PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=258739}

Krudowie

The Croods
2013
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81542
6,8 20 krytyków
Krudowie
powrót do forum filmu Krudowie

wyjasnic ten tytul ? Dlaczego Kurdowie ? Z tego co orientuje sie po fabule to przedstawiony jest tam czlowiek ktory zczyna oswajac sie ze srodowiskiem zaraz po epoce lodowcowej co z tym wszyskim wspolnego maja Kurdowie ? Wtedy nie bylo zadnych zarysow panstwowosci ludzie zyli sobie w grupach stadnych

pharaoh1

nie oglądałem jeszcze filmu, ale wiem że tytuł to kRUdowie a nie kURdowie ;)

Zbysiek

no tak moj blad :) tzw czeski

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
pharaoh1

Na polski powinien być przetłumaczony jako "Nieokrzesańscy" albo coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 8
pharaoh1

Pierwsze: nie epoka lodowcowa, a rozłam pangei, drugie: Krudowie to nazwa rodziny. Tak jak "Rodzinka Adamsów".

Shakkaho

Rozłam pangei? To znaczy że akcja filmu dzieje się w okresie jurajskim w czasach dinozaurów i mamy do czynienia z ludźmi?

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Wiesz, w animacjach jest raczej mało trzymania się historii. ;) Dinozaurów nie ma (nie wiem czy to spojler), ale i same zwierzęta są raczej ciekawymi wymysłami niż faktycznie żyjącymi kiedyś gatunkami. Wielka Tragedia TM to jednak podział kontynentów.

Sam film w sumie fajny i mnie podobało się to, że nie zrobili powtórki z Epoki Lodowcowej tylko z ludźmi zamiast zwierząt. Nawet kosztem lekkich nieścisłości historycznych.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Nie wiem jak wy, ale ja słyszałam, że ludzi dlatego było na każdym kontynencie (np jak Kolumb odkrył Amerykę, to tam byli Indianie), bo jak się lądy odrywały, to ludzie tam zostali... Nie zapominajmy, że ta wędrówka trwała bardzo dużo i tak naprawdę trwa do dzisiaj... Przecież mamy trzęsienia ziemi - a co to jest innego jak przesuwanie się płyt? Nie było powiedziane nigdzie, że kontynenty zmieniły swój rozkład w przeciągu kilku tygodni czy dni, jak to było w filmie? Może to było zwykłe trzęsienie ziemi, a dla nich to był koniec... Nie sposób więc określić epoki w filmie. Zresztą jak już poprzednik zauważył, zwierzęta w tym filmie znaacznie odbiegają od rzeczywistości np żółwio-ptaki...

ocenił(a) film na 8
pharaoh1

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolina_niesamowito%C5%9Bci (polecam angielska wersje, jest lepiej wyjasnione).

Jesli animowane postaci za bardzo przypominaja ludzkie to pojawia sie odraza, bo jednak nie sa do konca ludzkie. Ruch oczu, ust, ma w sobie cos obcego i przerazajacego. A postaci stylizowane na ludzkie (Krudowie, Merida czy chocby anime wszelakie) sa tak samo realistyczne jak Tom i Jerry, czyli wcale i unika sie doliny. Ja na przyklad Beowulfa nie moglam ogladac bo zbyt sie postarali i wpadli. Wytrzymalam 5 minut.

ocenił(a) film na 8
mszywiol

ojej to nie ten watek. Przepraszam, skopiuje to tego drugiego :)

ocenił(a) film na 7
pharaoh1

krudowie to ich nazwiska

Bartezz123

the croods ,mogli juz tak to zostawic zamiast tego spolszczyli nieprzetlumaczalne obcojezyczne nazwisko na potrzeby komercji i wyszli mi kurdowie :)

ocenił(a) film na 7
pharaoh1

Tobie wyszli ;) Ja tam Kurdów ani przez sekundę nie widziałam.

Tigercub

byc moze byli w tym czasie w meczecie w koncu ramadan sie juz zaczal

ocenił(a) film na 8
pharaoh1

Krudowie nie kurdowie. Spolszczone czy nie,ale masz problem ;p