PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200092}

Krwawy diament

Blood Diamond
2006
7,5 269 tys. ocen
7,5 10 1 268521
6,9 42 krytyków
Krwawy diament
powrót do forum filmu Krwawy diament

Scenarzyści, nie dośc że źle stworzyli postacie, wpadli w podstawowy błąd "Wiernego ogrodnika" - skupili się na akcji, a nie na dramacie ludzi.
Postac Jennifer Connely jest beznadziejnie nudna, postac Dijmona Honsou dziwnie niewiarygodna /chociaż aktor stara się jak może i całkiem nieźle mu to wychodzi/, a w przemianie Danny'ego Archera nie ma nic oryginalnego. Zwroty akcji były dla mnie przewidywalne.
Danny Archer jest nieśmiertelny przez większą częśc filmu - wszyscy wokół giną, a on, chociaż jest w samym centrum zamieszek, żyje - i do tego nic mu nie jest.
Giną całe rodziny, ale oczywiście rodzina Salomona W KOMPLECIE zostaje przy życiu.
Może i w swoim gatunku film jest niezły, ale spodziewałem się czegoś innego. Jak dla mnie miał tylko parę dobrych momentów - te, w których się wyciszał.
Poza tym Leonardo DiCaprio i Dijmon Honsou naprawdę dali z siebie bardzo dużo mimo zgrzytów w scenariuszu, zdjęcia były ładne i pod koniec rzeczywiście zrobiło mi się smutno.
Filmu jeszcze nie oceniam, może za drugim razem jednak coś w nim zobaczę.

Howler

Mi tam sie film mimo wszystko podobal. Postacie owszem "jakby znane", ale uwazam, ze tego nie da sie uniknac w tego typu kinie. Wielkie brawa dla obsady :) pozdr.

ocenił(a) film na 8
Howler

zgadzam się w 100% - schrzanili sprawę. Odniosłem wrażenie jakby robiąc go co jakiś czas Zwick łapał się na "o rany, dawno już nic nie wybuchało i nikt nie strzelał, no to dajemy". Po początkowych scenach liczyłem na znacznie więcej, na zajęcie się problematyką na bardziej poważnie i szersze jej przedstawienie (w końcu mało kto wie cokolwiek o przemycie diamentów z Sierra Leone). Zamiast tego, film popada chwilami w straszny kicz (zwłaszcza końcowe sceny ojciec-syn czy Leo dzwoni do Connely) albo science-fiction (ucieczki, strzelaniny).
To i tak jest dość dobry film, ale mógł być rewelacyjny. Aha - wielki plus za muzykę Howarda, również niektóre ujęcia bardzo ładne.