ale czegoś mi zabrakło. Jednak film skłonił mnie do tego aby więcej dowiedzieć się o konflikcie który miał wtedy miejsce. Nie mogę się wypowiedzieć kto tak naprawdę był "najgorszy" na tej wojnie bo zwyczajnie nie znam faktów, ale z tego co czytam tutaj w postach, wnioskuje, że w tym przypadku każdy ma swoją rację i inaczej postrzega ten konflikt. Nie ukrywam, ze od zawsze myślałem, że to Serbowie byli strasznymi zbrodniarzami na tej wojnie. Byłem kilka razy w Chorwacji i słyszałem trochę opowieści z wojny co pewnie ukształtowało moje myślenie o "winie Serbów". I nie ukrywajmy....film Angeliny również obarcza na swój sposób winą Serbów. Ja nikogo oskarżać nie będę, bo jak znam życie to każdy Chorwat, Bosniak czy
cd... czy Serb ma swoją rację. Dla mnie osobiście to był strasznie bezsensowny konflikt i jak w przypadku każdej wojny giną wspaniali dobrzy ludzie. Jednak najbardziej dołujący jest dla mnie fakt, że ludzie potrafią się tak totalnie upodlić i zezwierzęcić w walce o jakieś "dobro". Jedno jest również pewne. W konflikcie na Bałkanach ludzie zatracili człowieczeństwo i tą lepsza stronę bycia człowiekiem. Oby nigdy więcej.