Ciekawa pozycja, w bardzo niespiesznym tempie, cisza, spokój i maszyna do szycia.
Chociaż nie zrozumiałam tego, kto zrobił demolkę, skoro siedzieli wszyscy czworo na kolacji.
Mąż kogoś wynajął, sam to zrobił wcześniej, zanim wrócił do domu, albo nie płacili za wynajmem, to właściciele zrobili wszystko by Nikos się stamtąd wyniósł. Zresztą i tak mu nie był potrzebny ten lokal, raczej on robił wszystko by go utrzymać dla swojego chorego ojca.
A ja się zastanawiam, czy dziewczynka nie miała w tym jakiegoś udziału. Bo skąd przyszłaby jej do głowy zabawa taksówka kontra wózek z nićmi i pokazanie zderzenia pojazdów... Coś musiała wiedzieć.
To dziewczynka odkryła zdradę matki i powiedziała ojcu (scena w której mówi do ojca ze złością, że nie może pracować nocą). Skąd to wiadomo - Kiedy jej mama leżała w nocy w objęciach krawca pod koniec sceny pada migoczący snop światła na ich twarze - tak za pomocą lusterka i światła kontaktowała się z krawcem dziewczynka.
no reżyserka skłania do takiego wyjasnienia, tylko mi gryzło się, nastoletnia dziewczynka zaprzyjaźnia się z obcym dorosłym, nieporadnym/niedostosowanym społecznie mężczyzną, który robi jej kanapki do szkoły, wysyła do niego liściki na stateczkach z papieru, pomaga w sprzedaży sukienek, przybliża matkę do niego, a kiedy dochodzi do "konsumpcji", nagle bulwersuje się, prawdopodobnie papla wszystko ojcu który niszczy, bądź co bądź, dorobek życia krawca i niszczy przyjaźń z nim
Dziewczynka zaprzyjaźnia się z krawcem, mimo że jest między nimi duża przepaść wiekowa, ponieważ jest on emocjonalnie na jej "poziomie", jest on z jakiegoś powodu bardzo "ubogi emocjonalnie", na poziomie emocjonalnym jest bardziej jak dziecko/nastolatek, cechuje go pewna dziecięca delikatność i miękkość, którą z wejściem w dorosłość często zatracamy, szczególnie mężczyźni, którzy by być "męscy" stają się szorstcy, zimni i wyrachowani. Właśnie te "niemęskie" cechy przyciągnęły do niego matkę dziewczynki, a ta z zazdrości o to, że mama chce jej "zabrać" krawca, nie chce się nim "dzielić" i/lub nie chce, żeby był zaburzony układ w jej rodzinie ojciec+matka+córka i postanawia powiedzieć o romansie ojcu.