Od jakiegoś czasu Pixar wypluwa ni jakie i mdłe filmy animowane. O niczym (Brave, Monsters
University) lub mdłe i powielające schematy (Planes), za to Dreamworks jest na falii, The croods,
nie oceniaj książki po okładce jak to mawiają. Przyznam się szczerze nie spodziewałem się niczego
specjalnego po tym filmie. Ale się srogo myliłem, animacja jest przepiękna i genialna, film nie jest
głupawy, ma ciepłą familijną otoczkę, zabawne żarty i nie głupie przesłanie. Obejrzałem, uśmiałem
się, wzruszyłem i nie raz zbierałem szczęke z ziemi oglądając piękne krajobrazy namalowane CGI
najwyższej klasy. Polecam, zwłaszcza całą familią zasiąść przed ekranem :) Nie będzie to czas
stracony.
Bo goliły. Tylko szowinistyczni faceci zabrali im golarki i w czasach średniowiecza kobiety cierpiały z tego powodu. I innych.
Również przyłączam się do pytania o przesłanie. Nie wymagam mistrzostwa na poziomie Shreka. Chcę tylko czegoś więcej niż kilka pustych banałów.
Naprawdę doceniam iż twórcy wpletli w fabułę sporo nawiązań filmowych i stworzyli naprawdę ciekawe postacie. Niestety nawiązania przypominają bardziej kserokopię niż namalowany obraz a główni bohaterzy pasują do tego filmu jak silnik V8 do blendera skonstruowanego na potrzeby Top Gear.
Jak tak dalej pójdzie następcę Szreka będzie lansować wróżka a upupionego Herculesa zastąpi jakiś mdły słodziak zapowiadany przez chłopca na księżycu.
Shrek 1 zrobił tyle w animacji, co Kolumb w geografii. Przełamał monopol Disneya, zdefiniował na nowo DreamWorks i otworzył nowe horyzonty dla innych. I to jest dla mnie mistrzostwo... Niestety tak jak Kolumb nie dotarł do ameryki kontynentalnej, tak DreamWorks przestał iść za ciosem tworząc coraz słabsze fabularnie animacje.
Chyba sobie kpisz XD, Shrek pierwszy był dobrym filmem, bardzo dobrym, ale dopiero druga część pokazała potęgę tego studia. Nie mniej Dream Works wyszedł z paroma niezwykłymi markami (owszem są też i te słabsze jak Bee Movie czy zeszłoroczny Turbo), nie mniej zapominasz chyba chociażby o Jak wystresować smoka, czy jednym z najcudownijszych filmów CGI ever, czyli Kung Fu Pandzie 2 :).
Po pierwsze nie zapominaj ze to jest film dla dzieci, a przeslanie...Jest głownie takie że nie zawsze to co jest nowe jest złe i warto próbować nowych rzeczy, kolejne przeslanie jest takie ze czasami dla szczescia swojego i bliskich trzeba schowac swoją dumę do kieszeni spróbowac wspolpracować z innymi. Generalnie nie powinno się z góry zakładac ze jakies rzeczy sa złe skoro się ich nawet nie spróbowało i spisywac kogos na straty. Ja taki moral wynioslam i moim zdaniem to piękna bajka :)
ja bez przesłania, ale jako kontratak. pierniczysz głupoty, DreamWorks robi samo dno ostatnimi czasy, jak Krudowie...nuda! Brave ? Fronzen ? to jest mistrzostwo!
I kto tu pierniczy glupoty huh? Dowiedz sie nim sie wypowiesz bo frozen jest tak pixara jak brave dream worksa, a co do brave nawet nie bede sie tu wypowiadal, zrobilem to w teamatach o tym filmie ;)
haha mistrzu, chodziło mi o całą stajnię Disney więc nie musisz łapać mnie za rzekomą niewiedzę bo dobrze wiem kto za czym stoi. czy Disney z Pixarem czy też bez jest to najlepsza marka na naszej pięknej ziemi w dziedzinie animacji, a za tym przemawiają liczne nagrody jak i widownia.
oczywiście że się zgodzę jeśli chodzi o Disneya, świetnych Tangled czy zwłaszcza po fenomenalnym wreck it ralph ( Frozen niestety jeszcze nie widziałem), co do Pixara natomiast, który wyrzyguje twory takie jak Auta 2 czy Samoloty, nie wspominając o Brave ostatnimi czasy :) , nie ma o czym dyskutować.
Samoloty to akurat sam Pixar nie robi, a Auta to cóż, to sprzedaje samochodziki :) Brave budzi różne emocje, ale nie można mówić że to słaby film, choćby pod względem animacji, designu. Przede wszystkim nie można tak mówić o tworach Pixar, zapominasz chyba o fenomenalnym "Odlot"
Ale kolega mnie nie zrozumiał :) ja mówię o ostatnich 3 latach działalności Pixara a nie ogólnie o wszystkich filmach studia :) Up ma już 5 lat i owszem zgodzę się jest to świetny film (trochę słabe zakończenie nie w moim guście).
Zrozumiałem, po prostu dla mnie to też był jeszcze w miarę niedawny film, przede wszystkim zaś chciałem zwolnić Pixar z odpowiedzialności za samoloty. :) Poza tym dziwi mnie taka niechęć do Brave, no ale de gustibus non est disputandum. W dodatku też uważam, że Dreamworks ostatnio znów dogania produkcje Disney'a i Pixar'a, niewiele im ustępując.
PS. Co do Frozen to gorąco (heh) polecam.
:) jest na mojej top liście jak tylko wyjdzie na Blu ray u mnie zakupię i obejrzę.