Krocząc wśród cieni

A Walk Among the Tombstones
2014
6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47767
5,8 16 krytyków
Krocząc wśród cieni
powrót do forum filmu Krocząc wśród cieni

Zawód i rozczarowanie - dwa słowa, które najlepiej opisują to, co zobaczyłem na ekranie. Po przeczytaniu książki siadałem do tego filmu z nadziejami i niemal pewnością, że ujrzę obraz wybitny, ekranizację świetnego kryminału. Reżyser postanowił jednak udowodnić, że mając genialny materiał można go spartolić. Ogromnym nadużyciem jest stwierdzenie, że jest to film na podstawie książki - ja określiłbym to mianem filmu z kilkoma zapożyczeniami z literackiego dzieła. Dlaczego? Już chociażby zmiana nazwisk głównych bohaterów, pominięcie ukochanej detektywa, która odegrała niebagatelną rolę w śledztwie, strzelanina na cmentarzu i śmierć Petera, wreszcie śmierć samego Kenana, który w oryginale osobiście rozprawił się z zabójcą żony odcinając mu kończyny... Wymieniać można w nieskończoność, ja się zawiodłem i jestem pewien, że każdy kto przed czy po obejrzeniu filmu przeczyta książkę będzie miał podobne odczucia.
P.S.
Nie potrafię ocenić filmu w kategoriach czysto "kinowych", gdyż wszystko co widziałem na ekranie automatycznie porównywałem z książką i pod tym względem daję 1/10.

ocenił(a) film na 7
Archinho91

Odniosę się do twojego PS.
To się naoglądałeś filmów z życiu ,zaledwie dwa jak na razie . Ale mam dla ciebie num.3 !! Walnij sobie to jeśli możesz :
http://www.filmweb.pl/film/Rudolf+czerwononosy+renifer+i+wyspa+zaginionych+zabaw ek-2001-110002 a później przeczytaj opowiadanie albo zrób to na odwrót. Następnie nie zastanawiaj się , i machnij czym prędzej ,na gorąco nowy temat na filmwebie .

ocenił(a) film na 1
kalifkol

Wypadałoby nauczyć się czytać ze zrozumieniem, polecam - myślenie nie boli...

ocenił(a) film na 7
Archinho91

Więc do jasnej anielki , czemu się do tego nie stosujesz !