Kraina miodu i krwi

In the Land of Blood and Honey
2011
6,5 4,3 tys. ocen
6,5 10 1 4342
4,0 2 krytyków
Kraina miodu i krwi
powrót do forum filmu Kraina miodu i krwi

Bo w ucinkach z filmu mówią serbsko-chorwackim (?), a w zwiastunie po angielsku z wkurzającym obcym akcentem, co automatycznie obniża prestiż (według mnie) filmu.?

Queen_J

film będzie dwujęzyczny

films100

*jest

Queen_J

a dlaczego wkurzają ?! Przecież to film o Bałkanach z bałkańskimi aktorami, dziwne by było, gdyby mówili z nienagannym akcentem... Sorry, ale nie każdy potrafi mówić jak Anglik, czy Amerykanin, a akcent dodaje autentyzmu filmowi....
Choć Angelina i tak się postarała obsadzając tylko aktorów z Bałkanów :D i robiąc film głównie w ichnich językach...

pixi222

bo jeśli już mieliby mówić po angielsku to tak jak właśnie Anglicy albo Amerykanie, bo wtedy że niby porozumiewają się po serbsku (ostatnio gdzieś widziałam film gdzie mówili po polsku a teoretycznie był to niemiecki). no właśnie film o Bałkanach, z bałkańskimi aktorami więc niech mówią po bałkańsku. szczerze wątpię, żeby ktoś wtedy na tamtych terenach porozumiewał się ze sobą po angielski.

Queen_J

tak ? czyli, uważasz, ze w latach 90-tych nie uczono tam w szkołach języków obcych ?! Nikt nie znał angielskiego ?! śmieszne... To nie trzeci światy tylko Europa !!! to tak jakby, powiedzieć, że w Polsce w latach 80-tych nikt nie znał innego języka poza rosyjskim :P

P.S. nie ma j. bałkańskiego :P

pixi222

Nie, ale wątpię żeby ludzie (zupełnie bez powodu bo przecież wszyscy są jednej nacji) rozmawiali ze sobą po angielsku... To tak jakby teraz dwaj Polacy mówiący po polsku rozmawiali ze sobą po angielsku, chyba że w ramach ćwiczeń to ok, ale uwierz mi, wiem 'od źródła' że naprawdę nikt nie miał chęci ćwiczyć angielskiego. Litości.
PS Skoro już wytykamy takie błędy to w post scriptum (w skrócie PS) nie piszemy kropek :) pozdrawiam.

Queen_J

no tak w j. polskim :P, ale w łacinie już stawiamy hihiihi

pixi222

ah, nie wiedziałam. zwracam honor ^^

Queen_J

wydaje mi się, że zwiastun specjalnie jest zrobiony po angielsku, żeby przyciągnąć ludzi do kin...
Jeśli w filmie mówią w którymś z bałkańskich języków, a zwiastun jest angielskojęzyczny to nie widzę problemu :p W filmie nie będą już kaleczyć akcentem angielskiego :P

pixi222

mam nadzieję :DD

Queen_J

Widzę, że powstała tu niemała kłótnia (jestem po stronie pixi222:D). Według mnie film nie będzie w języku angielskim (jakby miał być to dlaczego dostałby nominację dla film nieanglojęzycznego?), tylko w serbskim .
A co do akcentu angielskiego to według mnie jest to już przesada, żeby takich rzeczy się czepiać. Lepiej żeby kaleczyli aniżeli mówili z akcentem rodowitego Anglika/ Amerykanina. No ale to tylko moje zdanie.

Kedda

w zasadzie to nie była w ogóle kłótnia tylko wymiana zdań i spostrzeżeń na temat filmu, cywilizowani ludzie tak robią. i nie chcę żeby to wyglądało na kłótnie, a już na pewno nie na "niemałą". Pozdrawiam :)

Queen_J

"cywilizowani ludzie tak robią" - aluzja, że ja jako niecywilizowany człowiek tego nie rozumiem?

Określiłam to jako "niemałą kłótnię" z lekkim przekąsem, jeżeli nie było to czytelne no to trudno. Na pewno nie chciałam nikomu zarzucać, że się kłóci. Z drugiej strony skąd to oburzenie, kłótnia nie zawsze jest czymś złym.

Kedda

Skąd pomysł, że jestem oburzona? ; ) I nie, nie było żadnej aluzji, bo na podstawie jednego, mało treściwego postu nie mogę tego określić ;P

Queen_J

orientuje sie ktoś, kiedy bedzie mozna gdzieś obejrzeć ten film ? jest napisane, że premiera była w grudniu ...

UpTrinity

też go wszędzie szukam ale nie mogę znaleźć ani online ani download :/ nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale czytałam że ostatnio jakoś Angelina była na jego pokazie w Berlinie więc chyba dlatego nie jest osiągalny w sieci. chyba nawet go jeszcze w kinach w U.S. nie było ;>

ocenił(a) film na 9
Queen_J

Ogladalem film w oryginale jest po serbsku...

neopalma

IMDB podaje bośniacki i serbski :D ja stawiam, ze film jest w obu, bo jeśli mamy serbskich żołnierzy i bośniackich cywilów na 1 planie to chyba nie gadają w 1 języku w czasie wojny :P
A one są bardzo podobne, więc można nie wyłapać przejścia z jednego języka na drugi...

ocenił(a) film na 9
pixi222

Masz racje to sa niuanse. Jezyk bosniacki formalnie istnieje dopiero od 1995 roku a poniewaz film byl nakrecony 2010-2011 to znaczy ze mowia po bosniacu.