mulan". Nie będę robiła "Krainy Lodu", żeby oszczędzić sobie czas i urozmaicić ten temat :) Może kiedyś ;)

"Mulan"

Ulubiona scena
Raczej po obejrzeniu filmu nie wybieram ulubionych fragmentów, ale jeśli mam już jakiś wyróżnić, to jest to na pewno scena ścięcia włosów i ucieczki z domu. Bohater podejmuje ważną decyzję, a ścieżka dźwiękowa to podkreśla.

Ulubiona piosenka
Lubię wszystkie, ale muszę się zdecydować na jedną. "Lustro" jest piękne, Katarzyna Pysiak spisała się na piątkę ;)

Ulubiony bohater
Nudna będę - Mulan. Za odwagę, niezdarność, i głupią minę podczas piosenki "Zrobię z was mężczyzn", kiedy Shang orientuje sie, że Mulan oszukuje podczas strzału z łuku ;) Lubię jej relację z Shangiem ;)

Co uważacie za zbędne w tym filmie?
Nie mogę znaleźć takiej rzeczy.

Co uważacie o grafice w tym filmie ?
Obłędna. Krajobrazy są świetne, kreska delikatna.

Cała wasza opinia na temat filmu
Jeden z moich ulubionych. Zawsze lubiłam to dzieło, ale przeglądając oceny na filmwebie stwierdziłam, że ma u mnie "tylko siódemkę" i postanowiłam przypomnieć sobie "Mulan". To był fantastyczny pomysł, do filmu będę wracać jeszcze wielokrotnie.

ocenił(a) film na 5
kabaretyk

1. Jak Wytresować Smoka - najpiękniejszy film, jaki widziałam. Wspaniała historia, genialna muzyka, wyraziści bohaterowie, no i... SMOKI!

Ulubiona scena
Scena, w której Szczerbatek i Czkawka wymieniają pierwszy uśmiech.
Scena, podczas której Czkawka "tańczy" nad rysunkiem Szczerbatka, a następnie dotyka jego pyszczka (muzyka oblewa wtedy widza cudowną błogością, a chór sprawia, że zawsze się przy niej wzruszam).
Sceny, w których Astrid daje popalić zarówno Wikingom, jak i smokom (zdzielenie Zębacza toporem, wykręcenie Czkawce ręki itd.).
Rozmowa Pyskacza i Stoicka (kamienny ząbek xD).
Pierwszy prawdziwy lot na Szczerbatku, zwłaszcza ostatnia scena między skałami.
Romantyczny lot - te chmury były GENIALNE.
Scena, w której Czkawka tłumaczy Astrid, dlaczego nie mogą powiedzieć reszcie Wikingów o Smoczym Leżu (i ten buziak na koniec <3).
Szczerbatek ratujący Czkawkę przed Hakokłem.
Szczera rozmowa Astrid i Czkawki.
Cała walka z Czerwoną Śmiercią.
Where's Hiccup? - to było niesamowite, jak bawili się wtedy z moimi emocjami.
Scena, w której wiadomo, że Czkawka stracił nogę - tego naprawdę się nie spodziewałam.
Pocałunek Czkawki i Astrid

Ulubiona piosenka
Nie ma :P Jest natomiast przepiękna muzyka, moje ulubione kawałki to:
Forbbiden Friendship
Test Drive
This is Berk
See You Tommorow

Ulubiony bohater
Czkawka. Pokochałam go od pierwszej sceny, gdy był narratorem - to jego sarkastyczne poczucie humoru, a zarazem niezwykła inteligencja oraz bezradność i nadzieja na poprawę życia... Wspaniała animowana postać, urocza, wrażliwa i cierpliwa, chciałabym mieć go za przyjaciela.

Co uważacie za zbędne w filmie?
NIC!!!!!!!!!!!!!!! Ideolo.

Co myślcie o grafice?
Jest świetna! Fani Frozen twierdzą, że kiepska, ale ja nie mogę się zgodzić. Nawet, jeśli postacie nie wyglądały zbyt "ludzko", to spójrzcie na chmury. Na delikatnie falujące drzewa. Na WODĘ - nigdy w życiu nie widziałam tak wspaniałej wody - wyglądała jak prawdziwa. No i smoki. Sekwencje lotu. Ogień. Włosy na ubraniu i ciele, falujące przy każdym ruchu. Ideolo.

Opinia?
Definitywnie najlepszy film DreamWorksa i w ogóle najlepszy film animowany. Czapki z głów.

2. Jak Wytresować Smoka 2 - niestety, gorszy od jedynki, choć i tak nieziemski. Pierwszy film animowany od czasu Króla Lwa, na którym się popłakałam. I to w dodatku dwa razy.

Ulubiona scena
BIERZ MNIE! Szpadki i każda scena z mięśniami Ereta.
Taniec i piosenka Stoicka i Valki (och, Pyskacz ;)).
Scena ze Smoczym Sanktuarium Valki.
Swędzipacha.
Astrid przedrzeźniająca Czkawkę.
[Spoiler] Czkawka wybudzający Szczerbatka z hipnozy - przepiękna scena i nawet nie ważcie się zaprzeczyć! >:(
[Spoiler] Sceny po tym, co zrobił zahipnotyzowany Szczerbatek (wszyscy w kinie ryczeli).
Każda scena z latającym kombinezonem Czkawki.
Każda scena z Inferno (mieczem Czkawki).
Smocze wyścigi.
Flying with mother - słodkie odbudowywanie relacji.
Maruda przytulający Pyskacza.
Pocałunki Czkawki i Astrid.
Finałowa bitwa - EPIC!
Lot na Szczerbatku w rytmie Where No One Goes.
Przemowa Czkawki na pewnej ceremonii.

Ulubiona Piosenka
Jest tylko jedna, ale bardzo piękna. Jeśli chodzi o muzykę,to bezapelacyjnie:
Stoick's ship
Toothless found (out?)
Flying with mother
Where No One Goes
Two New Alpha

Ulubiony bohater
Wciąż Czkawka, ale przypadła mi również do gustu Szpadka i te jej teksty.

Co zbędne?
Nico ;P

Grafika
Jeśli pierwsza część była wydetalowana na maksa, to brak mi słów, co się dzieje w kontynuacji. Przepiękna.

Opinia
Jeśli trzecia część będzie równie dobra, co dwie poprzednie, to doczekamy się najwspanialszej trylogii animowanych filmów w historii.

3. Mustang z Dzikiej Doliny - piękny film, na plus jest fakt, że zwierzęta nie mówią.

Ulubiona scena
Gdy Mustang i Wartki Potok przeskakują nad wąwozem.
Dzieciństwo Mustanga.
Sceny z Rain i Mustangiem.
Scena z toczącym się parowozem.
Mustang i orzeł.
Powrót do domu.

Ulubiona piosenka
Nigdy nie ulegnę
Here I am

Ulubiony bohater
Bardzo polubiłam głównego bohatera, za jego upór i wolę walki.

Co zbędne?
Nie musieli tak się znęcać nad tym kowalem ;)

Grafika?
Bardzo ładna, krajobrazy piękne, konie realistyczne.

Opinia
Wspaniały film o przyjaźni konia i człowieka. Polecam gorąco.

Anna czy Elsa? Ja wybieram Elsę. Bardzo mi się spodobała z charakteru.